England, ferie
© Getty Images

Ferie i England: Reisetipsene du trenger!

Bad i Bath, nyt vakre strender, gå tur i åpent landskap og smak på lokal musserende vin. England har mye å by feriegjester på!

7. juni 2020 av Gunnhild Bjørnsti

England er et perfekt sommerland, med flotte kystbyer og strandperler. Naturen byr på bølgende landskap, med grønne skoger, vakre jordbruksområder og sjarmerende landsbyer. Britene har god sans for humor, er høflige og oppmerksomme – man kjenner seg velkommen. Man legger merke til at de holder dørene åpne for hverandre, sier alltid takk og kaller deg ofte «love» eller «darling».

Reiser du rundt i landet, besøk de lokale pubene. De oser av historie og tradisjon, og man kan bo på flere av dem. Ønsker man å komme i kontakt, er britene gode på «small talk». Ja, de aller fleste elsker å fortelle om landsbyen og området sitt, hva man kan se og oppleve der. Britenes imøtekommenhet er en del av reiseopplevelsen.

Fakta om England

Hovedstad: London
Innbyggertall: 55,98 millioner (2018)
Tidssone: UTC 0
Styreform: Del av Storbrittania

Engelsk landsby, Nyetimber

Nyetimber byr på sjarmerende nabolag og landsbyer.

© Getty Images

Ferie i Sør-Vest England

Den sørvestlige delen er det klassiske «Mord og Mysterier»-området med herlige landsbyer som man kjenner igjen fra film og tv. Spesielt er Cotswold berømt for sin sjarm. Kysten har fantastiske strender som Porthminster Beach i Cornwall som faktisk er inspirasjonen bak Virginia Woolfs første roman «Til Fyret». Bournemouth og Poole er moderne kystbyer med vakre strender, flotte forretninger og masse liv.

Hemmelige hager

Engelskmenn elsker å stelle med blomster, og det blomstrer høyt og lavt i de engelske hagene. Er du glad i naturens prakt, kan du besøke disse stedene.

Stourhead 

Landskapet i Stourhead er som hentet fra tv-serien «Downton Abbey» og Jane Austens bøker. I Stourhead House kan man forestille seg hvordan det var å leve på 1700-tallet og beundre den fine kunstsamlingen, de vakre møblene og det imponerende biblioteket. Utendørs kan man ta en spasertur rundt den lille sjøen eller man kan vandre omkring og utforske hagens grotter og tempel. De eksotiske trærne skifter farge med årstidene. Her finnes også muligheten for å gå en lenger tur hvis man ønsker. (nationaltrust.org.uk/stourhead)

Tresco Abbey Garden

Ta en båttur til Scillyøyene og den subtropiske hagen Tresco Abbey Garden utenfor Cornwalls kyst. Denne verdensberømte hagen byr på 20 000 arter fra 80 av verdens land, så vær forberedt på en fargeeksplosjon.

The Lost Gardens of Heligan

Dette er en av Europas største hagerestaureringer, det er en opplevelse å gå gjennom det fantastiske området på 300 000 kvadratmeter med subtropiske hager, gamle skoger, jungel og gigantiske bambustuneller. En vandring gjennom den fortapte dalen er som å ta et steg inn i «Alice i Eventyrland». Her oppdager man fortryllede dammer og villblomster, og om våren er bakken dekket av blåklokker – man er garantert en magisk opplevelse. 

Sør-Vest England

Unn deg en kopp te når du trenger en pause, eller besøk den berømte pieren på Bournemouth!

© Getty Images

Hestercombe Gardens

Her kan man bli fortapt i sjøer, templer, skogsstier og fossefall på et område på 200 000 kvadratmeter. Det som gjør Hestercombe Gardens unikt, er at området forener hagedesign fra tre ulike århundre: det viktorianske, det georgianske og det edvardianske. For kulturinteresserte finnes et galleri med samtidskunst, og det blir selvsagt servert afternoon tea i stallbygget. Mer tradisjonelt britisk enn dette blir det neppe. 

Eden Project

Eden Project i Cornwall er en global hage med regnskog, mangroveskog og hageanlegg i boblelignende bygg. Ofte kalt verdens åttende underverk, og landets mest populære turistattraksjon.

