Nyt søtpoteter i alle farger. Du kan variere mellom søtpotet stekt i ovnen, bakt søtpotet, søtpotetsupper eller søtpotetfries.
Søtpotet er rotgrønnsaken som smaker fantastisk og har flere helsefordeler. Søtpoteten blir bare mer og mer populær og kan både kokes, stekes i ovnen, friteres eller moses.
Her får du disse fire vegetaroppskriftene med søtpotet, pluss tips til drikke som passer til:
Søtpotetburger med coleslaw og chilimajonesBakt søtpotet med fetaost og pesto
Søtpotetsalat med krydret mathvete og halloumi
Søtpotetsuppe med harissa, ingefær og koriander

Søtpotetburger med coleslaw og chilimajones passer perfekt både til hverdag og helg.
© Lisa Björner/Allt om MatSøtpotetburger med coleslaw og chilimajones
Klem sammen burgerne litt så holder de bedre på formen i pannen når de stekes.
Tid: 40 min.
Antall porsjoner: 4
400 g søtpotet
1 liten løk
1 hvitløksfedd
100 g halloumi
½ dl havregryn
1 egg
½ ts salt og kvernet svart pepper
1 ss smør
Coleslaw:
250 g rødkål og 1 gulrot
½ dl crème fraîche
½ dl majones
½ ts knuste karvefrø
Chilimajones:
1 eggeplomme
½ ts hvitvinseddik
2 dl rapsolje
1 ts finrevet frisk ingefær
½ ts japansk soyasaus
noen klyper chiliflak etter smak
½ ts salt og kvernet svart pepper
Tilbehør:
4 store hamburgerbrød og frisk koriander
Slik gjør du:
1. Coleslaw: Strimle rødkålen tynt. Skrell gulroten og riv den grovt, eller bruk en grønnsakskvern. Bland kål og gulrot med crème fraîche og majones. Smak til med knuste karvefrø.
2. Chilimajones: Ha eggeplommen i en bolle og bland med eddiken. Ha i oljen, først dråpevis og deretter i en tynn stråle under visping til du har en tykk majones. Smak til med revet ingefær, soyasaus og chiliflak, salt og pepper.
3. Skrell og riv søtpotet, løk og hvitløk grovt. Riv halloumi. Bland alt det revne godt med havregryn og egg. Smak til med salt og pepper.
4. Del i fire og form til 4 store burgere, klem dem godt sammen. Stek i smør i en stekepanne, ca. 5 min. på hver side.
5. Legg snittflatene på burgerbrødene i en varm stekepanne en liten stund. Ta dem opp og smør over et lag chilimajones. Legg burgerne på underdelen, og topp med coleslaw og litt grovhakket frisk koriander. Legg over den øverste delen av burgerbrødet og server.

Bakt søtpotet med fetaost og pesto kommer garantert til å bli en favoritt i hjemmet.
© Lisa Björner/Allt om MatEtter en stund i ovnen kommer søtpotetens naturlige sødme bedre frem.
Tid: 20 min.
+ 50 min. steketid
Antall porsjoner: 4
2 søtpoteter (á ca. 300 g)
1 ss olivenolje
200 g fetaost
Persillepesto:
2 bunter frisk persille
1 dl olivenolje
50 g parmesan
2 ss pinjekjerner
1 stort hvitløksfedd
salt, kvernet svart pepper
Slik gjør du:
1. Sett ovnen på 200 °C. Skrubb søtpotetene godt og del dem i to på tvers. Pensle skjæreflaten med olje. Legg dem på et stekebrett dekket med bakepapir. Stek midt i ovnen i ca. 45 min. til de er blitt helt myke.
2. Pesto: Miks sammen alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin eller med stavmikser. Smak til med salt og pepper.
3. Skjær fetaosten i små biter. Ta søtpotetene ut av ovnen, og skru opp varmen til 250 °C. Grav ut innmaten av potetene, og spar på skallene. Bland innmaten med fetaost og litt av pestoen. Fordel blandingen tilbake i potetskallene, og gratiner midt i ovnen i ca. 5 min.
Frister det med sunn snacks? Sjekk her!

