reise i usa reise i California
© Getty Images, Ida Halvorsen Kemp

Drømmeferie i USA: Dette må du oppleve i California

Det er mange gode grunner til å ta turen til California i lavsesongen. Ta en roadtrip fra Los Angeles til San Fransisco og nyt de mange unike opplevelsene på veien. 20 milde grader og mye sol viste seg å utgjøre det perfekte grunnlaget for en vellykket familieferie i USA.

13. november 2019 av Ida Halvorsen Kemp

Behagelig vinterdrøm i California

Hvorfor reise til California midt på vinteren når det er på sitt kaldeste der, lurte noen før vi dro. Hvorfor ikke vente til våren eller sommeren, og heller velge Thailand, Mexico eller et annet deilig sted å overvintre? 

Riktignok er det kaldt i havet, og er det lange dager på stranden man ønsker, kan man med fordel velge noe annet. Men sannheten er at temperaturen er ganske jevn hele året langs kysten, og særlig i det subtropiske klimaet sør i staten er dagene svært solrike, også gjennom desember og januar.

reise i usa reise i California

Journalist Ida Halvorsen Kemp tok med seg familien på fem og tilbragte noen deilige vinteruker på reise i familievennlige California.

© Ida Halvorsen Kemp

Med to små på seks år og en på tretten, er det ikke alltid like lett å finne feriemål og -former som passer alle i familien like bra. Tenåringen kjeder seg lett på klassiske «sol og bad»-ferier, mens de minste er litt små for storbyferier – i hvert fall når det er sommervarmt. 

Kombinasjonen av spennende by, spektakulær natur og bademuligheter – både i havet og i de oppvarmede bassengene som de fleste hoteller tilbyr – skulle imidlertid vise seg å utgjøre den perfekte miksen. Med direkte flyruter fra Gardermoen flere ganger i uken kan også selve reisen til USA gjøres behagelig.

Bad i varmt og kaldt vann i California

Venice beach i California reise i usa

Berømt strand: Berømte Venice Beach har alt –også vakre solnedganger.

© Ida Halvorsen Kemp

Selv om vannet holdt kalde 12 grader og vinden iblant blåste friskt, var det aldri snakk om å droppe badet da vi besøkte Venice Beach. Enorme bølger, store fugler og milevis med sand for oss selv, gjorde vinterbading i Stillehavet til en magisk opplevelse. 

Har man først lagt turen hit, er det en fantastisk familieaktivitet å sykle langs stranden bort til Santa Monica og avlegge tivolipiren et besøk. Det er også lekeplasser og masse spennende å se langs hele strandpromenaden.

I California er det enklere å finne hoteller med utendørs svømmebasseng enn uten, og de aller fleste holder høy temperatur hele året, selv nordover i staten, der temperaturene kryper nedover mot kun et par plussgrader. 

Antall bad i løpet av et opphold kan derfor bli ganske mange, uten at man behøver å være redd for helsen av den grunn. Og det er jo faktisk veldig deilig å bade i varmt vann utendørs når det er kaldt i luften.

Santa Monica beach i California

Santa monica er en vakker kystby, der finner du også den populære stranden Santa Monica Beach med sine karakteristiske strandhus. 

© Getty Images

De mange gode matopplevelsene i California

Å finne god mat i Los Angeles er i hvert fall ikke noe problem! Enten det er klassiske dinere med pannekaker og ubegrensede mengder svart kaffe, moderne brunsj-restauranter eller drive-thru-burgersted du er ute etter, er utvalget upåklagelig.

Frokosten på Gjusta i Venice (320 Sunset Avenue) er helt fantastisk, og nytes helst ute i bakgården deres. Er det smekkfullt kan Superba (1900 S Lincoln Blvd) eller Gjelina (1429 Abbott Kinney Boulevard) være gode alternativer. Sistnevnte serverer også nydelig pizza som take out.

Du får historisk sus og ubegrensede mengder svart kaffe med på kjøpet når du besøker institusjonen Canter's Deli i Fairfax (419 North Fairfax Avenue). 

