2021 – nå har vi endelig landet i et nytt år. Skal si det føltes godt å legge 2020 bak seg. Det virkelig positive var å gjenoppdage Norge og alle de kreative kreftene som finnes rundt om i dette vakre landet. Så norgesfeberen vil fortsette, det føler jeg sterkt. Også gleden over de nære ting, ha mer tid og ro. Være til stede, puste, alt som vi vet virker stimulerende på kropp og sinn.
Jeg sitter med ny dagbok og kalender, alltid en helt fantastisk fri følelse. Fylle sider og datoer med oppgaver valgt fra øverste hylle. I år blir det mer studier for min del. Jeg starter på ny, internasjonal vinutdannelse hos Kulinarisk Akademi, som heter WSET Level 4 Diploma og foregår på engelsk. Jeg skal sette meg mer inn i vinens verden, med ulike vinkategorier, vinområder og vinproduksjon. Er det så moro med vin at jeg vil bruke masse tid og krefter på å lære mer? Svaret er JA! Sansenes verden er så ufattelig rik, og dette er lære for livet. Studiet starter opp først i mars, så jeg skal komme nærmere tilbake til dere med mine nyoppdagelser. Da vet dere i alle fall hva mine planer er fremover.

Gunnhild har vært Taras faste vinspaltist siden første utgaven i 2005. Hun er journalist og sommelier, og har i en årrekke fulgt med på trender og besøkt vinområder verden over.
Etter julehandelen er det fornuftig å være bevisst budsjettet på starten av året. Enkelte har vel kredittkortfakturaer som forfaller, så noen tips om rimelige viner kommer godt med.
Men finnes det kvalitetsviner som er rimelige?
– Det er vanskelig å sette noen definitiv grense for pris mot kvalitet. Det man kan si, er at siden alkoholavgiftene i Norge følger alkoholprosenten, vil en betraktelig større andel av en vin på 13 % alkohol til 150 kroner enn en 13 %-vin til 100 kroner gå til selve produksjonen av vinen, og dermed til kvaliteten på innholdet, forklarer Trond Erling Pettersen, kategorisjef hos Vinmonopolet.
Erfaringsmessig opplever polet at kundene vil bruke mindre penger enn i desember, og gjerne leve litt sunnere også.
– Et poeng her er jo at det lages stadig bedre vin med noe lavere alkoholprosent rundt omkring i verden, gjennom at man for eksempel høster druene tidlig nok til å beholde smak og friskhet – men før druene utvikler for mye sukker og dermed høyere alkohol. Jo høyere alkoholprosent, desto høyere avgifter, og dyrere vin. Velger man en vin med litt lavere alkoholprosent i januar, vil man også få en litt lavere pris «med på kjøpet», påpeker Pettersen.

PORTUGISISK KLASSIKER: José Maria da Fonseca har produsert vin siden 1834 og er dermed et av de eldste og mest prestisjefylte vinhusene i Portugal. I tillegg til vanlig bordvin (Periquita fra 1850) produserer også Fonseca søte Moscatel de Setúbal-viner (fra 1849). Vinhuset J. M da Fonseca eies og drives av Soares Franco-familien, og det er i dag 8. generasjon som styrer firmaet.
«Portugal innen rødvin og Tyskland innen hvitvin, lager vin av høy kvalitet, og klarer fremdeles å tilby gode priser»

FRANSK FAMILIE: Domaine Tariquet ble grunnlagt av Pierre og Helene Grassa i 1912, og drives i dag av femte generasjon ved brødrene Armin og Remy Grassa.

