Madrid, shoping
© Getty Images

Reisetips: Dette må du oppleve i Madrid

Ferie i Madrid? Spanias Madrid har ekte storbypuls, med dype tradisjoner og stolthet i håndverk og estetikk. Den spanske hovedstaden er velregulert og vakker – og troner på opplevelsestoppen når det gjelder museer, gallerier, parker, matopplevelser, natteliv og ikke minst shopping.

2. mai 2021 av Gunnhild Bjørnsti

I havet alle anbefalingene om feriedestinasjoner kan det være vanskelig å forsikre seg om at man har valgt riktig. Er maten god der, hva kan jeg oppleve - og hvilke hoteller er de beste? Frykt ikke, vi har laget en detaljert reiseguide som gir deg oversikt over det beste Madrid har å by på - gjør deg klar for drømmeferien.

«Det eneste som kan toppe Madrid er himmelen»

Caroline Bremar (38) og Stine Bremar (36)

  • Er to søstre fra Kristiansand som bor i Madrid i Spania.
  • Caroline er gift og har to barn. Stine er samboer.
  • Eiere & ledere av So Spain, DMC (Destination Management Company).
opplevelser og reisetips madrid
© So Spain

Hvorfor bor dere i Madrid?

– Vi flyttet til Madrid for å studere, og falt pladask for byen. Vi følte oss med en gang som hjemme, og det ble ganske raskt klart for oss begge at det var her vi kom til å bosette oss for godt.

Hva er det beste med Madrid?

– Alt det fantastiske som Madrid har å by på og hvor utrolig vakker byen er! Man legger raskt merke til elegansen og skjønnheten i både menneskene og arkitekturen.

Fremfor alt elsker vi stemningen i Madrid. En veldig typisk spansk by, og selv om den kan være travel, så klarer man å opprettholde en følelse av fred og ro.

Vi elsker å gå ut etter jobb med venner og familie, shoppe i helgene, gå turer gjennom parken og bare nyte å være her.

De lokale bruker ofte ordtaket «De Madrid al cielo», som betyr at det eneste som kan toppe Madrid er himmelen.

Hva er typisk Madrid?

– Den blå klare himmelen og det yrende livet.

Typisk Madrid er å gå ut, alle er ute, spiser og lever sosialt hele tiden. Uansett dag eller tidspunkt er det alltid yrende liv på de mange tapasbarene og uterestaurantene rundt om i de forskjellige bydelene.

Hva vil overraske oss mest ved Madrid?

– Maten og det gastronomiske tilbudet: Mange blir virkelig overrasket over all den gode maten som finnes her. Få byer i verden har et så bredt spekter av kulinariske opplevelser som Madrid. Alt fra tradisjonsrik tapas til spennende innovative moderne restauranter på høyt nivå med Michelin-stjerner, og kjente internasjonale restauranter som Zuma.

Hvilken del av byen er favoritt?

– Barrio Salamanca, kjent som det aristokratiske nabolaget i byen. Salamancadistriktet ble bygget på midten av 1800-tallet, med staselige bygninger og vakre fasader. I dag er bydelen også kjent for sine motebutikker, restauranter og uteliv.

Hva vil ta oss med storm?

– Vi får ofte tilbakemelding på at folk ikke hadde trodd at Madrid var så vakker, og hvor imøtekommende lokalbefolkningen er. Det er en by som har utrolig elegant arkitektur med en spennende historie blandet med et unikt utvalg av moderne butikker, restauranter og kulturelt tilbud i høyeste klasse.

beste hoteller i madrid

HOTEL PESTANA PÅ PLAZA MAYOR: Nyt en pause i solen på en terrasse, åpen plass eller hotell med utsikt.

© So Spain

Dette må du få med deg i Madrid

– Man kan ikke dra til Madrid uten å se Plaza Mayor og de historiske små gatene rundt, som Calle Toledo og Calle de Cuchilleros. I Calle Toledo rett ved inngangen til Plaza Mayor, finner man for eksempel Casa del Abuelo, som etter vår mening har de beste hvitløksrekene i Madrid. I Calle de Cuchilleros ligger det flere tapasbarer og restauranter på rad og rekke, og her finner man også verdens eldste restaurant, Sobrino de Botín. Det er som å komme inn i en annen tidsepoke, hvor de fleste barer og restauranter har beholdt sin opprinnelige sjarm.

Plaza Mayor er et av de mest kjente landemerkene i Spania, og har en rik historie som strekker seg flere hundre år i tid. I dag er plazaen et naturlig møtested både for lokalbefolkning og turister som nyter tapas og et glass vin i solveggen på en av de mange uterestaurantene.

El Mercado de San Miguel ligger rett bak Plaza Mayor, og er det mest frekventerte matmarkedet i Spania, med over 10 millioner besøkende i året. Her yrer det av folk fra morgen til kveld, og selv om det er trangt om plassen, så er markedet et must når man er i Madrid. Ta et glass vin paret med en variasjon av pinchos, eller oster, eller østers og champagne.