Les også: Deilige amerikanske pannekaker!

In-N-Out burger, California

på menyen: En saftig hamburger fra den kjente kjeden In-N-Out Burger er det mange som mener er verdt å få med seg. 

© Ida Halvorsen Kemp

Delikatessen er faktisk døgnåpen, og cocktails står også på menyen. Midtøsten er stort på matkartet, og du kan spise tidstypisk og rimelig på for eksempel Mh Zh (3536 Sunset Boulevard) eller Kismet (4648 Hollywood Boulevard) i Silverlake. 

Mange vil også mene at hamburgerkjeden In-N-Out Burger er verdt et besøk. Med nær 250 restauranter i staten er de ikke vanskelige å få øye på!

I San Francisco anbefales nabolagsrestauranten Uva Enoteca (568 Haight Street) i koselige Hayes Valley. Prøv Lolo (974 Valencia St) eller Tacorea (809 Bush Street) for ekte meksikansk. 

Starbucks Coffee, California

Palmesus: Nyt livet i svalt palmesus i California.

© Ida Halvorsen Kemp

For endeløse køer (ingen bordbestilling), men nydelig brunsj, kan Brenda’s French Soul Food (652 Polk Street) eller Taylor Street Coffee Shop (375 Taylor Street) anbefales.

Apper som Time Out eller Yelp er supre hjelpemidler hvis du leter etter et sted å spise – her kan du sortere søkene dine etter brukeranmeldelser, bydel, gate, kjøkken eller åpningstider. Appen Open Table er uvurderlig om man ikke har booket i tide – her finner du alle ledige bord i området.

Santa Monica Pier, California

Santa Monica Pier: En tur på Santa Monica Pier er også et must i California

© Getty Images

Universal Studios Hollywood

Mye folk er det hele året, men både turismen og temperaturen er mer egnet for et parkbesøk om vinteren. Harry Potters magiske land var helt klart høydepunktet for hele reisen for våre barn, og det sier ikke lite om graden av begeistring denne opplevelsen kan vekke. Å telle penger er ikke anbefalt her, det skaper bare irritasjon (og i verste fall magesår). 

Dette er ikke billig, så det gjelder bare å forsøke å nyte opplevelsen. Det er absolutt å anbefale å ha Universal Express-billetter, som gir tilgang til køer som i noen tilfeller er kun en fjerdedel av de ordinære, det er ikke der man skal knipe inn.

Universal Studios Hollywood

Universal studios: Harry Potters magiske land er en sikker vinner.

© Ida Halvorsen Kemp

Universal Studios Tour der man kjører i busser gjennom kulisser, kjente filmsett, ser bygninger som er brukt igjen og igjen (og igjen) på film og hører historier fra filmverdenen var et høydepunkt for de voksne. 

At det er flere butikker enn attraksjoner totalt sett i parken kan imidlertid bli et irritasjonsmoment. Her gjelder det å spare penger på forhånd, og lukke øynene underveis.

Dra på kamp i Staples Center

Los Angeles er hjemsted for en rekke idrettslag: Rams i amerikansk fotball, Clippers i basket og Dodgers i baseball. Mest berømt, men også dyrest å få med seg, er Lebron James og co i Los Angeles Lakers. En «dårlig» Lakers-billett i Staples Center – som rommer drøyt 18 000 mennesker – kommer fort på 2000 kroner per person. 

Los Angeles Kings, Hockeykamp i California
Los Angeles Kings

Hockey er en populær sport i USA og stemningen på tribunen er helt unik. 

© Ida Halvorsen Kemp

I samme idrettshall i kan man imidlertid store deler av året se hockeylaget Los Angeles Kings, som vant NHLs Stanley Cup så sent som i 2014, til en tredjedel av prisen. Sjekk gjerne nettsteder som Stubhub for billetter.

