Madrid, shoping
© Getty Images, Tourspain

Reisetips: Dette må du oppleve i Madrid

Ferie i Madrid? Spanias Madrid har ekte storbypuls, med dype tradisjoner og stolthet i håndverk og estetikk. Den spanske hovedstaden er velregulert og vakker – og troner på opplevelsestoppen når det gjelder museer, gallerier, parker, matopplevelser, natteliv og ikke minst shopping.

2. mai 2021 av Gunnhild Bjørnsti

Tara har tatt en prat med lokalkjente Ine Thereze Gransæter (49) som deler sine beste reisetips og informasjon om den vakre hovedstaten i Spania. Ine Thereze ser på Madrid som sin nærmeste by etter Oslo og deler tips om alt fra shopping, uteliv, kultur og mat.  

Ine Thereze Gransæter

Ine Thereze Gransæter (49) med sin niese Ada (14) i Madrid. 

© Privat foto

«Nattelivet er legendarisk, Madrid er en by som aldri stenger»

Hvorfor reiser du ofte til Madrid?

–Fordi min storesøster Pia Benedicte Gransæter har bodd der i 25 år med familien, så Madrid er min nærmeste hjemby etter Oslo.

Hva er det beste med Madrid?

–Nattelivet er legendarisk, det er en by som aldri stenger. Og en endeløs rekke av kulturelle opplevelser. Husk gode gåsko, selv om ekte spanske doña’er går i skyhøye hæler uansett alder.

Madrid, uteliv

UNDER ÅPEN HIMMEL: Våren kommer tidligere til Madrid – og da blir dagene lange og varme nok til å nyte en god middag ute.

© Getty Images

Hva er typisk Madrid?

–Madrid er en smeltedigel av nytt og gammelt, pomp og prakt, monumentale bygg, gammeldags og hipster. Alltid pulserende 24 timer i døgnet, alle dager. Husk å se opp, for skylinen er så langt unna mange steder. Byen er konstruert med snorrette gater og har du sjansen, se byen fra luften eller besøk et sted i høyden.

– 99% av dem du møter later som de ikke forstår et kvekk engelsk, så trekk frem dine beste Syden-gloser. Det er millioner av turister, men madrillenerne er stolte av byen sin og språket sitt, og nekter å gi opp det.

Hva vil overraske oss mest med Madrid?

–Det mange blir overrasket over er hvor sent man spiser middag. Vanligvis er det tidligst kl 21, derfor åpner restauranter sjelden før kl 20. Så blir du sulten mellom lunsj og middag må du ty til enklere steder. Butikkene holder også åpent lenger enn i Norge, vanligvis til kl. 21-22 alle ukedager (og de fleste helligdager). Og så føler du deg enormt trygg i hele byen – bare du følger med på lommetyver.

Hvilken del av byen er din favoritt?

–Chueca og Fuencaral er mine favoritter for shopping og atmosfære, sammen med La Castellana der familien min bor. Det er både eksklusivt, konservativt og hipster i en skjønn miks. Også elsker jeg å være på Prado-museet. En by i seg selv.

Hva vil ta oss med storm?

–Museene, maten, vinen, alt det monumentale. Ekte storbypuls, men med dype tradisjoner og stolthet i både håndverk og estetikk i alle ordets betydninger.

Retiro Park, Madrid

GRØNN LUNGE: Retiro er Madrids største park – her kan du slappe av med mat og drikke, kulturelle opplevelser og gå på botanisk oppdagelsesferd. 

© Getty Images

Dette må du få med deg i Madrid

–Madrid er den perfekte by å gå rundt i, men det er enklest å bli raskt kjent via hop on-hop off-busser som har flere linjer som dekker alt som er spennende, kult og verdt å se i storbyen. Hvis du ikke er redd for ditt liv (og finner en hjelm), prøv de nye elektriske sparkesyklene, sedgway eller elektrisk bysykkel. Selv foretrekker jeg å gå mest mulig, for byen er monumental og slukes best i sakte film.

–Byen er et mekka for kunst-, arkitektur og kulturinteresserte. Samt mat- og vinentusiaster! Det popper opp nye matkonsepter kontinuerlig.

