Frankrike
© Getty Images

Reisetips: Det franske sommerland

Oh la la.... Frankrike er et deilig ferieland – med gastronomiske høydepunkter og vinopplevelser. Hva med å kombinere fransk natur og kultur med forskjellige aktiviteter?

12. mai 2019 av Gunnhild Bjørnsti

Frankrike er verdens største turistland. Landet har «alt», og kan friste med sol- og strandferie, byliv, kunst- og kultur, vinområder og sjarmerende landsbyer. Kjenner man allerede til Paris og Nice med Rivieraen, venter mange andre flotte områder på å bli oppdaget. Landet er så stort og mangfoldig at man aldri kan gå lei.

Hver region har sine spesialiteter som de lokale er stolte av, og forteller mer enn gjerne om sine favorittoster, -viner og -restauranter. Bare spør en franskmann om hans favoritter, og du får grundige svar og tips. Interessen for lokal kultur er så fascinerende i Frankrike. For å gjenoppdage landet, dra litt utenom byene og vær fysisk aktiv. Det er så mange steder man sykle og gå på tur, akkurat slik som vi liker. Da har vi god samvittighet, kan nyte maten bedre og kombinerer det beste av norsk og fransk livsstil. 

Frankrike, vin, spa

Velvære: Unn deg bad og massasje på Les Sources de Caudalie.

© Getty Images, Thomas Bichler

BORDEAUX

Ærverdige Bordeaux i sørvest-Frankrike er landets sjette største by og ligger vakkert til ved elven Garonne. Nærheten til Atlanterhavet gjør klimaet friskt og behagelig. Byen har vakker arkitektur, fine plasser, operahus og shoppinggater. Verdens mest berømte vinområder ligger en kort kjøretur fra byen hvor man kan delta på smakinger på slottene. Vil man bade, ligger kystbyene og venter med fine strender, og spisestedene serverer ferske østers og lokal kaviar.

Alt om vin og kultur

Cité du Vin er et galleri, museum og kunnskapssenter om vin, og Bordeaux’ stolthet. Bygget har en særpreget arkitektur og ligger praktfullt til nede ved elven og promenaden. Her kan du over flere etasjer se utstillinger, høre på foredrag, smake vin og spise lunsj. Utsikten over byen fra toppterrassen er storslagen. Trenger du en pause, er biblioteket her en liten oase med gode stoler.

Har du feriert i England før? Les her!

Gå på bytur

Kombiner gjerne besøket på Cité du Vin med en tur langs elven. Garonne glitrer vakkert i sollyset mens du går på den brede promenaden og skuer utover både vannet og den flotte arkitekturen. Det finnes mange benker, så unn deg en liten hvil innimellom, for stien er lang. Du kan også leie deg en bysykkel, eller hoppe på bytrikken for å komme deg raskt videre.

Shopping og kultur

Gågaten rue Sainte-Catherine er den viktigste. Her finner du alt fra Galeries Lafayette (i nr. 11–19), varehuset Promenade (i nr. 25) til forretninger med både kjente og mindre kjente merker. Start ved Place de la Comedie, byens storslagne hovedplass hvor Le Grand Théatre, som er bygget over et romersk tempel, ligger. Sjekk ut konsertene og operaforestillingene teateret, de er i verdensklasse. På plassen ligger også det historiske hotellet Intercontinental Grand Hotel, med barer, restauranter og «terrasse». Her kan man sette seg ned for et lite måltid, se på folkelivet og nyte de vakre omgivelsene.

Frankrike, Bordaux

Follkeliv: Bordeaux er en kjempekoselig by, nyt livet på en utekafé!

Arkitekturperle: På Cité du Vin kan du lære om vin og nyte utsikten over byen.

© Getty Images

Max Bordeaux

Livet dreier seg mye om vin i Bordeaux, og byen er omkranset av både små og store vinslott. Ved hovedplassen ligger et vingalleri, Max Bordeaux, hvor du kan smake på selv dyre årganger og prestisjeviner. Du kjøper en kupong, får utdelt et vinglass og så kan du velge deg ut hvilke viner du vil prøve. Det er så spennende, selv for franskmenn. De er vant til vin selv om få har råd til de kostbare vinene, men her kan de få en smak av verdens mest prestisjefulle slottsviner og dessertviner fra Sauternes.