Vi ble overrasket over hvor vanvittig bra stemning det var på hockey, i en del av verden som er mer kjent for palmer og bølgeskvulp enn vintersport. Spising og drikking er selvsagt en viktig del av begivenheten: pizza, tacos og gigantiske hot dogs med ostesaus – det bugner av kiosker og barer som tilbyr all mulig «comfort food», øl, snacks og mineralvann. 

Les også: Dette må du oppleve i Berlin!

Los Angeles Kings, Hockeykamp i California

Hockeykamp: En hockeykamp er en opplevelse å få med seg – på mange måter.

© Ida Halvorsen Kemp

Den eneste gangen en trenger å reise fra de behagelige kinosetene (med egen koppholder til brusen), er for nasjonalsangen. Et besøk i Staples Center (1111 S. Figueroa Street) er også en fin anledning til å komme seg til downtown L.A., en bydel en tidligere «ikke trengte å besøke», men som nå opplever en blomstring i antall barer, ambisiøse spisesteder og gallerier. Det finnes parkeringsplasser, men taxi (Uber) eller offentlig transport til Pico Station eller Metro Center Station er anbefalt.

Kjør Muholland Drive

Roadtrip i California


© Getty Images

Kjent fra David Lynch-filmen med samme navn fra 2001, men også for den spektakulære naturen og utsikten over byen, slynger Mul­hol­land Drive seg gjennom Santa Monica-fjellene og Hollywood Hills med utsyn mot San Fernando Valley på nordsiden og Hollywood og Downtown LA på sørsiden.

Noen av de mest overdådige eiendommene i byen ligger langs denne 34 kilometer lange strekningen, men de fleste tilbaketrukket fra veien og med solid vakthold. Kombiner en kjøretur med en gåtur til Hollywood-skiltet, for eksempel ved å starte i Wonder View Drive og gå Burbank Peak Trail (Wonder View Trail), som også er korteste rute. 

Les også: Slik bruker du Instagram.

Bilferie i California

Leie av bil er også et must når du ferierer i California.

© Ida Halvorsen Kemp, Torunn Pettersen

La andre parkere bilen

Ja, det kan bli mye bilkjøring og litt lite mosjonering i L.A., men fordelene med bilbasert ferie er også mange. Med snacks, vann og gode sko i bilen slipper man dessuten å drasse rundt på store bager, men kan gjøre raske skift og hente seg inn mellom etappene mens man studerer palmene, fargene og arkitekturen gjennom bilvinduene. Det er faktisk slik byen er laget for å brukes, så man kan like gjerne omfavne det.

Og skal man leve som en L.A.-innfødt, hvorfor ikke kjøre til Chateau Marmont i West Hollywood (8221 Sunset Boulevard), levere bilnøklene til Valet Parking, og spise lunsj i eksklusive og tradisjonsrike omgivelser? 

Hotellets restaurant er åpen for lunsj- og middagsgjester, og på menyen står klassiske retter som spagetti bolognese, hamburgere, cæsarsalat, kjøttboller og eggs benedict.

Gettys hage, Malibu, California

Big Sur: Kystområdet mellom Los Angeles og San Francisco er vakkert. Denne broen kjenner du kanskje igjen fra tv-serien «Big little lies»?

© Ida Halvorsen Kemp

Opplev Big Sur

Det sentrale kystområdet mellom Los Angeles og San Francisco preges av Santa Lucia-fjellene, som stiger brått opp fra havet og gir en imponerende kystlinje og fjellutsikt. Naturen og utsikten er så spektakulær at den er verdt kjøreturen på ca. 700 kilometer mellom de to byene i seg selv. 

Best opplevelse oppnår man når man kjører fra nord til sør, da har man best utsikt over havet og det er enklere å stoppe underveis ved utsiktspunktene, men det er absolutt helt greit om man går for motsatt retning også.

Med barn i bilen kan det være lurt å dele opp kjøreturen og gå for to eller tre overnattinger underveis. I så fall er Santa Barbara, Pismo Beach, Monterey og Carmel byer det kan være verdt å sikte seg inn på langs kysten. 

Les også: Amerikansk Red Velvet kake - deilig oppskrift!

