Gunnhild Bjørnsti, vin
© Gunnhild Bjørnsti

Vinspalten: Tyske fristelser

Jeg har latt meg begeistre av tyske viner. Spesielt riesling, som også finnes med bobler.

9. juli 2019 av Gunnhild Bjørnsti

Gunnhild har vært Taras faste vinspaltist siden første utgaven i 2005. Hun er journalist og sommelier, og har i en årrekke fulgt med på trender og besøkt vinområder verden over.

Gunnhild Bjørnsti

"Tyske viner har tatt sjumilssteg siden Blue Nun og Liebfraumilch" forteller Gunnhild. 

© Gunnhild Bjørnsti

Riesling er Norges kanskje mest populære drue. For Vinmono­polet har tyske rieslinger som sin bestselger innen kategorien av hvitviner. Riesling kan fortsatt nytes i halvtørre varianter, gjerne til asiatisk mat, men det er de tørre utgavene med deilig friskhet og god syrlighet som er i vekst.

Riesling er en aromatisk, edel drue med intens duft, ofte med litt blomsterpreg og deilig sitrus-eple-smak, og kjent for god syre. Riesling skaper en gjenkjennelig vinstil som svært mange har trykket til sitt bryst. 

Flere av oss som vokste opp med tyske hvitviner av variabel kvalitet, som Blue Nun, Reiler vom Heissen Stein, Liebfraumilch og Schwarze Katze, har gode opplevelser i vente. 

Mye har skjedd siden de var populære. Nå er druekvaliteten langt bedre, sukkernivået lavere og produksjons metodene mer avanserte. Det betyr at moderne rieslinger fra Tyskland har en smak vi lett faller for. Den gode syren gjør riesling til en perfekt matvin, både til rå, kokte og stekte råvarer. 

Skal du servere fisk og skalldyr, er et glass duggfrisk riesling en riktig vinmatch. Taskekrabber og riesling er en ekstra god kombinasjon, har jeg blitt fortalt – det skal testes ut i sommer.

Gunnhild Bjørnsti, Tyskland

KVALITET: Tysk riesling er i skuddet som aldri før, og den unge generasjonen vinmakere leverer topp kvalitet i tørr stil.

© Gunnhild Bjørnsti

Hvordan startet Tyskland med vin? Historisk sett var det cisterciensermunkene fra Burgund (i Frankrike) som kom til Tyskland og startet med vinproduksjon. 

Kloster Eberbach fra 1136 i Rheingau var en av de første, og det eksisterer som vinprodusent den dag i dag, fortsatt med et lite kloster. Naboeiendommen Schloss Johannisberg ble også etablert i samme epoke, og var de første som plantet kun riesling-vinstokker. 

Tysk vinproduksjon blomstret med munkenes drift, og prisene var høyere enn fransk vin fra de store slottene. Verdenskrigene ødela mye for kvalitetsproduksjonen, og etter 1945 ble det satset på store volum og bulkvin – helt til den nye generasjonen kom med engasjement og initiativ. Fra 1995 har det ikke forekommet dårlige tyske årganger.

Hva skjedde med tysk vinproduksjon i nyere tid? Generasjonsskiftet av vinmakere i kombinasjon med global oppvarming og økt kunnskap, ble redningen. 

Universitetet i Geisenheim i Rheingau utdanner de aller fleste vinmakere, som reiser verden rundt for å lære og dele kunnskap med sine kolleger. De er opptatt av tørr vinstil, sunne produkter og økologisk dyrking. Med god kvalitet på druene fra de beste jordsmonn, gjerne i bratte landskap for maksimal sol­eksponering, og nær elver som Rhinen og Mosel. Ofte høstes druene med lavere utbytte for å bevare kvaliteten optimal.

Etikettene er også enklere å forstå, og «trocken» (tørr) er tydelig markert. Før sto navnene med gotiske bokstaver som ingen forsto.

Gunnhild Bjørnsti

LANSERINGSFEST: Maya Heimstøl og Ellen Kristoffersen  var en av flere tara-lesere som kom til lanseringsfesten av Tara VIN.

© Gunnhild Bjørnsti

Musserende vin på riesling laget på samme metode som champagne, er en ny oppadgående trend. For å oppnå gode bobler, trengs kjølig klima for friskhet og godt jordsmonn for mineralitet. Det byr tysk natur på. 

I år ble Mathieu Kauffmann fra Von Buhl kåret til årets vinmaker. Han lager vanvittig god musserende, og jobbet tidligere som kjellermester hos selveste Bollinger Champagne. Det å si opp jobben i et champagnehus frivillig har neppe skjedd før, men Kauffmann ble overbegeistret – og overbevist – om potensialet i jordsmonnet til Von Buhls vingård, pakket sekken og dro fra Champagne. 