Idylliske lavendelmarker

Opplev synet og duften av vakre lavendelmarker hos gårdene Cotswold Lavender og Somerset Lavender når det er full blomstring, mellom juni og august. Kjøp gjerne med deg velduftende såper, dusjgelé og bodylotion.

Bade i Bath

Bath i grevskapet Somerset er en helt fantastisk by kalt «The Queen of English Cities». Den er akkurat passe stor, utrolig vakker med romerske og georgianske bygninger, omkranset med nydelig natur og med et vidunderlig badeanlegg: Thermae Bath Spa. Her kan man bade i ulike bassenger med naturlig mineralrikt kildevann både innendørs og på takterrassen, nyte behandlinger og massasje i moderne lokaler med historiske tradisjoner fra byens romerske bad. Bath er på UNESCOs verdensarvliste – og er byen hvor Englands første konge ble kronet. 

Vil du heller bli i skandinavia? Se hva du bør oppleve i Stockholm.

Romersk bad, Bath

En gammel severdighet er det romerske bad i Bath.

Gå på tur

Sørvestre England er en drøm for alle som vil på oppdagelsesferd i naturen og nyte landskapet. Bath Skyline Walk går i en sirkel rundt Bath, og passer perfekt hvis du ikke vil begi deg ut på en altfor krevende tur. I tillegg til en flott utsikt over byen, byr landskapet på villblomster, bøkeskog og skjulte daler.

Costwold Walk er en 16 mil lang tur som kommer til å innfri drømmene om den pittoreske engelske landsbygda. Håndhuggede steinfigurer viser vei på den historietunge turen som bukter seg gjennom typiske Cotswold-byer med honningfargede steinhus. Overnatt gjerne på B&B langs veien. 

Cornwalls kystbyer

For å oppleve et villere landskap, dra til Cornwall helt i vest og besøk byene St. Ives, Padstow, øya St Michaels Mount og kjør ut til Lands End, landets sørvestligste punkt og et berømt landemerke. Gå tur på de høye granittklippene mens du skuer utover Atlanterhavet.

Her bor du bra på ferie i Sør-Vest England

The Painswick i Cotswold er et country-cool hotell med 16 rom samt hyggelig restaurant, kafé og et lite spa. Passer alle som vil oppleve eventyr og magi i idylliske omgivelser.

The Royal Crescent Hotel & Spa som ligger på en høyde i Bath, er landets mest berømte georgianske bygg og på UNESCOs verdensarvliste. Hotellet har basseng, spaanlegg og stor hage, og er en destinasjon i seg selv. Perfekt når du vil kombinere reisen med velvære.

Harbour Heights Hotel i Poole ligger vakkert til med utsikt over havet og strender. De har en nydelig restaurant i Harbar Bistro, flott terrasse med servering av vin, kaffe og te. Ideelt når du vil ha badeferie med på kjøpet.

Her spiser du godt på ferie i Sør-Vest England

Det hører med å spise på pub, som The Ebrington Arms i Cotswold. Her serveres god mat ut fra sesong og klassiske engelske retter. Puben lager i tillegg sitt eget øl. De har også rom for overnatting for alle som ønsker landsbysjarm.

Afternoon tea er velkjent, og hvorfor ikke nyte det på Jane Austens senter i Bath? På Regency Tea Room blir du servert av damer med tradisjonsrike forklær og selvfølgelig serveres god mat til og musserende vin etter ønske.

Rick Stein er en kjent chef som serverer nydelig mat på sin egen restaurant i Padstow, Cornwall. Kjent for deilig fisk og sjømat. En opplevelse!

Brighton pier

Kombiferie: Kombiner shopping og badeliv i Brighton

Ferie i Sørøst-England

Sørøstlige England har en fantastisk kystlinje, hvem har ikke hørt om Dovers hvite klipper? Strandlivet og pieren i Brighton er berømt og passer alle som ønsker badeferie med sol, strand og shopping. Mindre kjent er områdets vingårder, som tar imot besøkende for smaking og omvisning i et av verdens «up & coming» vinområder.