Vinspa og velvære

Bade i rødvin? Skrubb med druekjerner? Det er fullt mulig på spaanlegget Les Sources de Caudalie på vingården Smith Haut Lafite, nær landsbyen Martillac, 20 minutter fra Bordeaux. Her er store bassenger og badestamper med kildevann innendørs og ute med utsikt over vinmarkene. Restauranten serverer deilig mat, og det fins også en koselig bar med utgang til en flott hage med skulpturer. Man kan overnatte på vingården, nyte behandlinger og en rusletur langs rankene, det blir et minne for livet.

Les også: Spanias Madrid byr på mange hemmelige perler

Sykkeltur langs vinmarkene

Det å kombinere fysisk aktivitet med god mat og vin passer nordiske damer. Å sykle i vinmarkene og besøke vingårder og landsbyer er så sjarmerende. Bli med på en organisert tur hvor sykkel og reiserute venter på deg, og hotell og bespisning er inkludert. Det er bare å sette deg på sykkelen etter god frokost, nyte landskapet og vissheten om at bagasjen fraktes til neste overnattingssted. Sykkelturer passer for en langhelg eller miniuke og kan kombineres med shopping i Bordeaux.

Spesielt maraton

Alle som er passe trent, kan planlegge turen når det er maraton i vinmarkene. 7. september arrangeres Medoc Marathon, et populært løp fra vinslott til vinslott, over 50 totalt. Det kommer deltakere fra hele verden som ofte kler seg ut. Underveis er det servering av god mat (ja, det er helt sant – både østers, oster, skinke og is), underholdning og mange tilskuere. Alle deltakere får medalje, gaver og en flaske vin når de passerer målstreken. Kvelden før arrangeres det hyggelig fest på et vinslott, og dagen etter er det «recovery walk» i Margaux-området.

Frankrike, Vingård

Vinmarker: Nyt naturen og gå på tur mellom vinrankene.

© Getty Images

Østersutflukt

Bassin d’Arcachon, bukten ute ved havet, er stedet for å bade og se Europas største sanddyne, Dune du Pyla. Det er syv østershavner i Gujan Mestras, og hele området serverer ferske østers – og sjømat. Tørr hvitvin fra Bordeaux basert på sauvignon blanc- og semillon-druer er det man drikker til. Ta gjerne båten over Arcachon-bukten til Cap Ferret, nyt utsikten fra fyrtårnet og besøk den lille østerslandsbyen Herbe.

Her spiser du godt

For å oppleve en bistro i Bordeaux, besøk Bouchon Bordealais og nyt deilig fransk mat til gode priser. Her serveres både fisk og kjøtt lagd på hjemmelaget vis av den unge chefen Frédéric Vigouroux. Menyen endres etter sesong, og du kan gjerne bestille bare én rett. (Franske restauranter har ikke alltid à la carte, men menyer på 3-retter). Stemningen er uformell, det er bare å stikke innom og se om det er ledig bord.

For en utflukt til vinområdene er Sauternes et idyllisk sted. Her lages verdens mest berømte dessertvin. Glassverket Lalique har skapt en restaurant på en vingård. Château Lafaurie Peyraguey er stedet hvor man nyter gourmetmat med utsikt over vinrankene. Hver rett er et lite kunstverk, man spiser både med øyne og gane. Husk å bestille bord på forhånd. Man kan også få omvisning og smaking av egen dessertvin. De har noen rom til overnatting, svært eksklusivt, men prisen er til å leve med – fra 170 euro for 2 personer. Skal du feire noe, er dette stedet perfekt.

Her bor du bra

Hotel Majestic Bordeaux (4 stjerner) ligger sentralt til med gangavstand til de viktigste områdene. Hotellet er i en staselig bygning fra 1800-tallet. Koselige rom, fin atmosfære, passe stort.

Vil du bo i vinområdet, kan du sjekke ut Le Pavillon De Margaux (3 stjerner) i toppområdet Margaux. Her er fine rom, utsikt over vinmarker, nærhet til slott og egen restaurant. Godt likt av vinfolk.

Frankrike

Området er kjent for velvære med sjøvann. Utsikten over havet er sjelebot i seg selv.