Madrillenerne omfavner alle nye trender, samtidig som det fortsatt er rom for gode, gammeldags steder med tradisjonsmat. De er bare litt mer skjult fra turistløypa.

Espacio Fundación Telefónica er et av de beste stedene for utstillinger, midt på Gran Via, Madrids svar på Karl Johan. Telefonica er Spanias svar på Telenor og landets eldste teleselskap. Skal du dit anbefales å varme opp med Netflix-serien Sentralbordjentene som er filmet i bygget og viser Spanias historie gjennom sentralborddamene øyne i Telefonica. Dette er et av de mest populære utstillingslokalene for alt fra Alfred Hitchcock-rekvisitter til moderne kunst.

Madrid

FORTID MØTER NÅTID: Yrende liv ved trimfbuen Puerta de Alcalá fra 1778, som er eldre enn den i Paris og Berlin.

© Getty Images

Her tar du en TIMEOUT i Madrid

 • El Templo de Debod – et egyptisk tempel midt i Madrid. Hit rømmer du når du trenger noen minutter med zen. Omgitt av vann, midt i en park som bare brukes av de lokale, selv om det er fem minutter unna turistfellen Plaza de España - der alle turistbussene møtes.
 • El Jardin Botanico – den botaniske hagen like ved Prado-museet er et plantemuseum med ro på ukedagene og like mye folk som planter i helgene. Et sted for ro blant mange.
 • Teleferico - taubane som går rett fra byen, over motorvei og høyhus opp i en åsside. Ender opp i et stort parkområde som heter Casa Del Campo, som er perfekt for piknik hvis du har behov for noen timer ute i det fri.
 • El Retiro: Den største parken i Madrid, med flere små innsjøer hvor du kan leie robåt eller tråkkebåt, sykler, møte ekorn, gå på utstillinger eller ligge barbeint på gresset og spise grillede kastanjer og is.

For flere opplevelser: Les mer her

Madrid, dinner

STORBY I SOLNEDGANG: Finn deg en bar eller restaurant ved solnedgang og nyt utsikten til den fantastiske gotiske Toledo-katedralen.

© Getty Images

Her spiser du fantastisk i Madrid

–Det er én restaurant jeg aldri kan forlate Madrid uten å ha besøkt, og det er den tilsynelatende unnselige skalldyrrestauranten Marisqeria Ribeira Do Mino. Bestill skalldyrfar (øv på spansken først, her går det ikke i et ord engelsk). Det er tidenes mest rustikke sted, med tidenes beste skalldyr, østers etc. Slå deg løs med den billigste husets vin, brød og hjemmelaget majones. Spis, søl, slurp og føl deg som hjemme. Bare du ikke synger, da blir du kastet ut.

Ellers er Madrid et av stedene med flest Michelin-restauranter, så liker du gourmet, prøv ut én av dem – men bestill bord i veldig god tid. Det gjelder for alle gode restauranter i byen.

–Det beste stedet for kaker og desserter og alt som er søtt er bakeri-konditori Mama Frambuesa Pasteleria. Her er alt et lite kunstverk, og smaker like godt som det ser ut. Alltid fullt hus.

–Min niese i Madrid, Ada (14 ) har sine favoritter som jeg gjerne vil dele: Den første heter El Columpio og den andre heter El Lateral. Begge steder serverer småretter til en bra pris og med ekstra god stemning. Veldig populært i helgene, så bord bør reserveres.

Madrid, Restaurant

ET SKRITT TIL SIDEN: Som i alle storbyer ligger det små perler bare et steinkast bortenfor turisttråkket. Det gjelder både shopping og uformelle spisesteder.