Berømte klipper

Seven Sisters er ikke like kjent her til lands som The White Cliffs of Dover i Kent. I England derimot, er de bratte kalkklippene Seven Sisters i Sussex et landemerke og velkjent bilde fra kysten. Der er det stier og gangveier for alle som ønsker å gå tur med utsikt til havet. Den beste utsikten over den syvbølgete formasjonen får du hvis du drar til Seaford Head og kikker østover over elven Cuckmere.

Kjent, engelsk natur på sitt vakreste

Grevskapet Kent er kjent som «Area of Outstanding Natural Beauty», det vil si et naturområde med utsøkt skjønnhet. Canterbury er en viktig by med en berømt katedral og sete for erkebispedømmet med samme navn. Området passer perfekt for å gå turer, gjerne på Dovers hvite klipper – det er en mektig opplevelse. Langs kysten finnes praktfulle strender og koselige havnebyer som Margate, Ramsgate og Whitstable hvor man rusler rolig gjennom smågatene og ser på livet. Margate har også et av de minste teatrene i verden, Tom Thumb Theatre, samt Turner Contemporary Gallery med flotte utstillinger, kafé og beliggenhet ved havet i et ultramoderne bygg. 

Vil du følge i fotsporene til Charles Dickens, så arrangeres årlig i juni en festival i kystbyen Broadstairs (kun 10 minutters kjøring fra Margate) hvor tilreisende kler seg opp i kostymer. I år er festivalen lagt til helgen 21.–23. juni. 

Sjekk også ut våre reisetips til Madrid!

Vinsmaking av klasse

Visste du at England lager musserende vin tilnærmet lik champagne? Det typiske porøse krittlaget (kalt Pariser-bassenget) som finnes i jordsmonnet i Champagne i Frankrike, strekker seg over til sydlige deler av England. Med samme terroir og druer som den franske storebroren, lager nå engelske kvalitetsprodusenter musserende viner som for første gang i vinhistorien sammenlignes seriøst med «ekte» champagne.

Det er en sann fornøyelse å komme på de engelske vingårdene, som Nyetimber og Ridgeview med viner som også selges her til lands. Nyetimber i Vest-Sussex er den mest kjente og kalles pioneren i den engelske vinindustrien. De har landets eldste vinranker av chardonnay-druer og kvinnelig vinmaker, Cherie Spriggs. Nyetimber ble valgt av dronning Elizabeth til både hennes sølv- og gull-jubileumsmiddager. Nyetimber er en gammel gård fra 1086, og et besøk her byr på tradisjoner og kultur. Vinsmakingen foregår i en låve fra 1500-tallet, så når du prøvesmaker et glass musserende her, nyter du flytende historie. OBS! Husk å bestille på forhånd. 

Ridgeview ligger en kort kjøretur nord for Brighton og holder åpent daglig for drop in-smakinger mellom kl. 11–16. Det er mulig å bli med på omvisning på vingården på utvalgte datoer, så sjekk nettsiden. Enda mer spennende er det å delta på hagefest, yoga brunsj, middag med musserende og festivaler. Ridgeview er aktive med events. 

Chapel Down lager både vin og gin, og gården ligger i Kent. Chapel Down holder åpent daglig fra kl. 10–17 for vinsmaking. Bli gjerne med på omvisning, men bestill for sikkerhets skyld tid på forhånd. Ellers er det bare å nyte synet av vinrankene og urtehagen på egen hånd. Her er også god restaurant, The Swan, perfekt for lunsj. 

Nyetimber

Vingård: Vinprodusenten Nyetimber byr på idylliske omgivelser når du kommer på besøk.

Sykkeltur

Det engelske landskapet er perfekt for sykkelturer. Sjelden er det lange partier med bratte bakker, og man kan nyte mange timer utendørs. Leie av sykler er vanlig, og man kan få kart og tips på hotellet eller det lokale turistkontoret. Man kan også bli med på en organisert sykkeltur med reiseleder. En slik ukestur organisert fra den norske arrangøren Merlot foregår i Suffolk, et grevskap med slott, kyst, landsbysjarm og scones på puben. Turen starter i Ipswich, en livlig markedsby med gatenett fra middelalderen, 13 middelalderkirker, vakre parkområder, historiske bygninger som Ancient House fra 1600-tallet, det staselige Christchurch Mansion (nå et museum), trivelige restauranter og barer. Sykkelturen avsluttes i den gamle markedsbyen Bury St. Edmunds med katedral, smågater og sjarm. Byen har Storbritannias minste pub, The Nutshell. 