© Brittany Tourism

Bretagne

Den nordvestre delen av landet har mest dagslys i Frankrike. Landskapet er åpent med fin kystlinje (2730 km), lange strender, blomsterprakt og praktfull natur. Bretagne passer for en ferie med sol, bading, turgåing (4610 km med stier), sykling og spising av østers og deilig sjømat. Sjarmerende landsbyer byr på kunst og historiske områder. Somrene er friske her med behagelig temperaturer, så både aktivitetsferie og velværeturisme med kildevann og spa er populært.

Terapi med sjøvann

Det å bade i varmt kildevann og sjøvann, i store bassenger, innendørs og utendørs, med utsikt over Atlanterhavet er en praktfull opplevelse for kropp og sjel. Mange franskmenn unner seg en uke på et thalassosenter, den positive effekten sies å vare ett helt år. Uansett langtidsvirkningen er det deilig å sette av egentid til helse, med bad, massasje og sunn mat. Du kan følge et opplegg med fokus på helse fra én til flere dager etter ønske. 

På feriestedet Quiberon ligger spahotellet Sofitel Quiberon Thalassa Sea & Spa Hotel. De har spesialisert seg på thalassobehandlinger (med sjøvann) og program for å bedre vitalitet/energi, dempe stress, læren om ernæring eller hjelp mot søvnplager. Det naturlig oppvarmede kildevannet på 36 grader inneholder rikelig med magnesium, så bare det å bade der gir helsebot. Tips: Gå i Zenloungen når du vil slappe av. 

Dinard Castelbrac & Spa er et annet alternativ, vakkert beliggende ved Saint-Malo. Spaet ligger i granittalkover med basseng og praktfull utsikt over havet. Her er gastronomisk restaurant og fine rom, alt ligger til rette for en velværeferie.

Her er tipsene du trenger i Paris

Slott og festninger

Bretagne har over 3000 flotte slott og festninger, et av dem ligger i Concearneau, Frankrikes tredje største fiskehavn, og en populær sommerdestinasjon med flotte sandstrender. Mest populært er fortet og den gamle bydelen hvor bymurene står intakt, alt ligger på en øy. 

Her kan du gå rundt i de små gatene og kikke i de mange butikkene. Slottet Château de Keriolet fra det 15. århundret og med gotisk arkitektur, er nyrestaurert og åpent for publikum. Gå gjerne tur langs havet fra Quai de la Croix, forbi flotte hus og villaer til Sables Blancs-stranden. Bortsett fra å nyte strandlivet, kan du også se den livlige havnen med alle fiskebåtene, ofte med masse tunfisk. Bli gjerne med på en organisert båttur, gamle sardinbåter frakter turister til havs fra havnen.

Frankrike, Bretagne

Idyll: Bretagne har kjempekoselige landsbyer med småbysjarm. Området er kjent for velvære med sjøvann. Utsikten over havet er sjelebot i seg selv.

© Getty Images

Mystisk sten

Mange kjenner til Stonehenge, ikke like mange vet om Carnac. Der et en av Europas største samlinger av steinformasjoner, og muligens det aller største i verden. Over 4000 megalittsteiner står på rekke og rad, klar for å avdekke sitt mysterium.

Opplev heftig tidevann

Smaragdkysten i nord, fra Mont Saint Michel til Saint Malo kalles La Merveille (Underverket). Her er Europas høyeste tidevannsforskjeller. Området er praktfullt for å gå turer langs havet, og gjerne unne seg en lunsj med ferske østers og sjømat.

Saint Malo ble grunnlagt av munken St Maclou og har en gamleby som gir deg følelsen av å reise til en annen tidsepoke. Det å gå innenfor bymurene gir en egen stemning. Her er koselige spisesteder og hoteller. Musée de la Ville, bymuseet, viser historiske gjenstander. Vil du se festningsområdet på avstand, gå ut til St Servan. Dere kan gå tur ut til to øyer når tidevannet er nede, bare husk å planlegge når dere skal tilbake.

Gå tur langs havet

Sentier des Douaniers er kåret til Frankrikes vakreste gangsti, og går langs kysten av Bretagne. Du kan gå så lange eller så korte etapper som du ønsker. Liker du klipper, gå til Cap Fréhel med utsyn over den engelske kanal og den beste utsikten over Bretagne. Dere får kart på turistkontorene.

