Slik koker du pastaen perfekt  pasta pastatyper

Styling: Elisabeth Johansson  

© Helén Pe/Allt om Mat

Slik koker du pastaen perfekt

Det spiller ingen rolle hvor ofte vi spiser det – pasta er alltid en favoritt. Vi viser deg hvordan du koker den perfekte pastaen - og forteller deg alt annet du trenger å vite om pasta!

15. oktober 2020 av Cecilia Lundin & Maria Magnus

Slik koker du pastaen! 

  1. Kok alltid med rikelig saltet vann. Til 100 g pasta trenger du 1 liter vann og 1/2 ss salt.

  2. Rør om flere ganger i kjelen mens pastaen koker, ellers kan den klistre seg sammen.

  3. Pastaen skaper stivelse, noe som gjør at koke-vannet er supert å bruke i sausen som skal serveres til.

  4. Ikke skyll pastaen i kaldt vann, da mister den smak.

Slik koker du pastaen perfekt  pasta pastatyper

Vi gir deg oppskriften på den perfekte pasta kokingen!

© Helén Pe/Allt om Mat

Hvilken pasta skal du velge?

Tvinnet pasta, riflet pasta eller sommerfuglformet pasta? Det finnes utallige variasjoner og former for pasta. Vi guider deg til den korrekte pastaen til ditt formål! Uansett om du skal serve pasta til hverdags eller fest. 

Slik koker du pastaen perfekt  pasta pastatyper

Vi gir deg oversikten over hvilken pasta du bør velge! 

© Helén Pe/Allt om Mat


  1. Bucatini kan brukes til fyldige tomatsauser, men egner seg ikke fullt så godt til fløtesaus eller sauser med store biter av kjøtt og grønnsaker, da det ikke fester seg like godt til denne typen pasta.
  2. Vanlig spagetti har samme bruksområde som bucatinien, den passer godt til tomatbaserte sauser og skalldyr.
  3. Mezze penne tricolore er små penne hvor 1/3 av deigen er farget med spinat og 1/3 med tomat. Passer til de fleste retter som du vil gi litt farge.
  4. Farfalle, den sommerfuglformede pastasorten, finnes i forskjellige størrelser, og har alltid rillekanter. Den passer godt til de fleste sauser og er perfekt i pastasalater.
  5. Pipe rigate har form som et snegleskall. Med solide åpninger i begge ender er den perfekt å servere med kremede sauser, da den suger til seg mye saus.
  6. Gemelli – italiensk for tvillinger – er laget av to tvinnede pastatråder. Passer til kalde pastasalater.
  7. Rigatoni kommer fra den italienske hovedstaden Roma. Den rillede overflaten gjør at den suger opp sausen godt. God i gratenger sammen med en enkel tomatsaus.
  8. Lasagneplater legges med forskjellige sauser og rører og blir saftige i ovnen. Passer også i åpen lasagne, da brukes fyllet sammen med kokte lasagneplater uten å ha vært i ovnen.
  9. Cannelloni er pastarør som er fylt med forskjellige typer fyll og deretter gratinert med saus. Bruk gjerne en sprøytepose for å fylle rørene. Husk å holde for i den ene enden.
  10. Fettuccine brukes mest i Toscana, og serveres ofte sammen med litt tykkere sauser.
  11. Trofie er en kort, snurret pastasort som kommer fra Liguria. Den spises ofte med pesto, men er også for eksempel god i en grateng.
  12. Risoni brukes gjerne i supper, men er også god å blande i salater etter at den er avkjølt. Risoni sveller raskt i supper og tar opp mye av buljongen, så bland den inn mot slutten.
  13. Girandole torsades er en mindre variant av fusilli. Ifølge tradisjonen brukes kort pasta til kjøtt, grønnsaksretter og forskjellige pastasalater.
  14. Castellane har fått sin form fra skjørtene kvinnene i middelalderen brukte. Den er hovedsakelig egnet til grønnsaksbaserte sauser og ostesauser.

Pastaoppskrifter

Det er ingen hemmelighet at vi i Tara elsker pasta! Her er et par av våre yndlingsoppskifter som inneholder pasta. 

Slik koker du pastaen perfekt  pasta pastatyper oppskrift på pasta med sopp og trøffelolje
© Allt om Mat

Oppskrift på pasta med sopp og trøffelolje finner du HER

Slik koker du pastaen perfekt  pasta pastatyper oppskrift på kremet pasta med laks
© Allt om Mat

Oppskrift på kremet pasta med laks finner du HER

Slik koker du pastaen perfekt  pasta pastatyper oppskrift på lise finckenshagens beste pastarett
© Sara Johannessen, Getty Images

Lise Finckenhagen deler sin favoritt pasta! Oppskriften på pastaretten hennes får du HER

Seneste

Kanskje er du også interessert i...