Ektepar
© Getty Images

10 psykiske og fysiske forandringer i ditt sexliv

Kjemp mot dine psykiske og fysiske forandringer etter fylte 40 år og få gleden, nytelsen og fornøyelsen tilbake i sexlivet ditt!

4. august 2019 av Gitte Høj

Underlivet ditt forandrer seg og føles annerledes enn før. Noen ganger kan det faktisk være ganske sjenerende. Det kan være små eller store ting – det kan bli vanskelig å knipe sammen, eller det kan være konstante urinveisinfeksjoner. 

Men av og til virker det som om underlivet nå kjører sitt eget løp, og kanskje har du vanskelig for å få det til å fungere som tidligere. Noe som selvfølgelig også i verste fall kan påvirke sexlivet ditt. 

Samtidig kan du merke rent psykisk at noe er blitt annerledes. Lysten på sex blir kanskje ikke så raskt vekket til live, eller du kan føle at det er blitt en avstand mellom deg og partneren din. Dette er vanskelig. Eller ... det kan være det! Så disse utfordringene må du ta tak i og finne tilbake til den gode sexen. For den venter på deg – og vi har selvfølgelig spurt både psykologen og legen til råds om veien dit! 

5 typiske psykiske utfordringer i ditt 40+ sexliv

For det der med sex, spesielt når barna er blitt store, er ikke bare noe som foregår i underlivet. Det skjer i stor grad.

Sengekos
© Getty Images

UTFORDRING 1: 

Du mangler nærhet med partneren din. 

Hva handler det om? – Det kan være snakk om både følelsesmessig og fysisk nærhet, men ofte går disse to tingene hånd i hånd. Hvis du savner følelsesmessig nærhet vil dette ofte også påvirke den fysiske nærheten. Det kan handle om seksuell kontakt og aktivitet, men også om kontakt i hverdagen. Altså kyss, klapp og klem. 

Omvendt vil en manglende fysisk nærhet som regel innvirke på den følelsesmessige nærheten – men ikke nødvendigvis. Det er veldig forskjellig hva vi opplever som nærhet, og i hvor høy grad vi søker og trenger nærhet. Ofte handler det om å oppleve at partneren din er tilgjengelig, har tid til deg og er interessert i hvordan du har det, sier psykolog Rikke Pristed. 

Dette gjør du: – Hvis du savner nærhet og sex med partneren din, er det en idé å ta initiativet til noe som vil gi glede til dere begge to. Vis interesse for å tilbringe tid med partneren din. Har dere kommet så langt fra hverandre, for eksempel etter mange travle år med familie og barn, at dette ikke er det beste stedet å starte, kan du heller be partneren å snakke om hvordan dere er fornøyd med forholdet hver for dere. 

Og om det er noe dere savner. En slags «rikets tilstand»-samtale. Her er det viktig at du har fokus på det du selv ønsker deg, slik at det ikke blir en bebreidelse. Kanskje bør dere også se på hvordan det gjennom årene har blitt sånn at dere ikke lenger har nok tid til hverandre. Eller om det har skjedd noe med dere eller mellom dere som gjør nærhet og seksualitet vanskelig. Hvis dette blir for opprørende, kan det være en idé å oppsøke en terapeut.

UTFORDRING 2:

Du føler deg mentalt utilfredsstilt. 

Hva handler det om? – Kanskje har du forandret deg med årene, og kanskje har behovene dine også forandret seg? Hvis det nå er noe spesielt, både følelsesmessig og mentalt, som du gjerne vil oppnå ved å ha sex, og du opplever ikke å få det, kan det føre til at du føler deg utilfredsstilt? 

Dette gjør du: – Prøv å tenke grundig etter hva dette dreier seg om. Er det på grunn av situasjonen, forholdet eller den konkrete seksuelle aktiviteten? Eller bunner det mer i det som foregår mellom dere? Det er en god idé å fortelle partneren din hva du trenger for å føle deg tilfredsstilt både mentalt og fysisk. 

Det er selvfølgelig ikke sikkert at partneren kan oppfylle disse behovene, men det er viktig å snakke om det. I et forhold er det mange ting som kan forhandles om, og det gjelder også sex. Hvis du trenger noe helt konkret, for eksempel at dere har øyekontakt eller at dere snakker sammen mens dere har sex, er det en god idé å si at sånn er det! 

Kvinnekropp
© Getty Images

UTFORDRING 3: 

Du føler deg fremmed og har problemer med å være intim med partneren din. 

