Eyvind Hellstrøm og Anita Rennan, Bonjour Paris
© Svein Finneide, Pilar Forlag

Eyvind Hellstrøms favorittips i Paris

Kjæresteparet Eyvind Hellstrøm og Anita Rennan har forelsket seg i Paris. Nå inviterer de leserne med på en kulinarisk reise i bokform til kjærlighetens by.

7. mai 2019 av Lisbeth Skøelv

– Paris har en egen puls som man ikke finner i andre byer, sier mesterkokk og tv-profil Eyvind Hellstrøm (70).

Han forelsket seg i den franske hovedstaden da han som ung kokk jobbet der i flere år, og siden har han vært fascinert av Frankrike. Også samboer Anita Rennan (39) elsker byen.

– Jeg har vært i Paris tidligere, men aldri opplevd byen på samme måte som når jeg reiser med Eyvind. Jeg har fått et nytt innblikk i Paris og i hans verden – og ikke minst alle de fantastiske spisestedene, forteller hun.

Nå har paret gitt ut bok om favorittrestaurantene i Paris på Petter Stordalens nye forlag Pilar. 50 spisesteder har fått egen omtale og minst 50 flere er i tillegg listet opp i boken.

Eyvind Hellstrøm, Anita Rennan

FELLESPROSJEKT: Eyvind Hellstrøm og Anita Rennan håper boken «Bonjour Paris» bare er den første i en serie om de beste spisestedene i andre byer eller land. – Vi kan godt reise verden rundt sammen, sier samboerparet.

© Svein Finneide

– Vi har vært på alle stedene i boken, dette er perlene våre, og hatt fantastiske opplevelser der, sier Eyvind.

Ideen til boken fikk paret etter en romantisk kveld i Paris.

– Vi ble enige om å fortelle om våre steder. Dette bokprosjektet er vår felles baby, sier Anita som har tatt alle bildene til boken og kaller seg hobbyfotograf. Til daglig jobber hun i TV 2.

Eyvind Hellstrøm mener leserne kan dra nytte av de erfaringene de har gjort på jakt etter de beste måltidene hvor du blir tatt i mot i døren med vennlighet.

– Vi sparer leserne for skuffende opplevelser ved å bare ta med de spisestedene vi kan gå god for, sier han.

De forteller at «Bonjour Paris – steder vi liker å gå til» har vært et fantastisk prosjekt. Paret har jobbet intenst med boken det siste året, men har gjort research siden de begynte å reise sammen til Frankrike for en del år tilbake.

– Jeg har jo i grunn gjort research gjennom et helt liv. Jeg jobbet mange år på mange restauranter i Paris, snakker fransk og vi reiser til Paris så ofte vi kan. Jeg tror jeg kan si med sikkerhet – uten å skryte – at jeg kjenner Paris’ restaurantverden bedre enn mange som bor i byen, sier tv-profilen, kjent fra program som «Hellstrøm rydder opp», «Masterchef» og «Truls á la Hellstrøm». 

Men nå har Hellstrøm latt tv-makker Truls Svendsen være hjemme, og heller reist på tur med kjæresten Anita.

Eyvind Hellstrøm, Anita Rennan

FRANSKE FØLELSER: Anita og Eyvind har begge forelsket seg i Paris. Her er paret foreviget foran Eiffeltårnet, resultatet er publisert på deres egen Instagram-konto @hellstoms_verden.

«Alt handler om romanse i denne byen», skriver paret i boken. Og de medgir at det er et spesielt prosjekt for et kjærestepar å skrive om det som er regnet som kjærlighetens by.

– Jeg hadde aldri kunnet lage denne boken uten at det var et samarbeidsprosjekt med Anita. Det er helt gull å få tilbringe så mye tid med henne på tur. Vi er ganske like, men vi ser også verden med vidt forskjellige øyne, og det er en kjempestyrke, sier Eyvind.

