vektnedgang, hvile, slanketips, øke forbrenningen
Vektcoachens tips:

Hvil mye, senk kravene hjemme og pass på å sove 8 timer hver natt, så begynner du å gå ned i vekt, sier Ulrika Davidsson.

© Getty Images

Hvil mer – øk forbrenningen!

Kos deg i sofaen og bli smalere rundt midjen! Det er et budskap mange av oss elsker å høre! Og det fungerer faktisk. Ulrika Davidsson forklarer hvordan du øker forbrenningen etter fylte 45 år!

17. november 2017 av Ulrika Davidsson

Trener du for å holde vekten eller bli smalere rundt livet? Og det går ikke så veldig bra …?

Det er du ikke alene om. Jeg møter mange som har satt seg fast i treningsfellen, det vil si at de mosjonerer for å gå ned noen kilo, men mislykkes. Forklaringen kan være den naturlige forandringen som kroppen går igjennom i alderen mellom 40 og 50 år. Da er det på tide å lure forbrenningen til å sette i gang igjen slik at den jobber med deg i stedet for mot deg.

Ulrika Davidsson kostholdsekspert Tara
Ulrika Davidsson:

Hvil mye, senk kravene hjemme og pass på å sove 8 timer hver natt, så begynner du å gå  ned i vekt, sier Taras kostholdsrådgiver Ulrika Davidsson.

© Mats Danielsson

Her er tre områder som du burde sjekke for å øke forbrenningen og dermed også gå ned i vekt, hvis det er det du vil:

1. SPIS RIKTIG FOR KROPPEN

Spiser du for mye? Det er ikke uvanlig at kvinner spiser omtrent like mye hver dag, og det er en av årsakene til dårlig forbrenning. Kroppen venner seg til det den får og går i hvilemodus.

Hvis du i stedet begynner å spise ulik mengde kalorier hver dag, og også spiser ved forskjellige tidspunkter, så skjer det ting på vekten! Å faste er en måte å få kroppen til å bruke sitt eget lager av energi på. Derfor kan du for eksempel prøve periodisk faste som innebærer at du bare spiser mellom kl. 12 og kl. 20. Da får du en naturlig faste på 16 timer i døgnet. Det gjør at du har en mye bedre forbrenning om formiddagen før lunsj fordi du da opererer på fastende mage.

En annen måte er å prøve ut 5:2-dietten som innebærer at du to dager i uken spiser mindre enn 500 kcal om dagen. Dette er en effektiv måte å sette i gang forbrenningen på, men også en mulighet for å forbedre verdiene i kroppen din. Ny forskning viser at kroppen reparerer seg selv og blir mer stabil når man legger seg på lavkaloridiett eller fullstendig faste. Hvis du har høyt blodtrykk, høyt blodsukker og høye nivåer av kolesterol bør du prøve denne typen diett og se om du oppnår positive resultater.

Eller spiser du for lite? Hvis problemet er at du er sulten mellom måltidene, kan du få i deg for lite energi. Begynn å legge til mer fett og protein til frokost. Det metter godt og bør hjelpe deg med å holde deg fornøyd og glad mellom måltidene. Sult er individuelt, og du bør skille mellom om signalene kommer fra hjernen eller magen. Det vil si at du spiser fordi du er trett, rastløs eller lei deg – eller fordi du faktisk er sulten. Husk at du sulter ikke bare fordi du ikke spiser på 6–8 timer. Kroppen har mer enn nok lagret energi, og den bruker det den trenger.

Mer å tenke på: Unngå sukker, raske karbohydrater, hurtigmat og kutt ned på meieriprodukter. Sats på å fylle handlevognen med mye grønnsaker, bær, naturlige fettstoffer, gode proteinvalg og karbohydrater som brytes langsomt ned i kroppen og dermed ikke bidrar til svingninger i blodsukkeret. Finn oppskrifter på god, næringsrik mat som du blir inspirert av og er enkle å lage. Lag gjerne flere porsjoner av gangen og planlegg nøye noen dager i forveien.

Les også: Alt du lurer på om 5:2-dietten!

trening, øke forbrenning
Aktivitet:

Tre timer etter et måltid anbefales en treningsøkt! Da er nemlig kroppen innstilt på aktivitet.

© Gett Images

2. TREN FOR EKSTRA EFFEKT

Tre timer etter et måltid starter den beste fettforbrenningen og da er det på tide å oppmuntre den med litt trening. Ofte finnes det tre gode anledninger hver dag hvor det er optimalt å trene: før frokost, før lunsj eller før middag. Bruk disse «tom i magen»-timene til å gå ned i vekt ved å trene.

For ytterligere å øke treningseffekten kan du hoppe over mellommåltidet på formiddagen og ettermiddagen, pluss eventuelle kveldsmåltider. La kroppen i stedet bruke den lagrede energien hvis du er overvektig. Test det ut og se hva som skjer!

Tenk på følgende når du planlegger treningen din: Etter et måltid er kroppen innstilt på å hvile og lagre energi, ikke på å trene og bli kvitt denne energien. Men omtrent tre timer etter et måltid skifter kroppen din over til en annen type forbruk av energi, og kroppen er nå innstilt på aktivitet.

3. GLEM IKKE DEN VIKTIGE HVILEN

Like viktig som det er å røre på seg, er det å få regelmessig hvile. Hvis du stresser til jobben, til treningstimen i lunsjen og deretter stresser hjem igjen, så trenger du stillhet og ro om kvelden. Noen ganger er det bedre for forbrenningen din at du får nok hvile. Årsaken er at hvis du er full av stresshormoner, er det umulig å oppnå en god forbrenning.

Så hvil mye, kutt ned på kravene hjemme og pass på å sove helst 8 timer hver natt, så skal du se at du begynner å gå ned i vekt. Ha regelmessige tider for søvnen. Du bør legge deg før kl. 22 om kvelden for å kunne sovne innen en halvtime, det er lettere å sovne på denne tiden enn hvis du venter til rundt midnatt. Da føler du deg ofte mer våken igjen og det er vanskeligere å få sove.

Studier har vist at i de nordiske landene så sover man best mellom kl. 22 og 06.

Søvnproblemer? Disse tre ritualene gir tunge øyelokk!

God søvn gjør oss mette:

1. Når vi sover, minsker nivåene av stresshormonet kortisol. En regelmessig og god søvn minsker risikoen for at stresshormonet gjør det vanskeligere å gå ned i vekt.

2. Immunforsvaret aktiveres under søvnen, og et sterkt immunforsvar er godt å ha hvis man vil ta vare på kroppen sin.

3. Hvis man har sovet godt og er uthvilt, fungerer appetittreguleringen bedre og vi opplever ikke så mye søtsug og får mer lyst til å røre på oss. Når vi mangler søvn skriker hjernen etter raske karbohydrater og søtsaker, og da er risikoen at man tar dårligere valg når det gjelder maten.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...