Her bor du bra

La Petite Ville Mallet er et gjestehus ved Saint Malo. I dette koselige steinhuset bor du i fine rom som har utsikt over naturen, her fins sitteplasser ute og en vakker hage. Landsbyidyll.

Her spiser du godt

Liker du sjømat har du kommet til paradis i Bretagne. Her får du ferske østers og lokal sjømat enkelt tilberedt. Mange franskmenn reiser til Bretagne kun for å spise. Angående vin, er et glass Muscadet til østers og Chablis til sjømaten det beste valget.

Er du i Saint-Malo, bør du gå til Le Saint-Placide, et familiedrevet sted av høy klasse. Isabelle og Luc Mobihan serverer sjømat av høy klasse. Prøv gjerne sjøkreps eller skalldyrfat.

Le Bénétin i Saint-Malo serverer fersk sjømat til gode priser, og har flott beliggenhet ved havet. Liker du rå mat, smak på Carpaccio Saint-Jacques med kamskjell.

Vil du spise østers i havkanten, innfrir restaurantene La Perle de Quehan og Viviers de Banastère forventningene.

Frankrike, landskap

Vakker natur med grønne enger og blomsterprakt så langt øyet kan se.

© Zvardon Civa

Alsace

Liker du bindingsverkshus, brosteinsgater, blomsterkasser og landsbyidyll, vil du stortrives i Alsace. Her er vakker landsbygd, vinområder og sjarmerende byer med særpreg. Alsace er et fredelig sted, det er aldri for mange mennesker i gatene og man føler seg beskyttet. Her kan du rusle rundt i småbyene, sykle og gå turer, smake på vin, spise godt og kose deg. Ønsker du storbypreg, kombiner ferien med opphold i Strasbourg.

Landsbyperler

Riquewihr, Hunawihr, Eguisheim, Obernai, Barr, Kaysersberg, Ribeauvillé. Som perler på en snor ligger vakre landsbyer med navn som bærer bud om at dette distriktet opp gjennom historien har vært kasteball mellom tysk og fransk herredømme. Riquewihr er en typisk superkoselig landsby med bindingsverkshus, blomsterkasser, smijernskilt, kafeer, små butikker og et lite slott. Riquewihr er oppført på listen over Frankrikes vakreste landsbyer. Det er også Eguisheim, pluss at den ligger midt i smørøyet for vinrutene. Vinområdene ligger helt inntil landsbyene og det er bare å gå innom for en smaking der det står skilt med «Dégustation». Som for eksempel hos vinhuset Dopff & Irion i Riquewihr og Trimbach i Ribeauvillé.

Vin- og kulturhovedstad

Colmar har karakter med kanal og broer, og området kalles «Lille Venezia». Bli med på en liten båttur og opplev det langsomme livet. Colmar er Alsaces vin- og kulturhovedstad, og har mye å by på. Opplev Unterlinden-museet i et gammelt kloster for et innblikk i arbeidene til kjente kunstnere. Av byens mange historiske bygg, er Koifhus» Ancienne Douane (det gamle tollhuset) en perle. Colmar har vinfestival fra 27. juli til 4. august i år.

Frankrike, landsby

Ta en tur til vakre Jardin Orangerie i Strasbourg.

© ADT Bas-Rhin

Opplev Alsace fra sykkelsetet

Alsace er det beste av alle franske regioner når det gjelder sykkelveinett! Lei en sykkel eller bli med på en organisert tur for å oppleve naturen, vinområdene og landsbyene. Det er velstelt og pent overalt, og perfekt for sykling. Du sykler på fredelige veier uten biltrafikk. Det er enkelt å legge inn en stopp hos vinprodusenter og på lokale spisesteder underveis. Det finnes sykkelkart hos turistkontorene.

Slottsopplevelse

Château du Haut-Koenigsbourg er et av de mange imponerende byggene i Alsace.

Slottet fra 1100-tallet er hugget inn i fjellet og ligger praktfullt med utsikt over Rhinen. Etter den tysk-franske krigen ble borgen restaurert av Vilhelm II. Borgen er et av de mest populære turistmål i Frankrike.

