© Getty Images

Reise til Sicilia: Vi gir deg de beste tipsene for å oppdage middelhavsøya

Når verden åpner opp igjen og vi er klar til å reise er Sicilia verdt et besøk. Middelhavets største øy er mer enn bare mafiahistorier, her er det behagelig klima, lange strender og arkeologiske perler. Vi gir deg de beste tipsene for hva du må få med deg, butikkene du skal shoppe i, hvor du skal spise og mye mer.

4. september 2020 av Gunnhild Bjørnsti

Mai Tjemsland (55)

  • Bor i Trapani på Sicilia, har bodd her siden 2012. 
  • Jobber med vinimport. Er Master of Wine, skriver og underviser, holder seminarer om vin. 

Hvorfor bor du på Sicilia? 

– Jeg liker den lange varme sommeren og høsten her. Da jeg fant et hus nær sjøen med gangavstand til stranden til overkommelig pris, flyttet jeg hit i mai 2012. 

Hva er det beste med Sicilia? 

– Det behagelige klimaet, strendene og havet. Sicilia har fortsatt gode priser på vanlige forbruksvarer og boliger. 

Hva vil overraske oss mest ved Sicilia?

 – I de større byene er folk mer moderne enn sitt rykte og det er mindre kriminalitet her enn i Norge. Det gjelder bare å holde seg borte fra «beryktede» bydeler i storbyer som Palermo og Catania. 

Hvilken del av øya er din favoritt? 

– Helt klart her jeg bor, i provinsen Trapani på vestkysten. Trapani ligger en times kjøring fra Palermo flyplass. Forhåndsbooket taxi hit koster ca. 120 euro hvis man ikke leier bil. Det går også busser som kun koster 10 euro. 

Hva er typisk Sicilia? 

– Sicilia er en smeltedigel av tradisjoner fra ulike land rundt Middelhavet, også fra fastlandet. Det er Middelhavets største øy med sjø og vind fra alle kanter. Livet går i ganske sakte tempo, og folk er veldig gjestfrie. 

Hva vil ta oss med storm? 

– Naturopplevelsene langs den lange kysten, med alt fra nydelige strender, kalksteinsklipper og krystallklart vann.

Hva kan man oppleve i hovedstaden Palermo? 

– Palermo har mye å by på, som Italias største operahus, også Europas tredje største: «Teatro Massimo». Det er en vakker bygning fra 1897. En god idé er å bli med på en guidet omvisning på engelsk som tilbys daglig og varer i 30 minutter. Få med praktfull utsikt over Palermo fra takterrassen. Katedralen fra 1184 er også imponerende, og svært berømt for ulike stilarter fra mange epoker. Se blant annet fontenen formet som et skjell og kapellet med den kjente sølvurnen fra Santa Rosalia, Palermos skytshelgen, som fraktes rundt i byen i en prosesjon hver 15. juli. Palazzo dei Normanni fra 1000-tallet har flott arkitektur i arabisk-normannisk stil. Bygget er kjent for flotte malerier og mosaikker i gull samt kapellet «Cappella Palatina». Det sicilianske parlamentet holder til her i palasset, som er det eldste parlamentsbygget i Europa. 

Hvordan har tiden under og etter koronaen fortonet seg? 

– Det ble innført strenge retningslinjer, så alt fungerer igjen her på Sicilia. Turistene kan bare komme. Italienere er vanligvis ikke de beste til å følge regler, men tro det eller ei så tok de koronatiltakene på alvor. Fra å være et land hvor hygiene ikke alltid har stått i høysetet, er det nå gullende rent på toaletter og utesteder. Det står antibac klar hvor enn man kommer. På strandbarer bestiller man det man skal drikke på forhånd og på spisesteder registreres man. Det fungerer her!

Dette må du få med deg 

– Sicilia er en veldig stor øy med mye kultur og historiske minnesmerker, som det greske tempelet i Segesta, i provinsen Trapani. Det tempelet er et «must» på ferie her. 