Sjekk ut de forskjellige reiseaktivitetene her!

Badeliv

Brighton er kjent for sin fantastiske pier, havutsikt og flotte strender. Denne moderne kystbyen ligger kun ca. 30 minutters kjøretur fra flyplassen London Gatwick. I Brighton kan du nyte sol, bad og strender kombinert med avansert shopping fra internasjonale og engelske merker. 

Gå gjerne til området The Lanes (historiske delen) med smågater og spesielle forretninger for klær, sko, smykker og antikviteter, funky kafeer og spisesteder, enkelte spiller live jazz. Er du glad i søtt, er Choccywoccydoodah et kjent sted for kvalitetssjokolade, kaker og is. Passer utmerket for en pause å sette seg ned på kafeen der. Får du lyst på sushi, er Mashimo på Bartholomew Square i The Lanes stedet for deg. 

Whistable Oyster

Nyt et deilig glass champagne på whistable Oyster, eller prøv en fish&chips!

Her bor du bra på ferie i Sørøst-England

The Hythe Imperial Hotel i Hythe, Kent, har fin beliggenhet ved sjøen og vakker utsikt. De har egen champagnebar med tapasmeny, Coast restaurant med lokalkjent søndagslunsj, vegetarretter, fisk, sjømat og stort vinkart, treningsrom, basseng og spaavdeling. Hotellet arrangerer musikk-kvelder med middager og har egen 18-hulls golfbane med utsyn over den engelske kanal. Ideelt hvis man vil kombinere småbyliv med sjø og strand.

Burley Manor i New Forest ligger landlig til i en nasjonalpark, er kjent for nydelig mat og en dyktig chef. Rommene er store og dekorert i glade farger, med antikviteter og personlige gjenstander så du skal føle deg som hjemme. Trenger du massasje, så har hotellet eget Temple Spa med stort utvalg av behandlinger. Passer for alle som liker natur og turer.

Sea Spray Bed and Breakfast i Brighton er et gøyalt overnattingssted med fine farger på rommene og boutique-følelse. De som liker vintage vil føle seg hjemme fordi hvert rom er individuelt innredet. Noen rom har egen patio, spør gjerne om det. Overnattingsstedet ligger kun 6 minutters gange fra Brighton Pier og strender, og 500 meter fra The Royal Pavilion. Du er midt i smørøyet. Passer for urbane som liker nærhet til havet.

Her spiser du godt på ferie i Sørøst-England

The Town House i landsbyen Arundel med georgiansk arkitektur og antikvitetsforretninger, er en hyggelig restaurant med kjempegod mat (prøv gjerne fiskerettene), utsikt til Arundel Castle (Englands nest største slott) og nærhet til Nyetimber vineri. Og ja, de serverer Nyetimbers musserende viner der. Og de har hyggelige rom for overnatting. Passer for dere som vil bo og spise middag på samme sted.

Whitstable Oysters er stedet for deg som elsker østers, fisk og sjømat. Restauranten er berømt for ferske råvarer (de har østersfarm) enkelt tilberedt, så egensmakene kommer til sin rett. Beliggenheten er i den sjarmerende havnen Whitstable, kalt «Kents perle», og byen har et herlig funky, bohemsk preg. Gå rundt og opplev kunstgallerier, boutiques og delikatessebutikker før eller etter måltidet. Whitstable ligger en drøy halvtime vest for Margate. 

Walking Dinner i Brighton byr på en ny opplevelse, hvor du spiser tre retter på tre ulike steder. Slik får du opplevd mye av byen på én og samme gang. Vin er inkludert til hver rett – dvs. forrett, hovedrett og dessert (det er flere varianter å velge fra i hver kategori). Dere får bekreftelse og veibeskrivelser på epost. Man starter på restaurant GB1 hos Brighton Grand Hotel. Deretter rusler man langs stranden til The New Steine Restaurant. Desserten inntas på Bistro Du Vin i The Lanes. En helaften! 