Vi anbefaler ofte våre kunder å ta en tapastur når de kommer til byen, da får man spist og drukket seg gjennom det historiske sentrum av hovedstaden, og man lærer om spansk mattradisjon samtidig som man får sett de viktigste severdighetene på en veldig hyggelig guidet tur. Det er en fin mulighet for damer på tur til å unne seg en vinsmaking på koselige gourmetbutikker som La Mantequeria.

Palacio Real, det kongelige slottet, er en severdighet man ikke kan gå glipp av. Palasset er det største i Europa med sine 200 rom.

Det «gylne kunsttriangel» bestående av Prado-, Reina Sofia- og Thyssen-Bornemizamuseene huser mesterverk av kjente kunstnere som Goya, Velázquez og Picasso. Fantastisk!

kongelige slottet i madrid

PALACIO REAL: Det kongelige slottet i Madrid er det største palasset i Europa.

© Getty Images

Her er de beste shoppingstedene i Madrid

– Ingen andre byer kan måle seg med Madrid når det gjelder shopping.

I Gran Via, som er den mest kjente gaten i byen, finner du alle de kjente high streetmerkene på rekke og rad, blant annet den nest største Primark-butikken i verden. Kleskjeden har inntatt lokalene til en historisk bygning midt på Gran Via, som frem til 1934 var det eneste shoppingsenteret i Madrid. Den spektakulære butikken med sine 5 etasjer og 12 400 m2 er absolutt verdt et besøk.

Malasaña er kanskje Madrids hippeste nabolag. Det er en skattkiste av vintagebutikker, kule forretninger drevet av unge lokale designere, og avslappede barer og restauranter. I den urbane gågaten Fuencarral finner du butikker som Diesel, Pepe Jeans, Maje og veldig mange skobutikker, spesielt innen joggesko og sneakers.

Calle Serrano anbefaler vi enten du liker å shoppe eller ei. Den spektakulære gaten som starter ved Puerta de Alcalá og strekker seg flere kilometer oppover, er en severdighet i seg selv. Her ligger alle de kjente designerboutiquene, som overgår hverandre med innovative vindusutstillinger. Kjente spanske high street-merker som Massimo Dutti, Zara og Mango har også sine flotteste flaggskipforretninger her.

Om du foretrekker små nisjebutikker eller er glad i interiør, anbefaler vi å «gå seg vill» i de vakre gatene Claudio Cuello, Lagasca, Ayala, Hermosilla og Castelló, for å nevne noen. Her er mange små hyggelige butikker, bruktbutikker der du kan gjøre kupp med rimelige designervesker, og mye barneklær. 

shopping i madrid

CALLE SERRANO: Liker du spanske merker, er dette gaten for deg.

© So Spain

Stine og Carolines shoppingfavoritter

Klær

Sko

Interiør

Brukte merkeklær og vesker

Barneklær

  • Gocco (barneklær fra 0–16 år)
  • Nícoli (klær til barn og ungdom)
  • Thanks Mum (klær og alt mulig til barn)

– Det kjente varehuset El Corte Inglés er for dem som liker å handle merkevarer. Det største av varehusene i Spania ligger i Castellana, og ble stort sett nyrenovert i 2021. Her får man litt følelse av å være på Harrods i London eller Galeries Lafayette i Paris.

Har man flere dager i Madrid og elsker shopping, kan en formiddag til outletbyen Las Rozas Village anbefales. Det går egne busser fra sentrum. Her kan man gjøre kupp i designerbutikker som Burberry, Polo Ralph Lauren, Armani, Hugo Boss og Dolce & Gabbana.

reisetips madrid

RIU – PLAZA ESPANA: Opplev Madrid fra høyden med imponerende panoramautsikt over byen fra Skybar 360°.

© So Spain

Her tar du en timeout i Madrid

– I Retiroparken kan man ta en timeout fra byens pulserende liv. Parken er en av verdens største byparker, og det finnes mange koselige kafeer der, eller man kan leie en robåt på den kunstige innsjøen for en mer romantisk opplevelse.

Det er også flere takterrasser med panoramautsikt over byen, som er verdt et besøk. Blant annet Skybar 360° på Riu Plaza España og Círculo de Bellas Artes, en kulturinstitusjon med kafé, takterrasse, bibliotek, foredrag, workshops og utstillinger.

retiroparken madrid

RETIRO PARK: Unn deg en pause i denne vakre parken.

© So Spain
Retiro Park, Madrid

GRØNN LUNGE: Retiro er Madrids største park – her kan du slappe av med mat og drikke, kulturelle opplevelser og gå på botanisk oppdagelsesferd. 