Skal dere prøve en ny kvalitets-musserende i sommer, anbefaler jeg å teste ut denne produsenten. De lager også utmerkede hvite og røde viner. Rødvin på spätburgunder (pinot noir) er nemlig neste satsningsområde i Tyskland. Med dyre priser og lave avlinger i prestisjefulle Burgund, har de tyske variantene markert seg. 

De røde vinene skal vi komme tilbake til senere på høsten, men jeg har tipset om en rosé. Nå står sommeren for døren og vi trekker ut mot lyset, og de likeså lyse vinene skal glede og leske oss mens vi nyter denne etterlengtede årstiden. 

Tyske viner som inspirerer

Rheingau 2018, Tyskland

Rheingau 2018

© Produsenten

Rosé til reker

2044001 Georg Breuer Spätburgunder Rosé 2017, Rheingau, Tyskland, 159,90 kr (Basis), magnum 427,90 kr (2015)

Denne rosévinen er laget på spätburgunder (pinot noir), er helt tørr og har kun 11,5 prosent alkohol. Det passer perfekt om sommeren. Kjenn aroma med fint preg av røde bær, sitrus og urter, hint av mineraler. 

Smaken er svært livlig og fruktig, med preg av saftige røde bær, sitrus og urter. Flott ettersmak. Passer som terrassevin, helt ideell til reker og sjømat, småretter, fisk – gjerne kokt laks – og kylling.

Juliusspital Würzburger Riesling Trocken 2017

Juliusspital Würzburger Riesling Trocken 2017

© Produsenten

Riesling på legendarisk flaske

3904901 Juliusspital Würzburger Riesling Trocken 2017, Franken, Tyskland, 155,30 kr (BU)

Det tyske vinområdet Franken selger fortsatt vin i de lett gjenkjennelige bocksbeutel-flaskene som vi tidligere brukte som lysestaker. Denne produsenten lager en virkelig god riesling, med duft og konsentrert smak av sitrusfrukter, urter, epler og florale innslag. 

Kan passe til asparges, grønnsaksretter og alt du liker riesling til. 

Kloster Eberbach Rheingau Riesling Trocken 2016

Kloster Eberbach Rheingau Riesling Trocken 2016

© Produsenten

Moden riesling

7935101 Kloster Eberbach Rheingau Riesling Trocken 2016, Rheingau, Tyskland, 149,90 kr (BU)

Vil du prøve en god riesling-variant som har et par ekstra års lagring, test ut denne fra den gamle ærverdige klostervingården. Vinen har fruktig duft med tydelig eplepreg og mineralitet. Smaken er behagelig frisk med myk sitrus, fin syre og bra mineralitet i avslutningen. 

Denne kan fint nytes alene og til mange varianter av fisk og skalldyr. Det er bare å nyte smaken fra munkenes ekspertise! 

Leitz Rüdesheimer Riesling Magic Mountain 2017

Leitz Rüdesheimer Riesling Magic Mountain 2017

© Produsenten

Til sommermat

8354701 Leitz Rüdesheimer Riesling Magic Mountain 2017, Rheingau, Tyskland, 239 kr (BU)

Her er en riesling som passer til mye av det vi spiser om sommeren, som reker, fiskeretter og sjømat. Samt krabber litt senere i sesongen. Vinen har god intensitet med aroma av eple, sitrus, fersken, krydder og stein. Smaken er delikat, frisk med sitrus, mineralsk smak og med god dybde. Lang ettersmak. 

Leitz er en stor produsent med mange riesling-varianter, så det er bare å la seg inspirere hvis du ikke skulle komme over akkurat denne utgaven!

Von Buhl Riesling Brut 2016

Von Buhl Riesling Brut 2016

Bobler av riesling

2215301 Von Buhl Riesling Brut 2016, Tyskland, 249,90 kr (BU)

Her er en virkelig svært god musserende vin laget av riesling-druer med samme metode som champagne og 15 måneders lagring på bunnfall og flaske. Så er det en tidligere kjellermester hos Bollinger som har skapt denne drikken. Den har fokusert duft og kompleks aroma preget av gult eple, nøtter, litt florale noter og kjeks. 

Smaken er slik vi liker av en musserende, nemlig frisk, fruktig og saftig, med preg som på duft av eple, nøtter og noe kjeks samt innslag av sitrus og mineraler. 

Passer hver gang du skal ha en aperitiff, feire eller nyte bobler til fisk eller skalldyr. 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...