Northern Belle, Nord-England

Togtur: Se nordlige England passere fra vinduet med Northern Belle.

På ferie i Nord-England

Nordlige England er grønt og frodig med mange nasjonalparker, hvor spesielt områdene Peak og Lake District byr på flott natur. Dalene i Yorkshire, med sitt lappeteppe av grønne åkrer og stenmurer, representerer det fineste av engelsk landsbygd. Byer som Newcastle er et eldorado for shopping og kule spisesteder.

Lake District National Park

I lang tid har dette landskapet vært en magnet for kunstnere og poeter. Det har en helt egen ro og særpreget stemning. Fra 16 glitrende innsjøer og Englands høyeste fjell, til bortgjemte daler og salte sjøutsikter. Cumbria og Lake District har inspirert og fengslet generasjoner av gjester og berømte poeter som William Wordsworth og Beatrix Potter. Hvor skal man starte? Det anbefales å nyte synet av Catbells Hill over Derwentwater mot fjellet Skiddaw. Ta gjerne turen Catbells Lakeland Walk som er kort stigning på 451 meter for å nyte utsikten. Eller bli med på en båttur med gondol. Lake District er på UNESCOs verdensarvliste. 

I landsbyen Grasmere hevdes de å ha verdens beste «gingerbread». Den kan du smake hos Sarah Nelson’s Grasmere Gingerbread shop. Den legendariske oppskriften har vært en hemmelig familieoppskrift fra 1854. Smaken er krydret og søt, konsistensen mellom kake og kjeks.

Grasmere kan også friste med The Forest Side, et gastronomisk boutique hotel og restaurant med Michelin-stjerne ledet av Kevin Tickle, tidligere chef hos topprestaurant L’Enclume. Her må man unne seg en middag.

Peak District

Peak District og Derbyshire er et område med vakker natur og mange kontraster. Her finner du heier og daler, elver, kilder og grotter. Peak District National Park ligger i sentrum av området og passer for rekreasjon, inspirasjon og eventyr. I regionen finnes alt det man reiser for å oppleve med hyggelige landsbyer og hundrevis av tradisjonsrike arrangementer. Noen av de fineste historiske husene og de mest staselige hjemmene som er åpne for publikum, er Chatsworth, Haddon Hall og Renishaw Hall & Gardens.   

Verneverdige Hadrians Wall

Et av Storbritannias eldste landemerker, Hadrian’s Wall, ble bygget av romerne som et forsvarsverk mot folkeslagene i nord. I dag er muren en av de mest populære historiske attraksjonene i Nord-England, spesielt for dem som liker å gå tur på stien Hadrian’s Wall Path, og står på UNESCOs verdensarvliste. Stien strekker seg fra breddene ved elven Tyne rett ved Nordsjøen til Solway Firth ved Irskesjøen. På den 134 km lange turen kan du se ruinene fra de eldgamle festningsverkene, og ruten går gjennom kyststrøk, ville lyngheier, skoger og langs gamle fort, observasjonstårn, til koselige puber, kafeer og små byer hvor dere kan ta en pause og lade opp. Du trenger selvfølgelig ikke gå hele turen i ett. 

Bamborough Castle

Det er gøy å lære historie ved å besøke slott som Bamborough ved kysten i Bamburgh, Northumberland. Det er bygget på en basaltklippe og er først nevnt i år 547 som sete for kong Ida av Bernicia. Hans barnebarn Ethelfrith ga det videre til sin kone Bebba, og det er fra henne navnet Bamburgh stammer fra. Innvendig er 14 rom med korridorer åpne for publikum. Kongerommet er høydepunktet. Det sies at det spøker, og det har blitt tatt opp en dokumentarserie «Most Haunted» her. Utsikten er ikke skummel, den er storslagen. På en klar dag kan man se syv andre slott langs kysten. Bo gjerne i nærheten på Neville Tower, nok et flott slott. Selve landsbyen Bamborough er koselig med små spisesteder, «tea rooms» og butikker. 

Haddon Hall

Haddon Hall sin vakre hage er definitivt en severdighet som er verdt å få med seg!