Jeg liker å rusle rundt i Centro Storico (gamlebyen) i Trapani, nyte en aperitivo og høre på gatemusikk utenfor en av de mange små barene, som Frida’s Bar ved Piazza Cuba, de har ofte live musikk utendørs. Det er en stemningsfull opplevelse, og en del av det sicilianske livet. Trapani har masse små, hyggelige barer med musikk i flere gågater som Garibaldi og Vittorio Emmanuele samt rundt Piazza Cuba

KJENT STATUE: Giuseppe Garibaldi (1807–1882) var en italiensk nasjonalist og sentral for Italias samling. Statuen av ham står på Piazza Garibaldi i Trapani.

© Getty Images


For de sporty har Trapani 5 km sandstrand med sykkelstier og joggeløype. Her kan man gå tur, løpe og sykle med utsikt over himmel og hav. Området strekker seg fra sentrum og til byen Erice.

Middelalderbyen Erice, som troner 800 moh. over Trapani, er svært vakker. Det er en idyllisk, liten landsby med brosteinsgater, smug og plasser. Erice er kjent for keramikkbutikker og kakebutikker spesialisert på mandel- og pistasjdeig, oppskrifter som opprinnelig kommer fra lokale nonneklostre. De nytes gjerne med Marsala-dessertvin eller likør fra Erice. Italienere fra fastlandet valfarter hit for å kjøpe disse kakene og ta med seg hjem. I tillegg finnes det rundt 60 små kapeller, de fleste bygget som familiekapeller. Den eldste heter Chiesa Madre, og andre har navn som San Martino og Sant’Albertino degli Abbati. I tillegg finnes Castello di Venere (Venus’ slott), et imponerende bygg skapt av normannerne og som ligger på en høyde med flott utsikt over havet. Man kan ta taubane fra Trapani opp til Erice.

KALKSTEINSKLIPPER: Scala dei Turchi lyser opp i solskinnet. Sett av tid til å vandre rundt, nyte utsikten og ta et forfriskende bad. 

© VisitSicily

Alle som liker å gå tur, bør sette av tid til å gå fra Erice opp til de tre kirkene som ligger på en høyde over landsbyen. Det er en godt merket sti til Porta Castellammare – Tre Chiese, og man kommer til kirkene St. Maria Maddalena, St. Ippolito og Santa Maria Maggiore fra det 14. århundret. Stien er på ca. 4,5 km og går i en sirkel, så man kommer tilbake til utgangspunktet. Utsikten er praktfull og området har vakre orkideer.

Ta en kjøretur sørover med leiebil via saltbassengene til Marsala. Byen er kjent for sin hetvin Marsala og dessertvin, det må man prøve der. Besøk Cantine Florio som er et av de viktigste historiske Marsalahusene, og som har omvisning flere ganger daglig på engelsk med smaking av ulike typer Marsala, søt dessertvin fremstilt på solera-metoden slik som i sherry-produksjon.

Vil dere se noe helt spesielt på veien sørover, er Scala dei Turchi en vakker, kritthvit kalksteinsklippe i provinsen Agrigento, ca. 2 timer fra Trapani. Stopp bilen og nyt synet, dette er en naturopplevelse som imponerer.

I Agrigento ligger Valle dei Templi med greske templer, gjerne kalt «tempeldalen», som står på UNESCOS verdensarvliste. Er man interessert i historie og arkeologi, finnes det her ruiner av en viktig koloni fra antikken.

TEMPELDALEN: Valle dei Tempi i Agrigento har mange ruiner av greske templer og er på UNESCOs verdensarvliste.

© Getty Images

Her shopper du  

– Trapani har utrolig mange skobutikker som finnes i Via Fardella, hovedgaten for shopping. Her finnes italienske og internasjonale designmerker som Calzedonia, Desigual og Elena Mirò. Min favoritt er det italienske merket Prada som ligger i Modes, Via Torrearsa 27. I nummer 80 i samme gate ligger også Max Mara. Motehuset Prada har for øvrig kjøpt og renovert et gammelt palass på øya Levanzo, palasset brukes nå til sommerhus. Vil man ha en kort båttur, kan man dra til Levanzo med hurtigbåt fra Trapani, som kun tar 20 minutter. 

TRAPANI: Mai fant sitt sicilianske favorittsted på vestkysten av Sicilia.

