Dette bør du vite om musserende vin
Har du kontroll på forskjellen på champagne, prosecco, cava og crémant? Eller hvilke bobler som passer til hvilken mat?
Velg riktig variant av musserende vin
For damer er bobler i glasset og småretter på tallerkenen, perfekte kombinasjoner. Det gir friske og delikate smaksopplevelser, med mat som verken er for tung eller for mektig.
Hvilken musserende skal vi velge? Det finnes flere varianter. Flere er extra brut eller brut nature som betyr at vinene har minimalt med restsødme. Det gir delikat, tørr smak og minimalt med kalorier.
Se også: Helles beste fingermat til boblene

Cava fra Spania
I Spania kalles musserende vin for cava, og druene har navn som xarel-lo, macabeo og parellada. Vi smakte på en spennende variant av Cava; brut nature, skapt av vinmaker Maria Barrena. Equilibri Natural er Marias eget prosjekt, der hun sammen med sin mann Pep, lager høykvalitets-cava og hvitvin fra svigerfars vinmarker i San Sadurni d'Anoia – rett utenfor Barcelona. Vinmarkene har gamle vinstokker, og kombinert med økologisk drift og lave avkastninger, er resultatet stramme, flotte og fokuserte viner. Med andre ord er dette en helt annen type cava enn det de fleste drikker: Håndplukkede druer fra gamle vinstokker, konsentrert smak, knasende tørr og økologisk.
Denne varianten av Cava har en svært ren, intens og frisk duft av sitrus, grønne epler og hvite fruktblomster. Smaken er fruktig, ren og forfriskende med noe mineralitet. En forfinet utgave av klassisk cava med høy konsentrasjon og god lengde. Vinen er utmerket som aperitiff, og nydelig til fisk og skalldyr og smakfulle fiskeretter, god skinke og klassiske tapasretter. På grunn av vinens kraftfulle fruktighet kan den nytes til lyst kjøtt som kylling eller kalv.
9787101 Equilibri Natural Funambul Brut Nature, Penedes, Spania, kr 139,90.

Champagne fra Frankrike
Musserende vin er mest kjent fra Champagne. Dette området ligger øst for Paris i Frankrike. Her er det meterhøye krittlag i jordsmonnet, noe som er med på å gi den særpregede smaken. Lange kjellerganger med krittvegger danner også perfekte lagringsforhold. Champagne er den dyreste varianten av musserende vin. Grunnen er at champagne ikke bare er én type vin, men en kombinasjon av mange ulike viner, såkalt cuvéer. Hvert champagnehus har sin husstil som vinmakeren skal gjenskape hvert år. Det er en utfordring å mestre den stabile smaken. I tillegg finnes mange varianter av champagne, som «Blanc de Noirs». Det betyr at champagnen er laget på rødvinsdruer og gir en stil som passer ekstra godt til mat.
Champagne laget på rødvinsdruen pinot noir skaper en fin, konsentrert smak som passer godt til mat. Vinmaker Juliette Lévêque fra Pointillart-Leroy forklarer sin champagne slik: – På nesen har den aroma av hasselnøtter og tørket frukt som plommer, mango og fersken. Smaken er svært fruktig med raffinement og nydelig balanse. Champagnen er harmonisk, elegant og med tydelig smak som varer. Den passer perfekt til kalvekjøtt, kylling, vaktler og epleterte.
Dette er en boutique-champagne med liten produksjon, laget av en privatfamilie. Monacos fyrstefamilie har dette champagnehuset som en av sine favoritter til store selskaper og bryllup. I tillegg benyttes champagnen under kulinariske konkurranser og arrangementer i Monaco.
2100601 Primoris Premier Cru Blanc de Noirs Brut, Champagne, Frankrike, kr 299,80.

Crémant fra Frankrike
Musserende vin som lages utenfor Champagne i Frankrike, kalles crémant. Den stilen kan lages på samme druer som i champagne, altså pinot noir, pinot meunier og chardonnay – eller med lokale varianter. Det som skiller crémant fra «ekte» champagne er ikke bare druevariasjonene, men også krittpreget fra jordsmonnet.
Crémant fra Burgund, som er det nærmeste området til Champagne, har en smaksprofil som ligger tett opp til champagne.
Clotilde Davenne er blant de «nye» produsentene. Hun er ønolog og vinmaker, har jobbet lenge hos anerkjente Jean-Marc Brocard, og startet for noen år siden egen vinproduksjon. Clotilde Davenne etterstreber biodynamisk dyrking, har svært lave avkastninger, og de fleste vinstokkene er av gammel årgang. Det gir ekstra konsentrasjon. Denne musserende vinen er laget på chardonnay-druer. Den har utviklet duft av eple og sitrus. Elegant og helt ren smak med preg av epler, sitron, lime og mineralske toner av kalk. Tørr og med lang ettersmak. Godt egnet som aperitiff, til sjømat eller tapas.
1049101 Davenne Crémant de Bourgogne Extra Brut, Burgund, Frankrike, kr 155.

Prosecco fra Italia
I Italia lages prosecco. Druene heter glera, og de vokser gjerne i de bratte skråningene i Treviso-området i Veneto. Prosecco har opplevd en stigende popularitet, også blant de som ikke drikker så mye champagne. Noe av grunnen kan være at prosecco inneholder noe mer sukker, den kan oppleves mildere og rundere i smaken. Reagerer man på syre, er prosecco ofte mer skånsom. Det som er verdt å vite er at prosecco også har noen ekstra tørre utgaver med mye smak, som Miòl Extra Dry. Den er en utmerket variant for alle som vil prøve en moderne prosecco.
Prosecco i extra dry-utgave er en ny opplevelse for mange som liker italienske bobler. Den har fruktig og balansert duft, med rund, forfriskende og tørr smaksstil. Nyt den som aperitiff og til forretter, fisk og salater. Denne utgaven har kun 11 % alkohol, perfekt for de dagene du vil feire.
2100401 Miòl Prosecco Treviso Extra Dry, Treviso, Italia, kr 139,80.
NB! Denne varen er ikke lenger i salg hos Vinmonopolet. Men du kan likevel bruke varen som en referanse slik at butikkpersonalet kan finne frem til en prosecco du liker.

Limoux, verdens eldste musserende vin
I Limoux i Languedoc Roussillon i Frankrike, lages en musserende vin som heter Première Bulle. Navnet betyr den første boble, og viser til at vin med bobler historisk sett oppsto aller først der. De skriftlige bevisene på «bobler i vinen» stammer nettopp fra den lille byen Limoux og er datert 1531.
Limoux er en spennde musserende vin laget på verdens eldste «boble-oppskrift» er basert på mauzac-druer med litt tilsetning av chenin blanc og chardonnay. Den har fine bobler, noe som er et kvalitetstegn. Frisk duft av hvite blomster, grønt eple, litt sitrus og kjeks. Tørkede fruktnoter gir attraktiv smaksopplevelse og fylde. Tørr stil. Anbefales som aperitiff, og til lette matretter som forretter og fingermat.
222501 Sieur D'Arques Première Bulle Brut 2012, Limoux, Frankrike, kr 166.
