Kvinne spiser godteri
© Getty Images

10 vektfeller i hverdagen - og hvordan du unngår dem

Det er hverdagsvaner som er viktige! Små feller kan gi stort utslag på vekten. Har du god vektbalanse i løpet av uken – ja, da kan du unne deg selv noe godt når det nærmer seg helg.

8. september 2021 av Helene Arkhem og Birgitta Westerberg

Vektfelle 1: Du er for stresset

Du har mye å gjøre. Lunsj spiser du ved kontorpulten – du kaster i deg middagen. Noe som betyr at du ikke rekker å kjenne på metthetsfølelsen – og risikoen er stor for at du spiser mer enn du virkelig trenger. Konstant stress gjør det også lettere å gå opp i vekt, viser forskning. Stoffskiftet påvirkes og kroppen brenner fett saktere. 

Du går ikke i fellen hvis du ...

 ... tar deg bedre tid. En stund i fred og ro gir deg mer energi. Spis sakte og la følelsen av å bli mett gå innover deg. Da spiser du mer bevisst, og du unngår å «overspise». 

Vektfelle 2: Du småspiser før maten

Når det drøyer før måltidet er klart, er det fort gjort å småspise noe lettvint mens man venter. Det kan være du putter noe i munnen hver gang du lager mat. En annen felle er å handle mat når du er sulten. Da er det fort gjort å slenge oppi både det ene det andre i handlekurven. 

Du går ikke i fellen hvis du ... 

... spiser grønnsaker mens du venter på maten. Tenk: du trenger ikke de tomme kaloriene du får ved å småspise usunn mat. Vent heller på et herlig og næringsrikt måltid. Som du vil spise med god appetitt. 

Vektfelle 3: Du drikker kalorier

Det er fort gjort å drikke usunne drikker, spesielt når du er tørst uten å tenke over hvor mange kalorier du får i deg. Velg heller drikke som juice og smoothies som kan inneholde mye energi. 

Du går ikke i fellen hvis du ... 

... unngår å drikke usunne drikker når du er tørst. Det er desverre lett å glemme hvor mange kalorier du får i deg. Drikk heller vann. Legg i sitron-, appelsin- eller agurkskiver, hvis du vil ha mer smak. Server gjerne i pene glass. Vann til maten er en god vane. Og unn deg gjerne et glass vin av og til, men slukk tørsten med vann.

OBS! Juice, brus eller et glass vin er godt, men inneholder mange kalorier.

Vektfelle 4: Du topper salaten med kalorier

Du velger en god salat til middag eller lunsj, og lar det være med det. Det er fort gjort å være ekstra sjenerøs med dressingen og gjerne spise brød til, fordi man spiser en sunn salat. Men med disse tilbehørene blir det lette måltidet ikke så kalorifattig lenger. 

Du går ikke i fellen hvis du ... 

... i stedet tar litt vinaigrette eller presser sitron over salaten for å få mer smak. Eller tilsetter mer krydder. Du kan også drysse over noen ristede frø, som både gir smak og tyggemotstand.

Vektfelle 5: Du vil ikke kaste mat

Middagen er ferdigspist, men det er noen få små rester igjen i grytene. Du tenker at du ikke har lyst til å kaste, da kan du jo bare spise opp restene. Man skal jo ikke kaste mat. 

Du går ikke i fellen hvis du ... 

... sparer det som blir igjen til neste dag. Du kan for eksempel lage en matpakke eller en liten helgelunsj. Har du mange småporsjoner igjen, kan du by noen på restemiddag. (Og ja, maten holder seg bra over flere dager i kjøleskapet.) 

Vektfelle 6: Du har for stor matboks 

Velg matboks med omhu. I en to liters matboks ser en normal porsjon ganske liten og lite mettende ut, og du lurer deg selv til å ta med mer mat enn du egentlig trenger. Mat som du spiser senere på jobben, bare for å få tømt boksen. 

Du går ikke i fellen hvis du ... 

... bruker en mindre matboks, som blir fylt opp av den matmengden du trenger. Et godt tips er å lage nistematen når du er mett, da er det lettere å bedømme hvor mye du trenger. 

Vektfelle 7: Du tok en veldig liten porsjon

Den første porsjonen var så liten at du føler du kan unne deg en til. Men her lurer du deg selv, to små porsjoner kan oppleves som at du har spist mindre, enn om du hadde tatt en større porsjon med en gang. 

Du går ikke i fellen hvis du ... 

... bestemmer deg for bare å ta EN porsjon, gjerne på en mindre tallerken. Da ser det mer ut. Spis langsomt, så rekker du å føle deg mett før du fristes til å forsyne deg på nytt. 

TIPS! Velg en liten matboks, som bare har plass til en passe stor porsjon.

Vektfelle 8: Du momser foran TV-en

Åh, det er jo så deilig å koble av i sofaen med en bra serie og litt snacks eller noe annet godt. Og før du vet ordet av det er plutselig skålene tomme – alt er spist opp. 

Du går ikke i fellen hvis du ... 

... fyller opp den mengden du kan spise, og bruk gjerne en mindre skål. Og unngå å finne frem snackset når du er sulten. 

Vektfelle 9: Du spiser for mange mellommåltider

Vi vet at mellommåltider er viktige. Uten disse får vi lavt blodsukker og man kan fort bli irritabel og sliten. Så du bør spise et mellommåltid på formiddagen og på ettermiddagen. Det kan være alt fra brødskiver, youghurt, smoothie, proteinbar, noen nøtter. Men selv om mellommåltidene har en misjon, kan det fort bli for mange kalorier i løpet av en dag. En liten nøtteblanding på 50 gram inneholder like mye kalorier som en halv lunsj. Og få friske personer får problemer med blodsukkerfall, så lenge de spiser passe. 

Du går ikke i fellen hvis du ... 

... har en god matplan for hver dag. Spis regelmessig og spis frokost, lunsj og middag som metter. Legg inn et mellommåltid med magre proteiner. Et kokt egg sammen med en grønnsak eller frukt er et godt mellommåltid. 

Vektfelle 10: Du spiser for mye "sunne" søtsaker

Du prøver å tenke smart når du får et søtsug, og går for sukkerfritt eller mer naturlig godteri. Men mengden kalorier er fremdeles høy. Risikoen med sukkerfritt godteri er også at de kan trigge trangen etter noe søtt. 

Du går ikke i fellen hvis du ... 

... velger bort sukkerfritt godteri helt og heller tar noen biter mørk sjokolade som kan dempe trangen. Spis sakte, så slipper søtsuget etterhvert taket.

Les også: God slankemat du faktisk blir mett av

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...