© Getty Images

I Erice kan man kjøpe med seg de kjente mandel- og pistasjkakene, varianten «genovesi ericine» er fylt med vaniljekrem og med melisdryss, og «mustaccioli» er smakstilsatt med lokal kløverblomst. Gå gjerne til det berømte konditoriet Maria Grammatico Pasticceria. Eieren Maria Grammatico startet i 1964 med en håndfull mandler og et ønske om å drive egen business. I dag selger hun kaker over hele verden og har egen bakeskole. Det er en god idé å sitte utendørs der, nyte kakene med en espresso og kjenne solen varme.

CANNOLI: Deilige kakeruller fylt med krem, dryss av melis, pistasjnøtter og kandiserte frukter. 

© Getty Images

Liker du likør, er Erice kjent for sin lokale variant Amaro Monte Erice, lys grønn på farge med litt urtesmak. Opprinnelsen til oppskriften kan spores tilbake til nonnene fra klosteret San Carlo.

Erice er også berømt for håndmalt keramikk og vevde tepper i mange forskjellige livlige fargekombinasjoner. Det finnes utallige butikker med godt utvalg.

For designerbutikker som Max Mara, Gucci og Dolce Gabbana og alle de kjente italienske merkene, har hovedstaden Palermo utvalget. Hvis man ikke drar innom Palermo, ligger Sicilia Outlet Village midt på øya (i Agira), et mekka for undertøy fra La Perla, vesker fra Gucci, sko fra Prada, drakter fra Armani og kasjmir fra Loro Piano. Det går shuttlebusser dit fra flere destinasjoner.

PALERMO: Katedralen er storslått med sammensatte stilarter fra barokken og katalansk gotikk. 

© Getty Images

Her spiser du fantastisk

– I Trapani er det lokalt, enkelt kjøkken som gjelder. De fleiper med at alt som er mulig å stekes i fett, elsker de lokale å fritere! Det gjelder blekksprut, småfisk og grønnsaker som aubergine. Mine favoritter er Taverna Paradiso med sjømat, som ligger på promenaden (Lungomare Dante Alighieri 22/30) med utsikt rett til havet, eller Osteria Vineria a Casa Mia (Via Ammiraglio Staiti 81/83) som virkelig lever opp til sitt navn. Det er drevet av ekteparet Gianni og Debra med mor på kjøkkenet – her får du hjemmelaget mat og blir mottatt som om du tilhører familien! Prøv streetfood som panelle, det er fritert kikertpuré servert i sandwich – for ekstra karbofyll! Arancini er friterte risboller som smaker kjempegodt. Og cannoli, som er kakeruller fylt med krem. Nam! Slik småmat kan kjøpes på Ristorantino Angelino i havnen, rett ved hydrofoil-terminalen, med båter som går ut til øyene. 


SMÅRETTER: Ristorantino Angelino er spesialist på lokale delikatesser som friterte risboller. 

© Ristorantino Angelino

Lei bil og kjør sørover langs kysten, og oppdag Licata som ligger ca. 3,5 timer fra Trapani. Det er en litt uinteressant by, men den har antagelig Sicilias beste restaurant: La Madia med to stjerner i Michelinguiden. Gourmetmenyen koster kun 95 euro, noe som er rimelig på dette nivået. En av signaturrettene er caprese i en fiffig variant med kald tomatsuppe, skum av mozzarella, dryss av fersk basilikum og noen dråper olivenolje – det smaker helt himmelsk. Overnattingsstedet NicaDomus B&B ligger bare 3 minutter unna i en sidegate, og koster under 500 kroner per døgn.

Ragusa, ca. 1,5 timers kjøring fra Licata sør på Sicilia, har to restauranter som hver har én Michelin-stjerne. Il Duomo ligger ved katedralen i Ragusa Ibla-området, og Locanda Don Serafino er innredet i en kalksteinsgrotte – der leier de også ut rom til overnatting, veldig praktisk. Dere bor da midt i smørøyet ved hovedplassen og utelivet.

APERITIVO: Sicilianere er glad i å nyte et glass vin eller to, med nøtter og oliven til.

© Getty Images

Her bor du bra  

– Sentralt i Trapani finnes det nyåpnede Room Mate Andrea som er et renovert gammelt palass med bar, svømmebasseng på taket og med fantastisk sjøutsikt. 

Litt utenfor sentrum av Trapani ligger det en kjempefin villa med store rom i en privat hage, Giardini Mon Plaisir er verdt et besøk. 