Det er ingen tvil om at det er mesterkokk Hellstrøm som står for det meste av matlagingen hjemme hos paret i Oslo. Han disker opp de lekreste retter, hun fotograferer resultatet til Instagram-kontoen @hellstroms_verden. Men det hender at Anita også trår til på kjøkkenet.

– Anita er god til å lage pannekaker, skryter Eyvind, og fortsetter:

– Jeg har et prosjekt med Nils, sønnen hennes på ti år. En til to dager i uken skal han være med å lage maten. Jeg ønsker at han skal få forståelse for hva som skjer underveis og til maten ligger på tallerkenen.

Eyvind Hellstrøm har vært kokk i over 50 år. Blir han aldri lei av å lage mat?

– Nei, jeg blir ikke lei. Matlaging er terapi for meg. Da kan jeg stå og skrelle en løk mens jeg tenker på noe helt annet, forteller han.

De går ikke like ofte ut i Oslo og spiser som når de er i Paris eller på reise andre steder.

– Nei, det blir ikke til det. Vi lager bedre mat hjemme, med all respekt å melde, sier Hellstrøm og humrer – litt ertende og litt småarrogant. Du kan kalle ham mye, arrogant går fint, men ikke snobbete. Da setter han ned foten.

– Jeg er ingen snobb, jeg elsker det folkelige. «Bonjour Paris» en bok for folk flest. Det handler om kunsten å spise god mat, helse, ernæring, inspirasjon, humor og fornyelse. Stjerne-restauranter kan man unne seg en gang i livet, sier Eyvind Hellstrøm.

Paret møttes i forbindelse med felles tv-prosjekter, og har vært sammen i flere år. Eyvind Hellstrøm er full av lovord om kvinnen i sitt liv.

– Hun har alt en kvinne skal ha: smart, selvstendig, målrettet, kreativ, effektiv, et arbeidsjern, uredd, vakker og har humor. Og hun er ekspert på å komme seg ut av vanskelige situasjoner. Der kan jo jeg ha problemer. Som når jeg har parkert ulovlig i Sandefjord, og parkeringsvaktene er på vei mot oss. Da sier Anita «jeg fikser dette» og vi drar derfra uten bot, da har hun pratet seg ut av situasjonen. Det er fordi hun i bunn og grunn er positivt innstilt og hyggelig mot alle folk.

Paris, Eiffeltårnet

FRANSKE FØLELSER: Anita og Eyvind har begge forelsket seg i Paris. Her er paret foreviget foran Eiffeltårnet, resultatet er publisert på deres egen Instagram-konto @hellstoms_verden.

Det var heller ikke bare kokkekunstene til Eyvind Anita falt for:

– Jeg har aldri møtt noen med så mye energi, entusiasme humor, lekenhet og drivkraft. Han er hele tiden sulten på ny kunnskap, og har evnen til å fornye seg selv. Han er en inspirasjon.

Mange har vært opptatt av den store aldersforskjellen på 31 år. Det er ikke paret selv.

– Aldersforskjellen har ikke vært noe plagsom til nå i alle fall, sier Eyvind Hellstrøm, mens Anita Rennan slår fast:

– Vi har forståelse for at de som ikke kjenner oss kan synes aldersforskjellen er stor og at dette er litt rart. Det respekterer vi. Vi kan også spekulere på andres valg av og til. Men det er ikke alt man trenger å forstå. Det viktigste er å være raus og ha respekt for hverandres valg. Man velger ikke selv når og hvor kjærligheten skal oppstå, i hvilken form, farge og alder. Det handler om like interesser, lidenskap og å finne en felles glede i livet som gir positiv energi. Noe som gir overskudd og skaperlyst. Det handler om god kjemi og ha det godt sammen! Vi er nok mer like enn mange vil tro.


