© Christina Børding / Cappelen Damm

Kristine Ilstad: – Bloggen går rett til værs når julen nærmer seg

Kristine Ilstad, som står bak Norges største bakeblogg, «Det søte liv», elsker selvsagt kaker! Og siden hun ikke har én julekakefavoritt, samlet hun like gjerne sammen oppskrifter på 200 deilige julekaker. Det har blitt til boken «Det søte liv – Julens deiligste kaker».

26. november 2020 av Cecilie Espensen

Kristine Ilstad

Alder: 48.
Famile: Ektemannen Kåre og datteren Cecilie (16).
Bor: I Oslo.
Aktuell med: «Det søte liv – Julens deiligste kaker».

Dette er Kristines 3. bakebok, og den hun føler seg mest fornøyd med: 

– Jeg er et julemenneske, og for meg, og sikkert mange andre, er jul og julekaker gode minner. Derfor har jeg virkelig kost meg med å lage denne boken – jeg sto faktisk og laget goro i juli, innrømmer Kristine. 

Kristine startet med arbeidet med boken høsten 2019, men også hennes liv ble berørt som følge av nedstengningen av Norge 12. mars. Alle planlagte utenlandsferier sommeren 2020 ble kansellert. Men det betydde bare at det ble jul hele året for den bakeglade siviløkonomen og juristen. 

Selv om solen skinte og gradestokken viste 25 pluss, duftet det av ingefær, kanel, nellik, muskat og gurkemeie rundt henne. 

– Jeg elsker å bake og skrive på bloggen. Jeg jobber fulltid i et konsern som fagansvarlig på et område innen skatterett, og når jeg kommer hjem fra jobb, er dette en hobby som gir meg overskudd og som er min form for rekreasjon. Andre trener og går tur, mens mitt energipåfyll er å bake kaker. 

Juleboken inneholder 200 oppskrifter fra det søte kjøkkenet, fordelt på ulike kapitler. Tradisjonelle julekaker er fundamentet i boken, i godt og smakfullt selskap av blant annet moderne og utenlandske kaker og tips til spiselige gaver. 

– Bloggen går rett til værs når julen nærmer seg. Fra midten av november til rett oppunder jul har jeg som regel mer enn 40 000 daglige besøk på bloggen, så jeg vet at julebakst er viktig for mange. Derfor håper jeg at denne boken blir godt mottatt, sier hun. 

– Da jeg skulle lage julebok, kom det umiddelbart et krav fra mannen min om at jeg måtte ha med delfiakake, som er hans favoritt. Han er ingen fan av «tørre julekaker», men han elsker julen, akkurat som meg. 

Pepperkaker er det også blitt plass til. Det pleier Kristine å bake sammen med sin 16 år gamle datter. 

– Det er et hyggelig prosjekt som vi koser oss med sammen. Men hun har dessverre ikke arvet mitt kakebakegen og går fort lei, sier Kristine og mimrer tilbake til sin egen konfirmasjon da hun i en alder av 14 år bakte ikke mindre enn 30 kaker til feiringen. 

I tillegg til pepperkaker er kransekake en av datterens julefavoritter, så da har Kristine med oppskriften på både tradisjonell kransekake og kranskekakestenger pyntet med kokesjokolade, melis og fargerikt strøssel – en modernisert vri på et tradisjonelt bakverk. 

Selv har hun gode juleminner med tyske julekaker. 

– Som barn bodde jeg i Tyskland, og er det noe som bringer frem minnene fra den tiden og barndommens jul, er det Lebkuchen og Zimtstjerne (kanelstjerner). Jeg husker en del smaker fra den tiden, og vi fortsatte med å bake tyske julekaker hjemme i Norge etter at vi kom tilbake. 

Et annet sterkt juleminne er morens christmas cake. 

– Moren min bakte ikke mye, ettersom jeg gjorde det fra tidlig alder. Men christmas cake lagde hun hver jul. Hun lagde den i november, dynket den med brandy og satte den i kjelleren. Frem til jul var hun opp og ned av kjelleren utallige ganger og dynket den med mer brandy, og når kaken da skulle opp til jul, var den jo blytung, forteller Kristine og ler. 

Bloggerens mange tidligere utenlandsreiser har også vært til inspirasjon når hun skulle lage denne omfattende boken om julebakst. 

– Jeg elsker å reise og smake på lokalt bakverk, det har ofte en lang historie og tradisjon, men for meg er det en ny oppdagelse som jeg gjerne vil dele med leserne mine. Derfor håper jeg at man kan bli inspirert til å skape noen juleminner gjennom å prøve en eller to nye oppskrifter til jul i år. Det har vokst frem så mange nye, spennende kaker, og det som preger dem er fyll og sjokolade og de er en motsats til de tradisjonelle norske julekakene, som jeg også er veldig glad i, forteller Kristine. 

– Men selv om det er en økt interesse for å bake, noe jeg merker med rekordbesøk på bloggen på 16. mai i år og generelt høyere tall på ikke typiske bakedager, er det likevel folk som ikke baker 7 sorter til jul. Da kan man heller samles, familie eller venninner, og bake flere sorter sammen og dele baksten slik at alle får en liten smak av alt. Det er en hyggelig aktivitet før jul, tipser Kristine.

Her deler Kristine oppskrifter på 4 trendy julekaker

200 JULEKAKER: 7 sorter eller 4 sorter og 3 nye? Valget er ditt! I «Det søte liv – julens deiligste kaker» får du oppskrifter på all verdens julekaker fra Norges største kakeblogger. Cappelen Damm, 399 kr.

© Cappelen Damm

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...