Har dere leiebil og vil bo et litt spesielt sted, prøv vinresorten Baglio Soria Resort & Wine Experience 7 km utenfor Trapani. De har stort basseng og solstoler, bra restaurant, og selvfølgelig kan man prøve de lokale vinene i vinbaren. De har gode mat- og vinsmakinger, også i kombinasjon med lunsj. Hele gården er på 120 hektar med vakker natur, vinranker og hester.  

ROMANTISK: På Villa Igiea i Palermo kan man spise utendørs til stjernehimmel og måneskinn. 

© Villa Igiea

Liker dere spa og golf i kombinasjon, ligger Verdura Golf & Spa Resort 1,5 timers kjøretur sør for Trapani. Det er Sicilias beste golfresort i et område på 230 hektar med oliventrær og appelsinlunder. De har lekre rom, kjempegode restauranter, fantastisk service og frokost hvor de ansatte tilbereder nøyaktig den typen juice du vil ha og eggeretter etter ønske. Man kan bestille yogatime med flinke instruktører, prøve trimrommet, nyte thalassobad i 6 ulike basseng, få behandlinger samt spasere på stranden eller sykle.

Skal dere innom hovedstaden Palermo, ligger det et eldre palasshotell litt utenfor sentrum med fantastisk utsikt over Palermo-bukten. Det heter Villa Igiea, har kjempeflott terrasse og bassengområde i hagen, bra restaurant og nydelig frokost. Sjarmen er å komme til et nostalgisk gammelt palass, litt som en tidsreise. Jeg har bodd der flere ganger med søstrene mine, vi fant ut at man må glemme forventing om 5-stjerners service og heller tenke på at her festet jetsetterne i Europa på 1920-tallet – mellom de to verdenskrigene – da Palermo var den hotteste byen i Europa! Villa Igiea byr på en helt egen atmosfære.

SJARM: Nyt feriedagene med fint rom på tradisjonsrike Villa Igiea i Palermo.

© Villa Igiea

Tar dere hele kystrunden rundt øya med leiebil, er byen Siracusa med halvøya Ortiga veldig spennende. Der er det som å vandre i et middelaldermuseum med masse små barer og restauranter og ingen biltrafikk. Det ligger et veldig bra B&B der – Palazzo Gilistro ved Piazza Duomo – i praktisk gangavstand til alt. De har kjempegode senger og madrasser, der sover man ekstra godt.

IDYLL: Mellom Palermo og Trapani ligger Castellammare med små bukter og gangveier langs havet. 

© VisitSicily

Her tar du en timeout 

– Skjønnhetssalongen L'Armonia del Benessere i sentrum av Trapani har alt du trenger innen kroppspleie og massasje til en brøkdel av prisene i Norge. 

Det er hyggelig å ta hydrofoilen fra Trapani til øya Favignana som har masse restauranter, barer og små butikker. Det finnes flotte badebukter og en sandstrand der, og man kan sykle rundt på øya. Det finnes et nytt og moderne leilighetshotell med stort basseng og treningsrom. Det heter Camarò Residence og er i gangavstand til landsbyen Cala Rossa, med matbutikk som leverer varer på døren daglig. Hotellet leier ut sykler og henter gjestene i havnen. Øya Favignana passer hvis man vil ha noen rolige dager. Båtturen tar 30 minutter.


ETNA: Vulkanen Etna kalles «dronningen» av europeiske vulkaner på grunn av sin spektakulære beliggenhet og størrelse.

© Getty Images

Liker dere fredfulle steder og naturskjønne områder? Riserva Naturale dello Zingaro i Trapani-provinsen var det første naturreservatet på Sicilia, opprettet i 1981, og strekker seg langs 7 kilometer med uberørt kystlinje i Castellammare-bukten og fjellkjeden med bratte klipper og små bukter. Stiene og gangveiene går både langs klippene ved kysten og nede ved havet. Man må være i form for å ta hele ruten – turen blir totalt nesten 15 km hvis man går frem og tilbake samme vei.

I San Vito Lo Capo og Castellammare del Golfo kan man leie båt og nyte noen timer på havet. Det koster litt, så det er mest praktisk hvis man er flere som spleiser.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...