Newcastle

Når du vil oppleve byliv, designerbutikker, kultur og utstillinger, dra til Newcastle. Her vil du bli overrasket over den gode stemningen, pulserende liv, fart og spenning. Start gjerne i Quayside, et moderne område ved elven Tyne som har spisesteder, barer og butikker. Baltic Centre For Contemporary Art har alltid gode utstillinger med moderne kunstnere, designere og fotografer fra hele verden. Her er også en flott gavebutikk og hyggelig kafé når du trenger en pause. Six at Baltic er en av byens beste restauranter med storslagen utsikt over elven. Liker du markeder, husk på Quayside Market på søndager. På en flott sommerdag passer det å nyte et båtcruise på elven.

Ta toget

Lillesøsteren til Orient-Ekspressen heter Northern Belle, er innredet etter alle kunstens regler, og er som tatt ut av en Agatha Christie-roman. Den kjører gjennom England og Skottland og det er en opplevelse å bli med på en strekning. Det å se det engelske landskapet fare forbi mens man nyter et godt måltid eller afternoon tea i fløyelsstoler, kan bli et minne for livet. Noe å unne seg en gang man skal feire.

Spis og bo på pub i Nord-England

Kombiner natur og kultur på landsbygda med et besøk på britiske puber med den velkjente, ekstra hyggelige servicen, god mat og iskald ale på fat. Passer for alle som vil mingle med lokalbefolkningen.

The Rose & Crown, Romaldkirk

Romaldkirk i Durham er selve prototypen på en liten, pittoresk engelsk landsby. Her er det fine steinhytter, en gammel kirke og grønne åkrer, rett og slett postkortvakkert. Midt i denne lille byen ligger The Rose & Crown i et gammelt steinbygg fra 1700-tallet. Her serveres kortreist mat siden det finnes mange råvareprodusenter i denne landlige delen av Nord-England. Liker du øl, kommer det fra lokale Black Sheep, The Village og Thwaites Brewery. The Rose & Crown leier ut fine rom for overnatting i etasjen over puben.

Battlesteads, Wark

I den koselige landsbyen Wark i Northumberland ligger dette vennlige hotellet Battlesteads med restaurant og pub. De er godt kjent for maten sin, den er både rimelig og av høy kvalitet. Her lages maten med kortreiste råvarer og egenprodusert frukt og grønnsaker fra hagen. Ølsortimentet blir regelmessig byttet ut. Test gjerne Golden Plover, Wagtail, Secret Kingdom og Corby Blonde som er noen av de smaksrike variantene som serveres.

The Devonshire, Bolton Abbey

En gang i tiden var dette en viktoriansk pub for landeierne i Fell Burnsall, North Yorkshire, men i dag er The Devonshire et moderne hotell med pub og restaurant. Den som vil nyte et avslappet måltid kan slå seg ned i baren og kose seg med sesongtilpassede retter og noe kaldt å drikke. Rommene er store med tepper og tunge gardiner.

Slott, Skottland

Berømt slott: Gå tur til historiske Eilean Donan Castle.

© Getty Images

Skottland og slottsopplevelser

Skottland har storslagen natur og mange flotte slott. Som Melville Castle bare 15 minutter med tog fra Edinburgh. Her kan man bo i sjarmerende rom, spise slottsmiddag og gå turer. Så kan man toge videre nordover til Pitlochry for å bo og spise på vakre Fonab Castle.

Skottlands mest fotograferte slott heter Eilean Donan Castle. Slottet har medvirket i filmer som «Highlander» og Bond-filmen «The World is Not Enough» og ligger på en øy med broforbindelse, nordvest i landet. Der er kafé, butikk og overnattingsmuligheter.

Slik kommer du deg rundt

Bestill leiebil og start din oppdagelsestur når flyet lander. Det går også fint å reise rundt med tog. Med et BritRail pass sparer du penger, husk at togpasset må bestilles fra Norge. Bestill via nettsiden britrail.com. Reisebyrået Ticket har lang erfaring med Storbritannia og kan hjelpe til med flybilletter, overnatting, reiseruter og pakker for individuelle reisende.

For inspirasjon og praktisk informasjon om din reise til det britiske sommerland, besøk visitbritain.co.uk

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...