Søvnproblemer, sove bedre, bedre søvn
Dårlig søvn:

Her er tipsene som får deg til å sove bedre.

© Getty Images

Søvnproblemer? Disse 3 ritualene gir tunge øyelokk!

Regelmessighet og rutiner er ikke bare for barn – det er også genialt for søvnen din.

25. september 2017 av Gitte Høj

Få inn dagslyset

Lys og mørke er med på å styre søvnrytmen din. Og mye sollys om dagen hjelper deg til å sove bedre om natten, akkurat som for lite sollys og for mye kunstig lys om dagen kan forringe kvaliteten på nattesøvnen din. Den sterke nevrotransmitteren serotonin, som er med på å styre din biologiske klokke, er spesielt lysfølsom. Du danner rett og slett ikke nok serotonin hvis du ikke kommer deg ut i dagslys. Det samme gjelder forøvrig dannelsen av søvnhormonet melatonin, som er med på å gjøre deg trøtt når mørket faller på.

DETTE KAN DU GJØRE: Jo mer naturlig lys om dagen og jo mindre kunstig lys om natten, desto bedre sover du.

Les også: Derfor er god nattesøvn viktig!

Slip inn lyset:
Slip inn lyset:

Det hjelper deg å sove bedre!

© Getty Images

Si god natt til skjermen

Skjær ned på tiden foran skjermen og la være å presse deg selv til å jobbe foran datamaskinen om kvelden. Det blå lyset fra skjermen utløser økt produksjon av kortisol og forstyrrer dermed kroppens naturlige søvnforberedelser. Det kan bety at det blir frigitt mindre melatonin, noe som gjør at du føler deg mindre søvnig.

DETTE KAN DU GJØRE: Finn alternativer til underholdning om kvelden. Les en bok, ring til en venn, legg en kabal, rydd i en skuff.

Logg av:
Logg av:

Unngå skjermbruk rett før du skal sove!

© Getty Images

Finn sengen på riktig tidspunkt

Søvn mellom klokken 22 og 02 har den største effekten når det gjelder cellefornyelse og gjenoppbygging av kroppen. Det er i disse fire timene du sover best og får mest ut av søvnen din. På dette tidspunktet matcher kroppens søvnrytme nemlig den naturlige stigningen i utskillelsen av melatonin. Det er forklaringen på at du godt kan føle deg trøtt selv om du for eksempel har sovet fra midnatt til klokken 8.

DETTE KAN DU GJØRE: Ta sikte på leggetid mellom klokken 21 og 23, men følg også gjerne naturens signaler ved å gå litt tidligere i seng om vinteren og litt senere om sommeren.

Få bedre søvn og mindre stress med disse enkle innredningstipsene!

Kilde: «Supersøvn» av Shawn Stevenson

Sov godt!
Sov godt!

Legg deg tidlig nok for å få best søvn.

© Getty Images

Seneste

Kanskje er du også interessert i...