© Terrazas

Her shopper du i Madrid

 • Calle Fuencaral er en lang gågate med ekstremt mange butikker, fra kjeder som Zara og Brandy Melville og Brownie, til et vell av uavhengige småbutikker. Sett av noen timer og gå hele veien til Gran Via. Orker du folkehavet fortsetter du inn på hovedgaten Gran Via, men hold på hatten og lommeboka om du ikke går ut grytidlig, for i Madrid er ingen oppe før kl 9.
 • ­Cheuca som er Madrids svar på Grünerløkka.
 • Santa Ana – salig miks av uavhengige butikker og spisesteder.
 • Andre litt mer eksklusive shoppeområder, er Preciados, Serrano Fracalle og Goya. Ikke minst La Castellana der familien min bor. Butikkene der er som den beste miksen mellom Frogner og Grünerløkka og med fantastisk mange flotte spisesteder, teatre og vakre fasader.
 • Det du ikke finner i Madrid, finner du aldri. For spesialting, oppsøk alle småbutikkene i sidegatene. Skal du ha alt på ett sted, er det fortsatt kjøpesenterkjeden El Corte Ingles som trumfer alt: TV som styrer hjemmet ditt, spansk gourmetmat eller klær og sminke. Jeg kommer alltid hjem derfra med kofferten full av bøker, sko, mat og forskjellige ingredienser.

Her går du ut på byen i Madrid

 • Chueca, Madrids svar på «Løkka». Supert for uteliv – og shopping.
 • Santa Ana er et av de koseligste og beste stedene for mat, drikke, natteliv og kulturelle opplevelser.
 • Samme hvor du går i byen kan du ikke være redd for folk. Finner du ikke ledig bord, er det bare å skvise seg inn likevel. Mange av de hippeste utestedene åpner ikke før kl 24, og da har jeg med ung pensjonist-døgnrytme lagt meg...
 • Reiser du med ungdommer, anbefaler min niese Ada diskotek i Sala Butt ved siden av konserthuset Barceló som er åpent for alle fra 14 år. Veldig kult. Her har også Marcus og Martinus spilt inn konsert nylig.
Madrid, Edificio Metropolis, Gran Via

LANDEMERKE: Den vakre kontorbygningen Edificio Metropolis vil du se når du rusler nedover hovedgaten Gran Via. 

© Getty Images

Her bor du bra i Madrid

 • Hotel Emperador i Gran Via. Eneste hotellet med svømmebasseng på taket og fantastisk cocktailbar. OBS: bare åpent i sommerhalvåret. Kommer du til Madrid når det er varmt, da vil du muligheten for et basseng.
 • Liker du litt luksus, prøv Hotel ME Madrid Reina Victoria og før deg som en dronning. Hotellet ligger i en staselig bygning i kort avstand til lekre butikker, teatre og uteliv. Takterrasse og bar gir panoramautsikt over byen. Nydelig rom, god restaurant på hotellet.
 • For mellompris-sjiktet velg Praktik Metropol i gamle bydelen hvor hotellet har en veldig kul takterrasse, og rommene er i vintage stil med skandinaviske detaljer. Eller hotellkjeden Room Mate hvor boutique style og trendy Room Mate Oscar ligger sentralt ved Gran Via, og har svømmebassenget på taket.
 • For budsjettpris, prøv Generator Hostals i en flott bygning fra 1930 sentralt beliggende ved Gran Via. Eller The Hat Madrid med moderne rom, rask wifi, god frokost, stor uteterrasse og adresse like ved Plaza Mayor.
 • Det anbefales å holde seg unna utelivsområder som Sol for overnatting, med mindre du er av backpackertypen som ønsker støy hele natta, både fra byen og naborommet.

Typisk Madrid

––Alle tror Spania er det samme som tapas. Du får det i Madrid også, men det er ikke utbredt på samme måte som i Barcelona. Det er vanligst å spise en skikkelig treretters meny til lunsj. Da kan du gjøre et kupp, alltid ca. kl 13.30. De samme rettene kan koste det tredobbelte på kvelden. Da spiser man mer tapas og plukkemat, gjerne stående.

–Nasjonalretten i byen Madrid er cocido. Det er deres svar på svineknoke og ertesuppe, bare kokt på kikerter, svinekjøtt, blodpølse og pølse. Avsindig godt. Er ofte dagens rett på torsdager og bør prøves om du digger husmannskost.

Se også: Dette må du oppleve i Roma

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...