Paris, Eiffeltårnet

Paris-favoritt: L'Ami Jean

© Pilar Forlag

5 av parets Paris-favoritter

1. RACINES

Adresse: 2. arrondissement – 8 Passage des Panoramas

Vinbar og bistro på størrelse med et kleskott. Trangt om plassen og vibrerende atmosfære. Det er lett å bli begeistret, lett å ønske seg alt fra menytavlen: speck fra Trentino, burrata, bonito, vitello tonnato, gnocchi, pomodori og salsiccia, radicchio rosso med grillet merlu – lysing på godt norsk.

2. LE COMPTOIR DU RELAIS

Adresse: 6. arrondissement – 9 Carrefour de l’Odéon

Stedet oser av Casual-Cool-Classic-Cuisine. En pulserende gastro-bistro i et minefelt av forventningsfulle tilreisende og utålmodige sultne parisere. Kokekunst til folket, de beste råvarene, enkelhet og fornyelse, en smak av denne verden.

3. L’AMI JEAN

Adresse: 7. arrondissement – 27 Rue Malar

Stéphane Jégo er sjefen. Fra det åpne kjøkkenet dirigerer han alt, hver eneste tallerken og hvert fat som bæres frem til bordene. Han roper ordrer til sine folk. Maten er uforutsigbar, full av spontan glede og sjenerøsitet. Det eneste forutsigbare er terrinen med landpostei som plantes på bordplaten fra start, deretter parmesansuppen. Etter det kan alt skje.

Restaurant i Paris

Paris-favoritt: Le Servan

© Pilar Forlag

4. LE SERVAN

Adresse: 11. arrondissement – 32 Rue Saint-Maur

Folk vil smake på alt og nyte franske delikatesser med asiatiske aromater og den siste hånden med pikant og tydelig ettersmak av sweet-sour. Lett eksplosive retter som kommer dansende på bordet. Maten er ny og annerledes hver dag, skifter i takt med sesong, humør og innfall. Akkurat slik vi elsker det.

5. GIRAFE

Adresse: 16. Arrondissement – Palais de Chaillot
1 Place du Trocadéro

Langt inne i Palais de Chaillot og La Cité de l’Architecture, åpenbarer dette vellykkede brasserie chic med parisisk vogue-miljø seg. Opplevelsen blir enda større med den delikate maten. Skalldyrfatene, østersanretningene, dagens fisk og fangst, fersk, frisk, grillet og glitrende. Serveres med iver, entusiasme og omtanke.

Frankrike

"Franskmenn hilser med hånd og luftkyss på høyre og venstre kinn i alle sosiale sammenhenger". 

Nyttige tips i Paris

Vær høflig: Noe av det viktigste i møte med franskmenn er høflighet. Merci (takk), bonjour (god dag), bonsoir (god kveld), au revoir (farvel) er de fire viktigste nøkkelordene. Glemmer du å hilse, blir det dårlig stemning.

Hilsing: Franskmenn hilser med hånd og luftkyss på høyre og venstre kinn i alle sosiale sammenhenger. Er man godt kjent, blir det et tredje også.

Forhåndsbooking: Bordreservasjoner er helt nødvendig. Reservasjonen må bekreftes dagen før, hvis ikke annulleres den.

Unngå kø: Parisere går til bords rundt kl. 13 på dagtid og kl. 20.30 på kvelden, prøv å styr unna disse tidspunktene.

Tipsing: På kafé rundes det opp til nærmeste euro eller to,
i taxi også. På bra restauranter tipser vi rundt
 5 prosent.

Dagens spesialitet: Det er lurt å høre etter hva dette er. Det er ikke lurerier, det handler om dagens inspirasjon på kjøkkenet.

Kilde: «Bonjour Paris – steder vi liker å gå til»/Pilar Forlag

BOKAKTUELL: «Bonjour Paris – steder vi liker å gå til» av Eyvind Hellstrøm og Anita Rennan er ingen guide til Paris, men til byens beste spisesteder. Pilar Forlag, 349 kr.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...