Gode eksempler her er tysk riesling med litt sødme, eller hvitvin fra kjølige regioner i New Zealand og Frankrike. Det er jo også gode viner til sjømat, sushi og andre retter, som mange spiser etter mye kjøtt og fett i julen.
– Det er mange land som lager vin av høy kvalitet, og fremdeles klarer å tilby gode priser. Jeg kan for eksempel nevne Portugal innen rødvin, Tyskland innen hvitvin, spansk cava innen musserende vin, og land som Argentina og Chile på generell basis. Også i Sør-Afrika og Australia lages det mye god vin til en overkommelig penge. Flere av disse landene har lave kostnader når det gjelder arbeidskraft.
Vinmonopolet ønsker å tilby kundene god kvalitet til riktige priser, samtidig som vi krever at arbeidere og leverandører skal ha så gode betingelser og arbeidsforhold som mulig. Dette er et krevende arbeid, men det skal være ordnede forhold i hele leverandørkjeden vår – og vi følger ekstra godt med på disse «lavkostlandene», avrunder Trond Erling Pettersen.

Nyklassiker fra New Zealand
4408001 Matua Sauvignon Blanc Marlborough 2020, Marlborough, New Zealand, 139,90 kr (basis)
Smaken av sauvignon blanc er smaken av vår i anmarsj. Denne hvitvinen kommer alltid høyt opp i score på damesmakinger, det er bare å nyte friskheten med tropisk tilsnitt også i 2021. Kjenn rund og lett sødmefylt duft med frisk, syrlig smak med noter av urter og stikkelsbær. Diskré sødme i ettersmaken, men helt tørr. Passer som et godt glass alene, til grønnsaker, salater og fisk.

Papp light til hverdags
Italienske San Crispino har blitt et populært konsept med små, gode boksviner på 50 cl. Kommer i hvit, rød og rosé. Tørre, økologiske, anvendelige, miljøsmart emballasje. 8207902 San Crispino Cataratto Inzolia, Italia, 81,90 kr (basis)
Trendy hvitvin på druene cataratto og inzolia, passer til fisk, skalldyr, småretter. 11898802 San Crispino Rosato, Italia, 82,90 kr (basis) Rosévin på nero d’avola-druer, passer til småretter og et glass alene. 7852802 San Crispino Syrah Merlot, Italia, 81,90 kr (basis) Ideell til lyst kjøtt, gryteretter og det du liker rødvin til.

Up & coming vinområde
10431101 Lurton Le Petit Pas, Côtes du Roussillon/ Languedoc-Roussillon, Frankrike, 144,90 kr (BU)
Det lages enormt mye god vin i LanguedocRoussillon, og Lurton er en av de virkelig dyktige produsentene som holder fornuftige priser. Kjenn ung og fruktig aroma av røde bær, litt blomst, grønne urter og krydder. Smaken er myk fruktig med preg av modne mørke og røde bær, svale urter og krydder – mye nytelse for pengene. Druene er en miks av syrah, carignan, grenache og mourvèdre. Passer til lyst kjøtt og kylling.

En klassiker på rødvinsfronten fra Portugal
67001 Periquita 2018, Setubal, Portugal, 129,90 kr (BU), 77,90 kr (37,5 cl)
Varemerket Periquita ble registrert i 1841, og er det eldste i Portugal. Klassikeren Periquita har blitt sammenlignet med en delikat, myk og krydret burgunder. Vinen har sjenerøs, lett krydret duft med innslag av mørke bær og deilig krydder. Fruktig smak med balansert syre, myke tanniner samt milde fattoner fra fat. Kun 1,1 g sukker per liter. Druene har herlige navn til å bli i godt humør av: castelão , trincadeira og aragonez. Passer til fisk, lyst kjøtt og lam.

En klassiker på hvitvinsfronten fra Frankrike
3058301 Dom. Tariquet Classic 2019, Côtes de Gascogne, Frankrike 124,90 kr (basis), 74,90 kr (37,5 cl)
Her er en gammel traver på vinfronten, med smak av vårlige toner, det setter an en optimistisk stemning tidlig på året. En spennende druemiks av colombard, sauvignon blanc, gros manseng og ugni blanc gir duft og smak av grønne epler, kjølige pærer, litt sitron og urter. Kun 10,5 % alkohol, helt tørr i stilen. Passer til et glass alene, til salater, grønnsaksretter, fisk og kylling
Les også: Så mange kalorier inneholder vin