Mindfulness med Lisbeth Pettersen
MINDFULNESS-EKSPERT:

Lisbeth Pettersen er Taras faste spaltist.

Vet du hvor lurt det er å hive deg på sofaen?

Mindfulness: Avslapping med god samvittighet!

21. mars 2017 av Lisbeth Pettersen

Vi vet at trening gjør oss godt, og at vi bør være aktive minst tre ganger i uken. Vi har lært at mindre kjøtt og mer grønnsaker gjør underverk for helsen. Men visste du hvor bra det er å hive seg på sofaen i løpet av dagen?

En halvtime på ryggen

Sannsynligvis har du allerede et ganske sunt kosthold, og får rørt nok på deg. Så kanskje du heller bør legge inn en ny, god vane: En halvtime på ryggen når du kommer hjem fra jobben.

Lær deg mindfulness!

I en ny, dansk undersøkelse har et team med forskere målt nivået på stresshormoner i urinen hos kvinner og menn, og gjort noen interessante funn. 

Målingen som ble tatt ved slutten av arbeidsdagen, viste at de kvinnelige deltagerne i studiet hadde mye høyere stressnivå enn de mannlige. Og verre, stressnivået hos kvinnene sank ikke før i ti-tiden om kvelden. Mens mennene derimot, ble avstresset ganske umiddelbart etter at de kom hjem fra jobben.

Årsaken? Sannsynligvis at menn hviler mer. At de har lettere for å slenge seg på sofaen, mens kvinner i større grad går i gang med husarbeid. Undersøkelsen har i alle fall fått danske leger til å anbefale at kvinner tar seg en dupp etter jobben.

© Getty Images

Flink pike-syndromet

Det er visst fortsatt slik at kvinner bruker vesentlig mer tid på å stelle for andre enn hva menn gjør. På tross av at begge jobber like mye utenfor hjemmet.

Flink pike-syndromet som så mange kvinner lider av, skaper unødig stress og gir dårligere helse. Kanskje vi bør se på dovenhet som en nødvendig medisin for dagens travle førtiåring.

Så legg deg langflat, slipp taket i alt, og tenk at dette har jeg sannelig fortjent. Og sørg for at du okkuperer sofaen med god samvittighet!

Det siste er viktig. Nyere tysk forskning bekrefter det vi vet fra før: Hvis vi ligger og grubler over alt vi burde ha gjort, så reduseres kvaliteten på hvilen. Dermed går vinningen opp i spinningen. Og du kan like godt henge opp vasken, lage middag, rydde vekk sure sokker, eller hva det enn er du tror at du må gjøre, før du kan tillate deg å hvile.

Samvittighetsløs avkobling

Forskning.no forteller om en studie utført av Johannes Gutenberg ved Universitetet i Mainz. Her så forskeren nærmere på hvordan uvirksom TV-titting virket inn på stress.

Konklusjonen: Å la seg underholde reduserer stressnivået i kroppen, men bare hvis ikke hodet mener at TV-tittingen er bortkastet tid.

Egen holdning er viktig. Samvittighetsløs avkobling er sunt. De flinke pikene fikk mindre utbytte av TV-pausen, mens latsabbene i studiet ble opplagte etterpå, og økte nivået på kognitive prestasjoner.

Vi har godt av en pause fra verden rundt oss, og å flytte fokuset fra problemer som surrer rundt i tankene.

Når vi ser en god film (eller leser en god bok) «fanges» oppmerksomheten av det. Dermed glemmer vi våre egne bekymringer for en stund. Og får litt avstand til det virkelige livet. Vi bruker distraksjon til å legge arbeidsdagen bak oss.

Om vi ikke får stresset ut av kroppen, så går det også ut over kvaliteten på nattesøvnen. Vi blir liggende å tenke.

Våre egne demoner

En rapport fra American Psychological Association (APA) viser at kvinner har mer fysiske og psykiske symptomer på stress enn menn. 

Nesten halvparten av kvinnene i en amerikansk studie hadde ligget våken om natten i løpet av den siste måneden på grunn av stress. Bare en av tre kvinner mente at de fikk tilstrekkelig med søvn.

Så hva er det som gjør at kvinner i mindre grad enn menn, ikke føler at de kan slenge seg litt på sofaen etter jobben? 

Det er neppe menn som forlanger at kvinner skal sørge for at hjemmet er perfekt og ha stålkontroll på alt. Det er nok i stor grad våre egne demoner. Forventninger vi har til oss selv. Kanskje må det litt voksenoppdragelse til. For begge kjønn.

For det er godt mulig at du ikke bare får bedre helse og sover tyngre om du unner deg å hvile litt etter jobb. Kanskje det til og med blir triveligere for de rundt deg.

Mors nye dovenskap, kan sikkert bli et sjokk for omgivelsene, men bare vær standhaftig. Etter et par uker skjønner alle at dette er mammas nye vane. Og gir deg rom.

Les også: Kunsten å bryte vaner

Sitatet:
«
Å, edel er kunsten å drive! Jeg nyder hver stund jeg forspiller. De skjønneste stunder i livet er de da man intet bestiller.»
André Bjerke

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...