© Christian Brun

Lise Finckenhagens pepperkaketre

Noen ganger kan det være tilfeldig hvordan nye tradisjoner oppstår. I fjor fant jeg ikke malene til pepperkakehuset og vi endte opp med et pepperkaketre i stedet. Med rausemengder melis falt treet riktig så godt i smak, og vi gjentar dermed suksessen fra i fjor og vips – en ny tradisjon er skapt.

Vanskelighetsgrad: 2

Tid: 1 time

Stjerneutstikkere i forskjellige størrelser

Pepperkakedeig:

250 g smør

1 ½ dl sirup, ”Lyle’s golden syrup” er å foretrekke

3 dl sukker

1 ½ dl fløte

1 ss malt kanel

2 ts malt ingefær

1 ts malt nellik

½ ts malt sort pepper

1 ss natron

ca 8 dl hvetemel

Melisglasur:

250 g melis

1-2 eggehviter

noen dråper sitronsaft

sukkerkuler til pynt

Slik gjør du:

1. Smelt smøret i en liten kasserolle. Rør inn sirup og sukker, rør alt godt sammen. Avkjøl blandingen og ha den over i en stor bolle. Tilsett fløte og krydder. Bland godt. Tilsett natron blandet med litt av melet. Arbeid inn resten av melet til deigen er passe fast. Pakk deigen godt inn i plast og la den ligge kjølig, helst natten over.

2. Kna deigen på et melet bakebord. Kjevl den ut og stikk ut stjerner. Stek pepperkakene ved 180 C i 10-12 minutter, til de har fått en pen og gyllenbrun farge. La de ferdigstekte kakene ligge litt på platen før du flytter dem over på en rist til videre avkjøling.

3. Visp eggehviten til melisglasuren til den begynner å skumme. Visp inn melis og sitronsaft. Melisglasuren skal bli tykk og blank. Tilsett mer melis om nødvendig. Pynt stjernene med melisglasur og sukkerkuler.

4. Bygg et pepperkaketre med de største stjernene i bunnen, og fortsett med de mindre. Lim treet med melisglasur. Gi det ferdige treet et lett dryss med melis.

Tips: Det er viktig at melisglasuren er tykk når den skal brukes som ”lim”. Smeltet sukker kan være et alternativ, men når treet etter hvert skal spises synes jeg det smaker best med melis. Denne pepperkakeoppskriften kan selvsagt brukes til andre figurer og byggverk. 


Vil du lage eventyrlige pepperkakehus? Se disse geniale ideene 

© Christian Brun

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...