4 trendy julekaker fra Norges største bakeblogger
Kristine Ilstad står bak Norges største bakeblogg, «Det søte liv». Nå har hun samlet oppskrifter på 200 deilige julekaker i boken «Det søte liv – Julens deiligste kaker». Her deler hun oppskriften på blant annet seige kanelcookies og italienske amaretti croccanti – to trendy bakverk som er ypperlig som spiselige julegaver.
Browniecookies
Deilige, deilige browniecookies med masse mørk sjokolade! Dette er konfektaktige, myke sjokoladekaker som du burde prøve ut. En favoritt på kakebordet!
Antall: 25 kaker
40 g smør
400 g kokesjokolade
2 egg
150 g sukker
1 ts vaniljeekstrakt
½ ts bakepulver
50 g hvetemel
Pynt: melisdryss
Slik gjør du:
- Smelt smøret sammen med 250 g av kokesjokoladen. Pisk egg og sukker til eggedosis. Vend det smeltede sjokoladesmøret inn i eggedosisen. Rør inn vaniljeekstrakt. Bland bakepulver med hvetemel og vend dette inn i deigen. Hakk resterende 150 g kokesjokolade i biter og vend forsiktig inn i deigen til slutt. Sett deigen i kjøleskapet i 30 minutter slik at den blir fastere i konsistensen.
- Ta den kalde deigen ut av kjøleskapet. Form runde kuler av deigen som legges på bakepapirkledde stekebrett. Ikke ha flere enn 9 kaker på hvert brett, for de flyter noe utover under stekingen.
- Stek kakene midt i ovnen ved 180 °C i ca. 10 minutter. Kakene er ferdigstekte selv om de er veldig myke når de er varme. Trykk de stekte kakene litt flatere med en stekespade med en gang de er tatt ut av ovnen. Avkjøl kakene på stekebrettet til de er kalde og stive. Flytt dem deretter over på en rist.
- Sikt litt melis over kakene når de er kalde.

Gule bomber
Gule bomber er blant de mest populære julekakene i nyere tid! Kakene er basert på de samme smakene som den populære, norske suksesskaken, og kalles derfor også for suksesskaker eller suksessbomber. Gule bomber består av myke mandelkaker som legges sammen med gul krem og pyntes med mørk sjokolade.
Antall: ca. 30 kaker
Mandelkaker:
6 eggehviter
300 g sukker
450 g mandler
Gul suksesskrem:
6 eggeplommer
2,5 dl kremfløte
150 g sukker
3 ts maisenna
2 ts vaniljesukker
200 g smør
Pynt: 200 g kokesjokolade
Slik gjør du:
- Pisk eggehvitene stive. Tilsett sukker og pisk videre til tykk marengs. Mal mandlene fint i mandelkvern og vend inn.
- Sprøyt mandeldeigen ut på bakepapir til fine topper. Stek kakene midt i ovnen ved 180 °C i ca. 12–15 minutter. Avkjøl kakene på stekebrettet før de flyttes over på rist og avkjøles helt.
- Til den gule kremen has eggeplommene i en kjele sammen med kremfløten, sukker og maisenna. Varm opp blandingen og la den småkoke i noen minutter til den tykner. Ta kjelen av platen og rør inn vaniljesukker og smør. Sett kremen kaldt til den får en tykk smørkonsistens.
- Sett sammen to og to mandelkaker med gul krem imellom. Pynt med smeltet sjokolade.

Amaretti Croccanti
Amaretti er berømte, italienske kaker som lages med mandellikøren Amaretto. Amaretti finnes i to varianter, som er veldig forskjellige i konsistens og utseende, selv om oppskriftene er temmelig like. Amaretti croccanti er nok den mest kjente varianten, og kjennetegnes av at kakene er bittesmå og delikate, og veldig lette og sprø i konsistensen.
Antall: ca. 150 kaker
70 g eggehviter (ca. 2 stykk)
150 g sukker
200 g mandelmel
1 ss Amaretto mandellikør 1
0–15 dråper mandelessens
Pynt: perlesukker
Slik gjør du:
- Pisk eggehvitene til stivt skum. Tilsett sukkeret litt og litt og pisk videre til tykk marengs. Vend inn mandelmelet og rør til slutt inn mandellikør og mandelessens etter smak.
- Ha mandeldeigen i en sprøytepose med glatt, rund sprøytespiss. Sprøyt små topper på to bakepapirdekkede stekebrett. Det er viktig at toppene lages veldig små, og de kan gjerne settes nokså tett i tett. Bruk eventuelt en finger fuktet med vann for å dytte toppene på kakene litt ned, så de blir glatte. Dryss over perlesukker.
- Stek kakene midt i ovnen ved 150 °C i ca. 30 minutter. La kakene avkjøles helt før de has i kakeboksen slik at de beholder sprøheten.
Kristines tips:
- Mengden eggehvite er i denne oppskriften angitt i gram. Dette fordi eggene varierer i størrelse og at det i akkurat denne oppskriften er nokså viktig at konsistensen på deigen blir helt riktig.
- Stek gjerne en prøvekake for å se om konsistensen på deigen er riktig. Disse kakene skal ikke flyte utover noe særlig under stekingen. Dersom du ser at testkaken flyter utover under stekingen, er deigen for løs. Dette kan du korrigere ved å blande inn litt ekstra mandelmel.
- For å få den rette mandelsmaken på kakene, kreves det egentlig 3–4 bittermandler, men disse er ikke så lette å få tak i her i Norge. Det hjelper å tilsette mandelessens i tillegg til likøren. Jeg liker å bruke nokså mange dråper mandelessens, men dette er en smakssak, så prøv deg frem og se hva du liker.

Seige kanelcookies
Seige kanelcookies inneholder både brun farin og lys sirup i tillegg til vanlig sukker. Dette gjør at de ferdigstekte kakene får en herlig og litt seig konsistens. Oppbevar kakene i tett boks slik at de holder seg myke. Disse kakene er også veldig fine å fryse, og de tiner raskt. Seige kanelcookies har nydelig smak av kanel og gir julestemning!
Antall: ca. 30 kaker
300 g smør
1 dl sukker
2 dl brun farin
1 dl lys sirup
2 egg
1 ts natron
2 ts vaniljesukker
5 ts kanel
6 dl hvetemel
Slik gjør du:
1. Pisk mykt, romtemperert smør sammen med hvitt sukker, brun farin og lys sirup. Tilsett eggene og pisk videre til en luftig smørkrem. Sikt natron, vaniljesukker og kanel sammen med hvetemelet. Bland dette med smørkremen til en myk deig.
2. Trill deigen ut til spiseskjestore kuler som legges på bakepapirdekkede stekebrett, med litt avstand imellom. Stek kakene midt i ovnen ved 175 °C i 12–15 minutter. Kakene flyter utover under stekingen, men du kan eventuelt trykke dem enda litt flatere med en gaffel når det er et par minutter igjen av steketiden.
3. La de ferdigstekte kakene avkjøles på stekebrettene i noen minutter, før de deretter flyttes over på en rist ved hjelp av en stekespade. La kakene avkjøles helt før de legges i kakeboks.
