© Gunnhild Bjørnsti, Produsentene

Så mange kalorier inneholder vin

Vi har hørt om lavkarbo-dietter, men hva vet du om kalorier og sukker i vin? Les og lær!

20. januar 2020 av Gunnhild Bjørnsti

Da har vi entret i 2020. Høytiden er lagt bak oss og kraftige middager byttes kanskje ut med noe lettere på tallerkenen. Årets første måned er preget av få sene utekvelder og ingen overdreven selskapelighet. Vi har mange forsetter på gang. Kanskje om å spise mindre og trene mer? 

Gunnhild Bjørnsti

LETT NYTT ÅR: Det er lov til å kose seg, selv om man tenker på formene, mener Gunnhild. 

© Gunnhild Bjørnsti

«Nyte på en fornuftig måte» blir januars utfordring. Fargerike grønnsaksretter, salater, fisk og skalldyr i mange varianter kan passe. Men hva med litt vin til? Er det greit å drikke alkohol når man tenker på formene og skal beregne kalorier?

– Ja, du kan drikke alkohol med måte. Et sunt inntak er 1 glass (150 ml) tørr vin per dag for kvinner, eller tilsvarende mengde annen alkoholholdig drikke. Søte viner, likører og drinker blandet med sukkerholdig drikke er imidlertid vanskelig å forene med slanking, forteller Fedon Lindberg, indremedisiner og forfatter av mange bøker om sunt kosthold. 

Les også: Vin med lite sukker og få kalorier

Lege og kostholdsekspert Fedon Lindberg

Lege og kostholdsekspert Fedon Lindberg

© Foto: Johs Bøe

– Alkohol påvirker også fettforbrenningen negativt. Hvis man er på ekstrem lavkarbo (ketogen diett), fører økt alkoholinntak til mye kraftigere ketose, som skyldes at alkohol blir omdannet til ketonlegemer, mens fettet ikke forbrennes, forklarer han videre.

Tørre viner er viner med lite sukker. Men visste du at alkohol i seg selv også gir kalorier? Vinmonopolet informerer om at 1 gram alkohol gir omtrent dobbelt så mye energi som 1 gram sukker. De fleste rødviner og hvitviner har derfor flere kalorier fra alkoholen enn fra karbohydratene. 

Og hva er karbohydrater igjen? Det er en fellesbetegnelse på ulike sukkerarter. Glukose (druesukker), fruktose (fruktsukker), sukrose (rørsukker) og stivelse (langkjedete sukkermolekyler). Karbohydratene som finnes i vin er glukose og fruktose.

Hva skjer med fordøyelsen ved inntak av sukkerarter? Kroppen tar opp alle karbohydrater i form av glukose. Det betyr at den først må bryte ned både sukrose og stivelse. Spesielt stivelse er krevende for kroppen å bryte ned, og prosessen tar lenger tid enn for sukrose. Det betyr at mens kroppen jobber med å kvitte seg med alkohol, settes nedbrytningen av karbohydrater og fett på vent. Forbrenningen av alkohol prioriteres av kroppen.

Les også: Visste du at rosa bobler gjør deg lykkeligere?

Gunnhild Bjørnsti

Alkohol gir mer kalorier enn karbohydrater/sukker. Skal du nyte med god samvittighet i januar, drikk et glass vann for hvert glass vin.

© Gunnhild Bjørnsti


«Den gylne middelvei» og «alt med måte» blir levereglene for årets første måned. Når du skal planlegge hvilke viner du skal velge, husk at du finner alkoholprosent og cirka sukkermengde oppgitt på prislappen på hylla på Vinmonopol­utsalgene og på Vinmonopolet.no. På nettsiden kan du også søke opp viner ut fra sukkerinnhold, men foreløpig ikke ut fra alkohol. Hvorfor står det ikke bare hvor mange kalorier det er i vinene?

Vinmonopolets varer har nå ingen grundig varedeklarasjon på grunn av et unntak i EU for drikke over 1,2 volumprosent alkohol. Vinmonopolet svarer at de er er klar over at unntaket gjør det mer krevende for kundene som vil orientere seg. Men de hevder at endringer er på vei, for de ønsker varedeklarasjon på produktene, og jobber for at det etter hvert skal bli en realitet. 

Tema: Verdt å vite om hva som gir kaloriene i vin

(1 flaske = 75 cl)

Her er eksempler som viser at alkoholen påvirker kaloriene mer enn sukkerinnholdet.

  • Halvsøt hvitvin med 10 prosent alkohol og 28 gram sukker per liter: Alkohol 387 kcal Karbohydrater (sukker) 81 kcal Totalt 468 kcal
  • Tørr hvitvin med 12 prosent alkohol og 1,4 gram sukker per liter: Alkohol 465 kcal Karbohydrater (sukker) 4 kcal Totalt 469 kcal
  • Rødvin med 12 prosent alkohol og 1,4 gram sukker per liter: Alkohol 465 kcal Karbohydrater (sukker) 4 kcal Totalt 469 kcal
  • Rødvin med 15 prosent alkohol og 1,4 gram sukker per liter: Alkohol 588 kcal Karbohydrater (sukker) 4 kcal Totalt 592 kcal 

Kilde: Vinmonopolet


Lettere viner i januar 

Terras do Minho 2018

Terras do Minho 2018, Vinho Verde/Minho, Portugal, 123,90 kr (BU)

© Produsentene

Budsjettvin

Terras do Minho 2018, Vinho Verde/Minho, Portugal, 123,90 kr (BU)

Portugal har mange spennende druer med gode smaker, som trajadura, arinto og azal. De utgjør miksen i denne lett perlende hvitvinen med kun 10,5 % alkohol og restsukker på 4 g/l. Den er frisk, fruktig og floral på duft, og med smak av tydelige sitrusnoter, god konsentrasjon og fin syrlighet. En lett og frisk vin som fungerer som aperitiff og til salater og skalldyrretter. 