Hva handler det om? – Noen kvinner opplever problemer med kroppen sin. Noen har alltid hatt det sånn, og andre opplever det i takt med at kroppen forandrer seg. Det kan være vanskelig å godta at du ikke lenger ser ut som da du var ung, og man kan tro at det bare er de unge, slanke og perfekte som har sex. 

Men vi har alle en seksualitet! Heldigvis. Det kan også dreie seg om at du føler deg fremmed overfor partneren, og da er det forståelig at det også kan være vanskelig å være intime sammen. Til slutt kan forklaringen være at seksualiteten din etterhvert har blitt borte, så det nå er vanskelig å se seg selv som et seksuelt vesen. 

Dette gjør du: – Igjen er det lurt å reflektere over hva det er som gir deg denne følelsen. Skyldes det noe som skjer i deg selv, eller er det noe som skjer dere imellom? Hvis det er problemer i parforholdet som er grunnen til at det ikke gir noen mening for deg å ha sex, er det viktig å ta fatt i dette og snakke ut om det. Hvis det derimot skjer noe i deg selv, må du finne ut hva du trenger for at det skal bli annerledes. 

Har du lyst til å ha det annerledes? Hvis din seksualitet er «borte vekk», hvordan kan du da finne den igjen? Det kan være at du må lære deg selv å kjenne helt på nytt. Noe av dette kan du saktens jobbe med selv, men det er lurt å få hjelp. Hvis du og din partner har befunnet dere langt borte fra hverandre i lang tid, må dere begynne i det små. Og ikke ha noe forventningspress, berør og kyss hverandre uten at det behøver å føre til noe mer.

UTFORDRING 4: 

Du sjekker ut og er fraværende når du har sex. 

Hva handler det om? – Noen kvinner beskriver at de tenker på alt mulig annet når de har sex, og ikke klarer å holde fokus på det som skjer. 

Dette gjør du: – Prøv å tenke over hva det er som får deg til å sjekke ut. Er det ikke godt, eller blir du ikke stimulert på den måten du trenger? Eller er det et eller annet som gjør at du slett ikke har lyst til å være i denne situasjonen? Tenk også over hvor og når du sjekker ut. Er det helt fra starten, eller skjer det noe underveis som får både tenningen og lysten til å forsvinne? Eller er det på grunn av andre ting, som at du føler deg presset eller er stresset? 

Noe av dette kan du selv ordne opp i, men andre ting er du nødt til å samarbeide med partneren om. Og legger partneren merke til at du sjekker ut og er fraværende? Dette kan det være vanskelig å snakke om – at det er noe du savner i det seksuelle forholdet, men hvis du kan snakke om det på en forståelsesfull måte, kan seksualiteten kanskje bli mer tilfredsstillende for dere begge to? 

UTFORDRING 5:

Du blir ikke lenger spontant kåt og har ikke lyst.

Hva handler det om? – Mange kvinner forteller at de ikke kan forstå at de ikke lenger har spontant lyst. Det vil si at lysten på sex kommer helt av seg selv, som dumpende ned fra himmelen. Mange menn opplever dette, at de har spontant lyst, og oppfatter det som helt normalt. Noen kvinner opplever at de i forbindelse med overgangsalderen og årene etter har mye mer problemer med å bli tent enn tidligere. Men dette er langt fra tilfelle for alle. 

Dette gjør du: – Bare innse at lysten ikke kommer av seg selv. Den skyldes alltid noe. En tanke, en lukt eller noe du ser. Derfor er det lurt å fokusere på noe som gir deg lysten tilbake. Sex trenger ikke å starte med lyst, for den kan godt begynne med at du har lyst til å ha lyst! Kvinner får også reisning, men det er ikke alltid vi registrerer det, fordi størstedelen av klitoris sitter innvendig. 

Les også: 10 myter om voksen sex

Er du i årene i og rundt overgangsalderen, kan det også være sånn at kroppen din reagerer litt langsommere, og derfor kan det ta litt lenger tid for deg å føle lyst. Generelt trenger kvinner 20–30 minutters forspill fordi størrelsen på vår kjønnsdel – som er klitoris og ikke skjeden – sitter innvendig og bare kan stimuleres indirekte. 

Din manglende lyst kan også skyldes forholdet til partneren din, og da må du snakke med ham eller få hjelp til dette. Hvis du omvendt har lyst til å ha lyst, vil jeg anbefale deg å dyrke din seksualitet alene litt, være oppmerksom på når du er mottagelig for å få lyst og selv oppsøke det som du vet gir deg lyst til å ha sex.

Rikke Pristed

EKSPERTEN: Rikke Pristed er psykolog og spesialist i sexologisk rådgivning. Se Phuset.dk.

