Reisetips: Dette bør du se og gjøre i Gascogne
© Getty Images

Reisetips: Dette bør du se og gjøre i Gascogne

Solrikt, vakkert, enger med lavendel og ikke minst mennesker som oser av vennlighet. – Det gir mye positiv energi å leve her, sier motedesigneren Nora Farah om denne perlen sør-vest i Frankrike.

16. august 2021 av Gunnhild Bjørnsti

Nora Farah (56)

Reisetips: Dette bør du se og gjøre i Gascogne
© Getty Images

Hva særpreger Gascogne? 

– Gascogne er et vakkert naturområde i sørvest-Frankrike, med solsikker og enger av lavendel. Folk er ærlige, stolte, hjelpsomme og har tid til å prate med deg. Jeg har falt for den ekte, direkte kontakten med menneskene. Det gir mye positiv energi å leve her. Gascogne er min hemmelige idyll. 

Man får store, ordentlige matporsjoner på restaurantene. Prisene er fortsatt rimelige for å bo, spise og leve. Det er fantastisk her! Vi har ingen murer, alarm eller vakthunder, det er fritt og trygt, det utgjør mye av verdien i et godt liv. 

Det er varmt om sommeren, gjerne 30 grader. Jeg liker aller best september og oktober, vi svømmer i bassenget og spiser ute til langt på kvelden. Det er en stor kontrast til Norge, der det begynner å bli grått og kaldere i luften fra oktober, her har vi solgaranti. 

Reisetips: Dette bør du se og gjøre i Gascogne

Pollinara, Salina

© Getty Images
Reisetips: Dette bør du se og gjøre i Gascogne

Hvorfor bor dere deler av året i Gascogne? 

– I 2013 kjøpte vi en 200 år gammel vingård, Domaine de Larroucau i Gers, langt fra Rivieraen, Provence og Paris. Larroucau er for oss et sted for fornyet energi og fine opplevelser. Jeg har blitt glad i å ta vare på blomster, og har lært meg hvordan jeg klipper rosene. Underveis har jeg lest meg opp og spurt naboer om råd for hagearbeid, fordi jeg kunne ikke så mye i begynnelsen. Nå liker jeg å ha hendene i jorden og tankene i naturen, det gir en form for balanse i tillegg til den fredelige livsstilen i nærkontakt med det ekte. 

Vi får ukentlig levert store kasser som bugner av grønnsaker og frukt til bare 10 euro. Vi lever sunt og billig. Når vi har lunsj på terrassen, er det som å se på et postkort. Jeg elsker dette området. Vi går turer daglig inne i skogene og hører vakker fuglesang, det er så idyllisk. 

Ikke mange nordmenn kjenner til området, alle vil til Provence. Når vi ikke bor her, leier vi ut hovedsakelig til franskmenn, fordi de kjenner området. De kommer fra byer som Paris og Bordeaux, og vil bo på landet. Alle blir begeistret, fordi det er landlig og vakkert.

Hva vil ta meg med storm? 

– Området har praktfulle, gamle landsbyer, godt bevart fra middelalderen, masse roser av alle sorter, ja – det lukter roser her. De lokale steller hagene sine og koser seg med tingene sine, det skaper atmosfære. I tillegg finnes trær som er så vakre og det vokser vinplanter, palmer og sypresser. Området kalles Frankrikes Toscana, fordi naturen har det samme bølgende landskapet. Et paradis på jord.

Dette må du se eller prøve i Gascogne

– Hit reiser man for å nyte naturen og møte livet med «les Gascons». Man velger hvor aktiv eller hvor avslappet man vil være. For alle som vil utforske området, er det mye å se. 

I sommerhalvåret arrangeres markeder, festivaler, konserter og byfester – hvor alle er velkomne. Ikke mange snakker engelsk, men forsøker du deg med to franske ord, får du hjelp og et varmt smil tilbake. 

Mange av de koselige og historiske landsbyene står på listen over Frankrikes vakreste, som Lavardens med historisk slott og kirke, trange smug og hyggelige spisesteder. 