Zudugarai 2018

Zudugarai 2018, Baskerland, Spania, 152,10 kr (BU)

© Produsentene

Frisk stil

Zudugarai 2018, Baskerland, Spania, 152,10 kr (BU)

Har du hørt om hondarribi zuri? Det er en drue som vokser i Baskerland, nord i Spania, som gir en delikat vinstil med preg av urter, sitrus og florale toner. Denne vinen har 11 % alkohol og sukkermengden er under 3 g/l. 

På duft er vinen aromatisk med elementer av epler, mineraler og god syrlighet. Smaken har en fruktig, epleaktig stil med god syre og lang ettersmak. Denne kan du nyte som et glass alene og til retter med fisk og skalldyr.

Tamellini Extra Brut Millesimato 2010

Tamellini Extra Brut Millesimato 2010, Soave, Italia, 199,90 kr (BU)

© Produsentene

Bobler til feiring

Tamellini Extra Brut Millesimato 2010, Soave, Italia, 199,90 kr (BU)

Det finnes musserende viner med enda lavere alkohol, men jeg vil likevel trekke frem denne med 12 % og 4,5 g sukker per liter fordi det er en årgangsvin fra 2010 med masse moden deilig smak til god pris. Skal du feire i januar, er Tamellini et godt alternativ til bobler – også til mat! Druen er garganega, kjent fra Soave-vinene. 

Her får du en moden frisk duft av fersken, aprikos og med litt pepperpreg. Smaken er tørr og frisk med små bobler, akkurat slik vi liker. Samtidig med det lille ekstra av moden fruktighet. Denne er bare å nyte!

Zillinger Neuland Grüner Veltliner 2016

Zillinger Neuland Grüner Veltliner 2016, Niederösterreich, Østerrike, 159,90 kr (BU)

© Produsentene

Kreativ smak

Zillinger Neuland Grüner Veltliner 2016, Niederösterreich, Østerrike, 159,90 kr (BU)

Østerrike har en nydelig drue, grüner veltliner, som lager en slank, men velsmakende vinstil. Her er en variant med kun 11 % alkohol og under 3 g sukker per liter. Kjenn ren duft av lime, steinfrukt, blomster og hvit pepper og smak av fruktig vin med lette kryddertoner og fin modning. 

Denne vinstilen takler litt mer krevende matretter, med urter og krydder, gjerne til fisk og kylling samt retter med kål.

Principiano Dosset 2018

Principiano Dosset 2018, Piemonte, Italia, 169,90 kr (BU)

© Produsentene

Slank rødvin

Principiano Dosset 2018, Piemonte, Italia, 169,90 kr (BU)

I vakre Piemonte vokser disse dolcetto-druene i den kjøligste delen av området Sant’Anna, som betyr langsom modning og lave sukkerverdier. Vinen har kun 10,5 % alkohol og er helt tørr, dvs. under 3 g sukker per liter. 

Deilig duft av kirsebær og animalsk preg (kommer av spontangjæring, gir mer naturduft). På smak er den syrefrisk og fin med god konsentrasjon og saftig avslutning. Passer til pizza og pastaretter, samt svinekjøtt og småvilt. 

Vann og rødvin

SPAR KALORIER: Velger du en rødvin med litt mindre alkohol, sparer du også kalorier. Husk å drikke vann til! 

© Gunnhild Bjørnsti

Alkoholfrie alternativer

Jeg er ekstra glad i norsk eplejuice, den er både frisk og smaksrik og et godt alternativ til vin. Moderne eplejuice har ren og delikat smak, samt god syre som gjør at drikken er ypperlig til mye mat og et godt alternativ til hvitvin. Det finnes også røde eplejuicer laget på røde epler og bl.a. aronia, som alternativ til rødvin.

Eplejuice kan gjerne serveres i et vinglass, så ser drikken mer elegant ut og alle rundt bordet har samme glass. Et par isterninger holder drikken kald.

Det finnes en svært god alkoholfri musserende vin, Richard Juhlin Blanc de blancs (varenr. 1807901, 89,90 kr), laget på chardonnay-druen slik som ekte champagne. Flasken ser også ut som en champagne, denne tar seg flott ut på bordet.

Eplesider har økt i popularitet, og er et godt lavalkohol-alternativ.

Vann med isbiter og sitron er også forfriskende. Vil man jazze opp, kan man tilsette litt mynteblader, kanskje noen bær for ekstra farger og liv. Vanlig vann kan byttes ut med Farris eller en annen forfriskende boblevann. 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...