© Rikke Pristed

5 typiske fysiske utfordringer i 40+-sexlivet ditt

Joda, du har lyst til å ha sex, men underlivet forandrer seg også med alderen og kan gi deg utfordringer som noen ganger koster deg overskuddet til å ha sex. Men heldigvis finnes det løsninger.

UTFORDRING 1:

Du har smerter og ubehag ved samleie.

Hva handler det om? – Du kan ofte oppleve smerter og ubehag ved samleie som følge av tørre og tynne slimhinner på grunn av østrogenmangel.

Dette gjør du: – Det er viktig å normalisere slimhinnene, og det kan skje med glidemidler. De fås med eller uten østrogen, virker raskt og effektivt på symptomene og kan dermed forandre situasjonen så du slipper disse problemene under samleie. 

© Getty Images

UTFORDRING 2:

Du har tørre slimhinner og det klør og svir.

Hva handler det om? – Dette kan skyldes alderen og dermed østrogenmangel. Eller infeksjoner forårsaket av sopp og noen bakterier – gardnerella vaginalis – som kan gi lignende symptomer og i tillegg utflod.

Dette gjør du: – Vær oppmerksom på hygienen i den forstand at du bør være forsiktig med såpe og vann fordi det tørker ut slimhinnene ytterligere. Du kan bruke forskjellige former for glidemidler med eller uten østrogen som du får kjøpt på alle apotek. Hvis du ikke opplever en forbedring, bør du sjekke deg for infeksjoner, sier lege og spesialist i gynekologi og obstetrikk Inger Øverlie.

UTFORDRING 3:

Bekkenbunnen og skjeden føles litt svak og slapp.

Hva handler det om? – Som regel skyldes dette alderen og kan ha flere årsaker. Det er ofte arvelig, og noen kvinner har født store barn som har strukket ut både muskulatur, bindevev og slimhinner. Alle disse blir også mindre elastiske med årene, og her spiller østrogen igjen en viktig rolle.

Dette gjør du: – Du kan gjøre mye med egen innsats. Det er veldig fornuftig å trene opp bekkenbunnen med forskjellige øvelser og også trene for eksempel yoga eller pilates. Også her vil lokal østrogenbehandling øke elastisiteten og kanskje også bidra til at det blir lettere å lykkes med øvelsene fordi vevet får mer struktur og fasthet, sier lege Inger Øverlie. 

Inger Øverlie

Inger Øverlie er lege og spesialist i gynekologi og obstetrikk. Har også en doktorgrad fra universitetet i Oslo: «Menopause, Sex hormones and Subjective Complaints among a sample of Norwegian Women», og er tilknyttet Medicus i Oslo. Se Medicus.no.

© Inger Øverlie

UTFORDRING 4:

Du plages av irritasjon i urinveiene som kan resultere i blærekatarr og inkontinens.

Hva handler det om? – Også her er ofte årsaken den samme – nemlig østrogenmangel. Det er ikke bare slimhinnene i vagina som blir tynne og irriterte, det samme skjer i urinrøret og blæren.

Dette gjør du: – Her kan det hjelpe med lokal østrogenbehandling, enten som stikkpille eller glidekrem som påvirker slimhinnene i både vagina, urinrør og blære, som da blir mer motstandsdyktige. Hyppige urinveisinfeksjoner bør behandles med medisin som forsurer urinen for å unngå infeksjon.

I størst mulig grad bør du også unngå antibiotikakurer fordi de kan medvirke til at det oppstår resistente bakterier som ikke reagerer på behandling.

UTFORDRING 5:

Blødningene dine er uregelmessige og litt ute av kontroll.

Hva handler det om? – Dette skyldes sannsynligvis hormonsvingninger som følge av uregelmessige eggløsninger. Det gir seg utslag i for lave progesteron-nivåer, og dermed kommer blødningene ut av kontroll.

Dette gjør du: – Det avhenger av hvor sjenerende dette er. Mange kvinner synes at det er til å leve med så lenge de vet at det skyldes naturlige årsaker. Andre har så store problemer at de gjerne vil ha behandling. Og den er ganske enkel. Man gir først og fremst gestagener (progesteron) syklisk. Det vil si ca. 10 dager i hver syklus i kanskje tre–fire måneder, og det vil som regel normalisere blødningene.

I hvert fall for en tid fremover. Her er det for øvrig ingen grunn til å supplere med østrogen, da dette nivået er høyt nok så lenge det bare er snakk om blødningsforstyrrelser og ikke hetetokter. 

Ektepar i seng
© Getty Images

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...