En av pilegrimsrutene til Santiago de Compostela går rett gjennom Gers. Derfor er det noen flotte katedraler med mye kunst og glassmalerier i nærheten, som er verdt å besøke. En av katedralene SainteMarie, i gotisk- og renessanse-arkitektur, ligger i den nydelige hovedbyen Auch, hvor det også er flere hyggelige spisesteder, en middelalder-gågate og gode shoppingmuligheter. Auch med praktfull arkitektur er en by som damer liker.

I nabobyen Vic-Fezenzac arrangeres det i hele juli måned musikkfestival, med internasjonale, flinke musikere fra hele verden. Man kan oppleve brasiliansk musikk, tango, salsa og tett program. Hva som skjer sommeren 2021, gjenstår å se ut fra helsemyndighetenes regler. 

Gascogne er kjent for armagnac, som fremstilles på forholdsvis små og vanlige gårder hvor druene dyrkes, høstes, destilleres og lagres. Det tar opp til 25 år for å bli en god armagnac. Tariquet er en flott produsent å besøke, det samme med D’Artigalongue. For å oppleve vin, er eiendommen Plaimont et ekstra hyggelig sted som gjerne tar imot besøk. 

Mange dyrker økologisk, enten det er grønnsaker, korn, vindruer eller frukt. Spesielt interessant er en egen eselfarm «La Ferme du Hitton», som fremstiller allergivennlig, økologisk såpe, og et prisvinnende økologisk vinslott skapt av kvinner, «Domaine de Herrebouc». Carine og Hélène ønsker norske gjester velkommen. Alt er rett i nærheten. 

En liten kuriositet er «Musée de L'histoire du costume». Et par som arbeidet på teatrene i Paris, tok med seg et lass med kostymer og etablerte et lite museum hvor man kan få prøve de herligste kostymer fra tidligere tider. For meg som designer er dette unikt. 

Château de Lavardens er et sentrum for kunst i Gascogne. De har diverse utstillinger, følg med på nettsiden for aktuelle datoer. I Lavardens, midt i hovedgaten, har jeg etablert mitt eget galleri og atelier, hvor jeg inviterer inn kunstnere til å stille ut sine verker sammen med meg i sommermånedene. Jeg må innrømme at jeg er helt forelsket i Lavardens, en så nydelig by.

Kilder: tariquet.com, dartigalongue.com, plaimont.com, hitton.fr/gb, herrebouc.fr,  facebook.com/123musee, chateaulavardens.fr, norafarah.com

Reisetips: Dette bør du se og gjøre i Gascogne
© Getty Images

Og rundt om hjørnet...

– For alle som vil opp i fjellene, er det kun litt over en time til Pyreneene, og samme avstand til den hellige byen Lourdes. 

Kystbyene Cap Ferret og Archachon er fine utfluktsmål, og kjent for østers, sjømat og fine sommerhus, arkitekturen er unik. Herfra går det 250 kilometer sandstrand som strekker seg forbi Saint Jean de Luz og Biarritz helt ned til San Sebastian i Biscayabukta. Atlanterhavskysten er et eldorado av hvite fantastiske strender og sanddyner, som i Sahara. Det er en mektig opplevelse å gå turer på de brede sandstrendene. Vil dere prøve noe nytt, meld dere på surfekurs. Det er en aktivitet som gir erfaring for livet. 

Kjører man vestover til Bordeaux, venter opera, konserter, storbyliv og vingårder kun 2 timer unna. Det går fint å kombinere et par dager med Bordeaux på tur til Gascogne, spesielt hvis man tar fly dit. Ellers er Toulouse nærmeste by, 1 time fra oss, vi tar som regel fly dit. 

Kilde: lourdes-france.org

Her bor du godt i Gascogne

– Jeg liker naturligvis vårt eget sted, Domaine de Larroucau, vi har basseng, terrasser, stor hage og turmuligheter. Både stilfullt og happy chic. Vi har kjøpt mange av tingene på markeder her, og har mer glede av å kjøpe brukt enn nytt. Det er miljøvennlig og passer mer inn i vår stil. Hver ting her har en historie, og vårt kjøkken er snekret av en nabo. Vi har også vært i Sverige og handlet lamper i brukthandler, og kjørt varene ned med bil. Vi har pusset opp i 6 av de 8 årene vi har bodd her, vi har gjort litt etter litt. En lang og hyggelig prosess som aldri tar helt slutt. I perioder leier vi ut, så ta kontakt hvis dere er interessert. Det finnes tilsvarende muligheter for å leie hus eller rom i området via Chambre d’hôtes og Gîtes de France, som ofte er private steder som kan tilby matservering. 

