Slik finner du vin med lite sukker og få kalorier
Lavt sukkerinnhold er viktig for mange når de kjøper vin. Her er vinekspertens beste tips til kalorilette, tørre og rimelige viner.
Masteroppgave om kvinner og alkohol
Julie Chéné Nyheim er Master of Wine og en av kun fem i Norge med vinverdenens mest prestisjefulle tittel. Hun skrev sin masteroppgave om kvinner, helse og alkohol.
– Utgangspunktet var at det er skrevet mye om sukkerbomber og røde viner på bag-in-box, og at Vinmonopolet har begynt å merke sukkerinnholdet i vinene tydelig. Det har ført til at blant annet salget av ripasso-viner har gått ned, og at «tørrere» kategorier har økt.
Mer helsebevisste
Som en del av Master of Wine-oppgaven gjorde Julie undersøkelser blant flere hundre kvinner, inkludert intervjuer på polet når de handlet, og samtaler med flere butikksjefer. Hun fant ut at helse er et stadig viktigere tema for voksne damer. En tredjedel av norske kvinner er svært helsebevisste, og tenker på helsen når de handler mat og vin.
Så hva tenker kvinner på når det handler om vin og helse?
– Nummer en er sukkerinnholdet. Nummer to er garvestoffene. Nummer tre er informasjon om opphavet til ingrediensene (sporbarhet) og nummer fire er økologi, forklarer Julie.

Flere kalorier enn sukker
Det som overraskende ikke ble nevnt, var alkoholen i seg selv.
– Lavalkoholviner kan oppfattes som å ha lavere kvalitet. Men når det kommer til helseaspektet inneholder alkohol flere kalorier enn sukker: 1 gram alkohol har 7 kalorier, mens 1 gram sukker inneholder 4 kalorier.
Da julie var på vinmonopolet og snakket med kvinner som handlet vin, sa mange at de ofte brukte høyt alkoholinnhold som et kriterium når de skulle velge. Dette kan være fordi noen ser på høy alkohol som et tegn på kvalitet, mens andre ville ha mer «valuta» for pengene, ifølge Julie. Det var spesielt under fredagshandelen da smak og nytelse sto i høysetet, at alkoholprosenten ble vurdert i tillegg til fin design på emballasjen.
– På hverdagene anses kanskje sukkerinnholdet som viktig, mens det i helgene tas pause fra helsehysteriet, påpeker Julie.
Helsemessig kosevin
Hva er en kosevin for vinglade damer? Rund og fyldig med deilig munnfølelse, til nå har ofte en ripasso blitt valgt. Et mer helsemessig valg kan være rødvin laget på grenache-druer.
– Den gir ganske fyldig smak med myke garvestoffer, og blir sødmefull uten å inneholde for mye sukker. En tørr rødvin fra Côtes du Rhône får disse etterlengtede smakskvalitetene, forklarer Julie.
Italia er stor på rødvin, og området Piemonte øker i popularitet. Spesielt barbera-druene som gir en frisk, fruktig og uttrykksfull vin med intensitet, uten mye sukker.
Når det gjelder hvite og musserende viner, finnes det flotte, tørre varianter med lav alkoholprosent som det er verdt å oppdage! Utgangspunktet er bruk av topp druekvalitet, for overdrevent sukkerinnhold kan dekke over dårligere druematerialer. Hvite viner har ikke garvestoffer – de kommer hovedsakelig fra skallet og kraftigere pressing av de blå druene til rødvin. Derfor vil de hvite vinene alltid ønskes velkommen av oss damer.

Rimelig Riesling
Hvis du ønsker en hvit, anvendelig budsjettvin med fin kvalitet, prøv denne rieslingen! Den har duft av epler, sitrus, blomster og gule steinfrukter. Smaken er ung, tørr, syrefrisk og fruktig med fint preg av eple og sitrus. Mild og rund på smak med god lengde. Den passer fint til fisk, skalldyr, salater og grønnsaksretter, samt sushi fordi vinen takler ris. Kan også nytes alene.

La det sprudle
Dette er en økologisk musserende vin med kun 3 gram sukker og 11,5 % alkohol. Den er laget på gamle vinstokker som gir en ekstra konsentrert og deilig smak. Vinen har en svært ren, intens og frisk duft av sitrus, grønne epler og hvite blomster. Smaken er fruktig, ren og forfriskende med et streif av mineralitet. Dette er en forfinet utgave av klassisk cava. Vinen er utmerket som aperitiff, og nydelig til fisk, skalldyr, skinke og tapasretter. På grunn av vinens elegante og kraftfulle fruktighet kan den også brukes til lyst kjøtt som kylling eller kalv.

Toskansk godbit
Liker du rødvin laget på den forfriskende sangiovese-druen fra Toscana? Denne har kun 3 gram sukker og 12 % alkohol og byr på mye smak. Vinen har ren og sjarmerende duft av kirsebær, søte moreller og plommer med krydder, florale toner og et snev av urter, sjokolade og balsamico. Den er rund og bløt, med livlig friskhet og en delikat og leskende smak av fullmodne bjørnebær samt moreller og litt urter. Svært anvendelig vin som passer til både oksekjøtt, lam, svin og sau, samt lyst kjøtt og oster.

Piemonte på boks
Piemonte er trendy nå. Denne vinen har 20 % nebbiolo-druer fra berømte Barolo-kommuner samt dolcetto- og barbera-druer av god kvalitet. I kombinasjon gir det en rødvinssmak svært mange liker og som passer til mange anledninger. Vinen har god intensitet og presis aroma av kirsebær, plomme og rose, med streif av mandel og mineraler. Frisk og fast stil med lang ettersmak. Kun 1,2 gram sukker og minimal tilsetning av sulfitt. Passer til pizza, pasta, kylling og torsk.

Rødvin på Grenache-druer
Her er en flott rødvin laget på høykvalitets grenache-druer som er tilsatt litt syrah som gir den etterlengtede fruktige og runde smaken. Vinen har dyp, kompleks og fruktig aroma av skogsbær, jordbær og krydder. Smaken er saftig, fast og kompleks med god konsentrasjon og lengde. Myke tanniner og kontinental stil. Vinen er kun lettfiltrert og tilsatt moderate mengder sulfitt. Kun 1 gram sukker. Passer til både hvit fisk, kylling, lam og vilt, samt gryteretter og italiensk mat.