Bytur i Strasbourg

Strasbourg har internasjonal innflytelse og er bl.a. setet for Europarådet, Europaparlamentet og Den europeiske menneskerettsdomstolen. For å se det autentiske, gå rundt i den koselige bydelen La Petite France i det historiske sentrum på øya Grande Île som er oppført på UNESCOs verdensarvliste. 

Der finnes bindingsverkshus fra middelalderen, barokke sandsteinsbygninger, kanaler, den fantastiske katedralen Notre Dame og palasset Palais Rohan. Jardin Orangerie er et praktfullt hageanlegg med blomster, vann, fontener, over 800 storker og Joséphine Paviljongen med aktuelle utstillinger. For å spise, unn deg et måltid på restaurant Buerehiesel i den idylliske parken. Prøv gjerne kokkens kyllingrett med trøfler og plommeterte til dessert.

Spesialiteter

Liker du gåselever, er Alsace ditt paradis. Her serveres foie gras i rikelige porsjoner, ofte servert med et glass av pinot gris- eller pinot blanc-vin til. Munster-ost vil man garantert smake på, det er kittmodnet ost med rik og søtlig smak. Nytes også med lokal hvitvin. Choucroute er smakfull kålrett à la surkål servert med pølser, svineknoke og andelever. Kougelhopf er en høy formkake smaksatt med alt fra kirsebærlikør, rosenvann, rosiner og mandler. Smaker nydelig med en kopp kaffe.

Alsace Munster Cheese, Frankrike, ost

Spis godt: Alsace har mange tradisjonsrike retter. Prøv gjerne kaken Kougelhopf, eller smak Alsace munster cheese!

© D. Bringard

Her spiser du godt

I Colmar finnes spisesteder med rødrutete duker og lokale retter som hos restaurant Winstub Brenner, der man også kan sitte utendørs. Prøv spesialiteter med ingredienser fra lokale farmer, som løkterte (tarte à l’oignon), terrin (presskopf), gåselever og choucroute (kål med pølser og kokt kjøtt). Rettene er passe store og anrettet på en moderne og delikat måte.

Her bor du bra

Det familiedrevne Hostellerie Le Maréchal i Colmar, lar deg oppleve den autentiske stemningen i Alsace. Bygget fra 1565 har koselige rom og ligger i gangavstand til attraksjonene. 

For å bo ved vinmarkene i en koselig landsby, velg Hotel Le Schoenenburg i Riquewihr. Her er bassenger både ute og inne, stor frokostbuffet med lokale spesialiteter, gangavstand til sentrum, nærhet til Alsaces koselige landsbyer og Colmar.

Alsacse, sykkelferie, frankrike

Kombinasjonsferie: Få med deg venninnene på sykkeltur i vakkert landskap.

© Solveig Kristiansen

Sykkeltur i Champagne

Damer elsker champagne, og vil helst nyte den edle drikken sammen med venninner. Hva med å planlegge en sykkeltur i det vakre Champagne-området øst for Paris? På en langhelg eller miniuke kan dere sykle rundt i vinområdene, smake ulike champagner og kose dere med god lunsj og middag i sjarmerende landsbyer. 

Prøv gjerne den veldrevne restauranten i kjellerlokalet Le Caveau i Cumières hos chef Jean Claude Rambach. Hovedbyene Reims og Épernay har mange opplevelser å by på – som katedralen hvor de franske kongene ble kronet, og eventyrslottet til Pommery i Reims og områdets beste restaurant (og hotell) Les Crayères rett over veien. Husk å gå en tur i den vakre parken der. 

I Avenue de Champagne i Épernay ligger champagnehusene side om side, som Moët & Chandon, det er bare å gå innom for smaking. Få med dere rådhuset, teateret, Notre Dame-kirken og St Martin-portalen fra det 16. århundre, et av Epernays eldste monumenter. S

pis gjerne på familiedrevne La Cave à Champagne hvor det serveres lokale retter som gåselever smakstilsatt med champagne og Choucroute à la Champagne (velsmakende kålrett med kokt kjøtt). Prisgunstige 3-retters menyer fra 17 euro. Hils gjerne på vertskapet, Monsieur og Madame Ocio. Husk å besøke Hautvillers, Champagnes vugge, landsbyen hvor munken Dom Pérignon ble født her.

Les også: Reisguide til Stockholm

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...