Pepperkaker oppskrift melisglasur stjerne juletre pepperkakehus snømann

POPULÆR JULEKAKE: Pepperkaker er populært blant både store og små til jul. 

© Getty Images

Annerledesåret 2020: Flere baker julekaker

I år kommer det til å bakes ekstra mange julekaker i de tusen hjem, viser en fersk undersøkelse. På toppen av listen troner tre julekake-favoritter. Er din favoritt på listen?

3. desember 2020 av Cecilie Espensen
Krumkaker oppskrift Torunn Nordbø daglig leder for Opplysningskontoret for brød og korn

POPULÆR JULEGAVE: – Vi ser at krumkaker ser ut til å være den julekaken som oftest blir gitt bort i gave, sier Torunn Nordbø.

© Brodogkorn.no

Smittebølge nummer to i korona-pandemien har tvunget nordmenn tilbake i hjemmeisolasjon i tiden frem mot jul. Og hva skal nordmenn gjøre hjemme? Jo, de skal bake. Det viser en spørreundersøkelsen gjennomført av Opplysningskontoret for brød og korn og Matprat.

Undersøkelsen viser at 2 av 3 nordmenn planlegger å bake til jul. Det er en økning på 32 prosent sammenlignet med i fjor!

– Når man først må holde seg mest mulig hjemme, er jo det en god anledning til å forberede godsaker til jul. Kanskje dette er året man kan bruke litt ekstra tid på å prøve å finne noen nye julekakefavoritter?, spør Torunn Nordbø, daglig leder for Opplysningskontoret for brød og korn.

Kristine Ilstad, som står bak Norges største bakeblogg, «Det søte liv», elsker å bake til jul, både tradisjonelle julekaker og trendy moderne julekaker.

Det søte liv blogg Kristine Ilstad bok Julens deiligste kaker

GLAD I JULEN: – Jeg er et julemenneske, og for meg, og sikkert mange andre, er jul og julekaker gode minner, sier Kristine Ilstad fra bloggen «Det søte liv». Hun har nylig utgitt boken «Det søte liv – Julens deiligste kaker» som du får en smakebit fra her.

© Nadia Frantsen


– Jeg elsker å reise og smake på lokalt bakverk, det har ofte en lang historie og tradisjon, men for meg er det en ny oppdagelse som jeg gjerne vil dele med leserne mine. Derfor håper jeg at man kan bli inspirert til å skape noen juleminner gjennom å prøve en eller to nye oppskrifter til jul i år. Det har vokst frem så mange nye, spennende kaker, og det som preger dem er fyll og sjokolade og de er en motsats til de tradisjonelle norske julekakene, som jeg også er veldig glad i, forteller Kristine Ilstad.

Har du lyst til å bake noen nye julekaker i år? Klikk her for oppskriften på trendy julekaker fra Norges største bakeblogg «Det søte liv».

Bakeboom under pandemien

Siden Norge stengte ned i mars, har Torunn Nordbø merket en sterk økning i interessen for hjemmebakst.

– Det virker som om nordmenn har utnyttet det å få roligere dager og mer hjemmetid til å boltre seg på kjøkkenet, sier Nordbø.

Tidligere i år la hun merke til en oppsving i populariteten til surdeigsbakst. Alt du trenger er mel, vann og tålmodighet og belønningen er saftige brød med store luftlommer. 

– Man må alltid være frisk, omhyggelig med å vaske seg på hendene og å bruke helt rent bakeutstyr når man skal jobbe med en surdeigskultur. Dette gjelder både for å få et godt bakeresultat og dersom man skal dele surdeigen med andre, tipser Nordbø.

Her finner du oppskriften på surdeig.

Pepperkaker og krumkaker på topp

I desember er det julebaksten som får fokus på kjøkkenet. Blant julekakene er det flest som velger seg pepperkaker og krumkaker.

I undersøkelsen svarer 36 prosent at de baker pepperkaker, mens 28 prosent baker krumkaker. På tredjeplassen finner vi kokosmakroner, som bakes av 22 prosent av de spurte.

HVA MED Å LAGE ET VAKKERT PEPPERKAKETRE? – Det er viktig at melisglasuren er tykk når den skal brukes som «lim». Smeltet sukker kan være et alternativ, men når treet etter hvert skal spises synes jeg det smaker best med melis, tipser Lise Finckenhagen.

© Christian Brun

– Noen ganger kan det være tilfeldig hvordan nye tradisjoner oppstår. Et år fant jeg ikke malene til pepperkakehuset og vi endte opp med et pepperkaketre i stedet. Med rause mengder melis falt treet riktig så godt i smak, og vi gjentar dermed suksessen og vips – er en ny tradisjon skapt, forteller den populære kokken Lise Finckenhagen. 

Her får du oppskriften på Lise Finckenhagens vakre pepperkaketre.

Og så er det de som er så heldige at de kjenner noen som er glade i å bake.

– Vi ser at krumkaker ser ut til å være den julekaken som oftest blir gitt bort i gave. En fjerdedel av de spurte i undersøkelsen sier at de får krumkaker til jul av familie eller venner, forteller Nordbø.

Støtt din lokale baker

– Det er flott at det bakes mer hjemme. Det å bake er både hyggelig og sosialt. Men det er også viktig å støtte opp om de mange dyktige bakeriene rundt om landet. For mange bakerier er jul svært viktig for årsomsetningen, og dersom folk velger å ikke benytte seg av bakerienes julekaker vil dette kunne ha store negative konsekvenser. Så kjøp gjerne julekakene hos bakeren, oppfordrer Nordbø.

Vil du lage eventyrlige pepperkakehus? Se disse fantastiske og søte ideene

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...