© Getty Images

Her spiser du fantastisk i Madrid

– I gamlebyen, og spesielt i Calle Cava Baja, ligger tapasbarene tett i tett. Noen tradisjonelle og historiske restauranter som Casa Lucio, Casa Ciriaco eller El Sobrino de Botín kan være verdt et besøk. Sistnevnte er den eldste restauranten i verden. Her var Ernest Hemingway stamgjest, og den kjente kunstneren Goya jobbet som oppvaskhjelp.

I gaten Jorge Juan ligger det restauranter på rad og rekke, med utebord og god stemning. Det er mye å velge mellom.

Det er også vanlig å bestille bord til siste bordsetning dersom man ønsker å fortsette med drinker etter maten. Noen populære restauranter er Fanático, Salvaje, Amazónico og Ramses, her må man være tidlig ute med å bestille bord.

spisesteder madrid

SKY BAR PÅ RIU PLAZA: Stedet for en hyggelig kveld med ditt reisefølge.

© So Spain

Her går du ut på byen i Madrid

– Madrid er kjent for sine moderne «in»- steder med høy partyfaktor. Vi liker å gå ut på blant annet Ramses, Patio de Leones, Amazonico, Salvaje, Arde eller Tatel. Det er også blitt nokså vanlig med DJ og underholdning på restaurantene. 

utesteder madrid

JORGE JUAN: Ut på byen? Denne gaten har et vell av spisesteder og god stemning

© So Spain
god mat og spisesteder madrid

RESTAURANTE PATIO DE LEONES: Dette er en av favorittene til de norske Madrid-bosatte søstrene for god mat og partystemning.

© So Spain

Ramses ved Puerto de Alcala er et typisk møtested for både lokale og turister. Fortuny er en klassiker, her er det alltid folk, også voksne. I Madrid er det nemlig ikke bare ungdom som går ut på kveldene.

Det finnes også flere populære nattklubber, som Florida Retiro.

Bor man i sentrum er det hyggelig å besøke små barer i området rundt La Latina, Huertas og Malasaña.

landemerker madrid

PUERTO DE ALCALA: Skal du møte noen? Denne arkitektonisk vakre portalen er et kjent sted der det er lett å få øye på hverandre. 

© So Spain

Her bor du bra i Madrid

– Me Plaza Santa Ana har flott beliggenhet i sentrum og ved Plaza Santa Ana, som er en typisk møteplass fullt av restauranter og barer med uteservering. H10 Puerta De Alcalá ligger flott til i Barrio Salamanca og like ved Retiroparken. Bless Madrid er når man skal unne seg litt ekstra luksus og bo midt i typiske Madrid. Her finnes en fantastisk takterrasse og nattklubb i kjelleren, med partybowling. Vi ender ofte opp her hvis vi er ute med venninner. 

Her bor du bra – Me Plaza Santa Ana har flott beliggenhet i sentrum og ved Plaza Santa Ana, som er en typisk møteplass fullt av restauranter og barer med uteservering. H10 Puerta De Alcalá ligger flott til i Barrio Salamanca og like ved Retiroparken. Bless Madrid er når man skal unne seg litt ekstra luksus og bo midt i typiske Madrid. Her finnes en fantastisk takterrasse og nattklubb i kjelleren, med partybowling. Vi ender ofte opp her hvis vi er ute med venninner.

HOTEL H10 PUERTA DE ALCALA: Et flott hotell med fin beliggenhet like ved Retiroparken.

© So Spain

Typisk Madrid

– «La Hora del Vermut» – som betyr «tid for vermut», er en bestemt tid for å drikke vermut, men det er også en livsstil her i Spania. Å drikke vermut er en verdsatt tradisjon madrileños har likt i årevis. Å nyte den litt bitre vinen beriket med urter, er noe både turister og lokalbefolkningen kan prøve på nesten hvilken som helst bar eller restaurant i Madrid.

El Rastro brukt- og antikkmarked er åpent hver søndag og helligdager fra kl. 9–15. Dette markedet er veldig typisk for Madrid, og har tradisjoner tilbake til 1740. Med over 1000 forskjellige salgsboder er markedet proppfullt med alle typer varer, brukt, nytt og antikviteter.

Under søndags-«tapeo» er bydelen La Latina «the place to be», i kort gangavstand fra El Rastro. Uteterrassene fylles opp, og man går fra bar til bar for å nyte tapas, noe godt i glasset og ikke minst den gode stemningen.

Churros (fritert bakverk) er veldig typisk, det beste å spise churros på San Gines. Her er det nesten alltid kø. Kafeen holder åpent 24 timer i døgnet og er et typisk stopp for en søt snack på vei hjem fra byen.

Les også: 13 grunner til å dra til Barcelona

Madrid

FORTID MØTER NÅTID: Yrende liv ved trimfbuen Puerta de Alcalá fra 1778, som er eldre enn den i Paris og Berlin.

© Getty Images

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...