Det finnes også flere koselige hoteller i Gers og Auch. Le Domaine de Baulieu, er et 4-stjerners hotell i Auch, som er hyggelig og med en svært god restaurant med grønn Michelin-stjerne, fordi de benytter ferske, lokale produkter. 

Les Prés d’Eugénie er et 5-stjerners Relais & Châteaux med god restaurant og spa, som ligger 80 km vest, i Eugénie-les-Bains. 

Kilder: arroucau.no, chambres-hôtes.fr, gites-de-france.com, ledomainedebaulieu.com, lespresdeugenie.com

Reisetips: Dette bør du se og gjøre i Gascogne
© Getty Images
Reisetips: Dette bør du se og gjøre i Gascogne

Deilige suvenirer

– Folk pleier å ta med hjem saker som kan spises eller drikkes. Gascogne er kjent for Foie gras de canard (gåselever), det er en sikker vinner i kofferten sammen med en god armagnac og en lokal hvitvin. Foie gras selges direkte fra produsentene, men også i supermarkedene. På en nabogård kan de som har lyst, være med på dagskurs for å dissekere en and og lage sin helt egen foie gras, som man får med seg.

En pause du skal unne deg selv

– Først og fremst er det å være i Gascogne en god time out i seg selv, med nærhet til naturen og fredfull atmosfære. I tillegg finnes det flere steder som har spa-anlegg med helsebringende kilder, som Castera de Verduzan rett i nærheten, og ikke minst i den kjente byen Lectoure – opprinnelig en Oppidum fra jernalderen, som ble hovedstaden i Armagnac i 1325. 

På Larroucau arrangerer vi velværeturer med pilates og fokus på sunn livsstil, ernæring, trening, turer og opplevelser, enten i grupper eller alene. Følg med på vår nettside, Facebook/Instagram, eller ta gjerne kontakt for å planlegge et opplegg for en vennegruppe. 

Reisetips: Dette bør du se og gjøre i Gascogne

Her spiser du godt

– Maten er viktig i Gascogne, her tas måltidene på alvor og serveres med ære og kjærlighet. Det serveres mye østers og sjømat som kommer fra Atlanterhavskysten, lokale, økologiske grønnsaker, frukter og oster. Foie gras de canard er en spesialitet for de som vil prøve og som ikke er vegetarianere. I Castera Verduzan finnes en topp restaurant som heter «Le Florida», de leier også ut rom. Alt de serverer er lokalt, økologisk og etter sesong, de er med i Guide Michelin. For en god lunch liker vi «Le France» i Auch. Prøv også «Chez Christophe», med en unik terrasse, tilknyttet slottet i Lavardens. 

Kilder: lefloridagascony.fr, le-france-bar.edan.io, le-restaurant-du-chateau.eatbu.com

Reisetips: Dette bør du se og gjøre i Gascogne

En unik Gascogne-opplevelse

– Det aller beste er å være i naturen, stelle med planter, høre på fuglesangen og nyte roen og inspirasjonen jeg får av alt dette. Ofte avslutter jeg dagen med en svømmetur. Jeg sover godt om natten når jeg har det slik. 

Eiendommen Domaine le Larroucau er på 25 mål, med stort basseng, flere terrasser og muligheter for å gå turer. Totalt finnes tre hus for 18 personer til disposisjon. 

Eldre rosehager med nydelige dufter og flotte trær av alle sorter som er over 100 år gamle er alle en del av den fantastiske stemningen du kan opplevde i Gascogne. 

Gascogne er en av 83 regioner i Frankrike, den heter offisielt Gers og ligger i landsdelen Occitanie. Det bor ca. 200 000 mennesker der. 

Vi har en vanvittig flott natur rundt oss med enger av lavendel og solsikker, dyr som rev, hare og hjort og masse fugler. Det er en virkelig idyll, et fullkomment liv. Hva mer trenger man når man har naturen og hverandre?

Les også: Reisetips: 13 grunner til å dra til Barcelona

Reisetips: Dette bør du se og gjøre i Gascogne

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...