Søtpotetsalat med krydret mathvete og halloumi gir det lille ekstra til salaten.
© Lisa Björner/Allt om MatSøtpotetsalat med krydret mathvete og halloumi
Når søtpoteten stekes i ovnen får den mer smak. Får du tak i søtpoteter i forskjellige farger blir maten ekstra vakker!
Tid: 30 min. + 30 min. steketid
Antall porsjoner: 4
3 store søtpoteter på ca. 300 g
3 dl ukokt mathvete
1 appelsin
1 brokkoli
2 ss + 2 ss + 1 ss olivenolje
noen dryss chiliflak etter smak
½ ts + 1 ts havsalt
kvernet svart pepper
200 g halloumi
70 g vannkarse eller ruccola
Ingefærdressing:
½ sitron
1 dl olivenolje
1 ss finrevet fersk ingefær
1 ss flytende honning
½ ts havsalt
kvernet svart pepper
Slik gjør du:
1. Sett ovnen på 225 °C varmluft. Kok mathveten ifølge anvisningen på pakken, men halver koketiden. Hell av eventuelt overflødig vann og legg mathveten over i en ildfast form.
2. Skyll appelsinen godt i lunkent vann og finriv skallet. Finhakk brokkolien og bland den med mathveten i formen. Ha i appelsinskall, 2 ss olje, chiliflak etter smak, ½ ts havsalt og pepper og bland godt igjen. Stek midt i ovnen i 10–15 min. til mathveten er blitt gyllen.
3. Skyll og rengjør søtpotetene godt og skjær dem i større terninger. Bland med 2 ss olje og 1 ts havsalt på et stekebrett dekket med bakepapir og stek midt i ovnen til de er blitt myke og har fått farge, ca. 25–30 min.
4. Dressing: Skyll sitronen godt i lunkent vann. Finriv skallet og press ut 3 ss saft. Visp sammen alle ingrediensene til dressingen.
5. Skiv halloumien og stek den gyllen på begge sider i en stekepanne i 1 ss olje.
6. Legg mathvete, søtpotetterninger og halloumi på et serveringsfat. Topp med vannkarse eller ruccola. Drypp over litt av dressingen og server resten ved siden av.

Søtpotetsuppe med harissa, ingefær og koriander.
© Lisa Björner/Allt om MatSøtpotetsuppe med harissa, ingefær og koriander
En mettende suppe med kokosmelk, lime og chili. Harissa er en nordafrikansk chilipasta med hvitløk som du finner på glass i krydderhyllene i velassorterte matbutikker.
Tid: 15 min. + 20 min. koketid
Antall porsjoner: 4
2 store søtpoteter á 300 g
1 løk
1 hvitløksfedd
1 ss tomatpuré
2 ss smør
1 ss finrevet frisk ingefær
1 ss harissapasta
noen klyper chiliflak etter smak
8 dl vann
2 grønnsaks- eller kyllingbuljongterninger
1 boks kokosmelk (400 ml)
1 ss presset limesaft
salt og kvernet svart pepper
Tilbehør:
salte peanøtterfrisk karse
chiliflak
frisk koriander
Slik gjør du:
1. Skrell søtpotet, løk og hvitløk. Skjær søtpotetene i ca. 2 x 2 cm store terninger. Hakk løk og hvitløk.
2. Stek løk og hvitløk sammen med tomatpureen i smør i en gryte. Ha i søtpoteter, ingefær, harissapasta og chiliflak etter smak, og stek videre i ca. 1 min. Ha i vann og buljongterninger og kok opp. La småkoke under lokk i ca. 10 min.
3. Ha i kokosmelken og kok i ytterligere 10 min. til søtpoteten er blitt myk. Miks suppen glatt med en stavmikser. Smak til suppen med limesaft, salt og pepper. Ha i suppetallerkener og topp med peanøtter, karse, chiliflak og frisk, grovhakket koriander.

En fargeklatt: Det finnes hundrevis av forskjellige typer søtpoteter. De varierer i farge, i alt fra brunaktig oransje eller rød med branngult fruktkjøtt, til rosa eller lilla med gulhvitt fruktkjøtt.
Drikken som passer til søtpotet
Den milde sødmen i disse oppskriftene gjør at valget av vin heller mot hvitt eller rosé. Gjerne viner med en fruktig smak, og jo sterkere krydret, jo mer sødme kan vinen ha. Et annet valg er å kombinere med øl som ikke er altfor bittert.
Drikke til søtpotetsalat
Lindeman’s Bin 65 Chardonnay 2018 (254501) 124,90 kr. En frisk og fyldig australsk hvitvin med preg av sitrus, tropisk frukt og litt krydder.
Drikke til søtpotetsuppe
Kloster Eberbach Riesling Trocken 2017 (5936401) 159,90 kr. En fruktig og tørr tysk hvitvin med hint av grapefrukt og aprikos i ettersmaken.
Lær deg forskjellen på musserende vin!
Drikke til søtpotetburger
Ch. Saint-Pierre Côtes de Provence Tradition 2016 (433301), 149,90 kr. En ung og saftig fransk rosévin med preg av røde bær og urter og meget god ettersmak.
Drikke til bakt søtpotet
Castignano Montemisio Offida Pecorino 2018 (10125901) 124,90 kr. Ung og saftig italiensk hvitvin med fruktig preg av eple, sitrus og tropisk frukt og lang ettersmak.
Alkoholfritt drikke til søtpotet
Klokk & Co NADA Pale Ale (10911802) 26,90 kr for 33 cl. Alkoholfritt norsk øl med ren og kremet smak med hint av urter og humle. Eller et annet godt og fruktig alkoholfritt øl du finner i matbutikken.