Per 39, San Fransisco, California

Pier 39: På dette området finnes, foruten flere hundre sjøløver, et lass av restauranter og suvenirbutikker.

© Getty Images

Monterey er faktisk opphavet til navnet Big Sur, som er avledet fra spanske el sur grande (det store sør), ettersom det henviser til områdets beliggenhet sør for byen. Men er det utelukkende overnatting man er ute etter, ligger de store hotellene – og kanskje mest strategiske overnattingsstedene – utenfor byene.

Verdt å besøke er ellers Hearst Castle oppe i fjellene ovenfor San Simeon – et enormt gods bygget til mediemagnaten William Randolph Hearst i 1919, og i dag et statlig landemerke. En tur på Hearst Memorial Beach kan gi en umiddelbar følelse av ro i sjela, selv om du er langtfra alene der – rundt 17 000 elefant­seler har sitt hjem på denne stranden!

Reis med cable car i San Francisco 

San Francisco er en vakker by, selv om den kanskje er mindre eksotisk for oss europeere enn for andre, og til tross for at den er sterkt preget av den økonomiske bakrusen etter Silicon Valley- og Apple-suksessen de siste tiårene. 

Kontrastene, utsikten og høydeforskjellene er noe av det flotteste her, og nytes kanskje aller best fra en av de gamle «Cable Car»-vognene som kjører fra Powell Street i senturm. Turene er kortvarige og morsomme, men fungerer også som forflytning om du for eksempel likevel skal legge turen ned til havneområdet rundt pir 39 eller har tenkt deg til Alcatraz. 

Powell/Mason-linjen er i så fall den beste å hoppe på, og også den som byr på størst høydeforskjeller og best utsikt.

Cable Car-vognene i San Francisco, California

På høyden: I en av de gamle Cable Car-vognene kan du nyte utsikten over
San Francisco.

© Getty Images

Se på sjøløvene på Pier 39

Etter at et jordskjelv rammet San Francisco i oktober 1989 begynte sjøløver å strømme i hopetall til området rundt denne piren. Ansatte ved marinaen søkte hjelp fra dyrevernere, som mente at sjøløvene måtte få bli i det trygge miljøet skjermet fra større fiender i havet, og med mengder av mat i havnebassenget rundt. Siden har forekomsten bare økt.

I dag er det, ikke overraskende, et spetakkel av restauranter og suvenirbutikker på det enorme pirområdet, som man er nødt til å forsere for å komme seg ut til de store sjødyrene. Overlever man det er det imidlertid overraskende underholdende og koselig å se på disse dyrene, som gjerne shower litt for sine tilskuere.

Sjøløvene på Pier 39

Hils på meg: Sjøløvene på Pier 39 shower gjerne for sine tilskuere. 

© Ida Halvorsen Kemp

Her bor du bra i California

I USA er det, i motsetning til de fleste europeiske land, ikke noe problem å finne hotellrom med plass til hele familien – nesten uansett hvor mange man er. 

Det kan være lurt å ta utgangspunkt i de viktigste kriteriene man har og søke seg frem til noen alternativer ut fra dette, for utvalget er enormt. 

I Los Angeles leide vi hus rett på Venice Beach gjennom Air-Bnb, men hotell som Palihotel Melrose (Fairfax) og Best Western Sunset Plaza (West Hollywood) hadde også gode tilbud.

Rodeo Drive, California

Rodeo drive: Denne gaten i Beverly Hills er kjent for sine eksklusive forretninger. 

© Getty Images

Her shopper du i Los Angeles

Er det vintage du er ute etter, er Melrose Avenue i Los Angeles stedet. Her finner du også klassiske L.A.-butikker, som Glossier og Reformation. Prøv også markedet på søndager.

For luksusshopping, eller for å se kjendisene shoppe, besøk Rodeo Drive. Streetwear-merket Supreme har butikk i Fairfax Avenue. Sjekk nettsiden for datoer for kolleksjonsslipp, det lønner seg å stå på liste.

Abbot Kinney i Venice byr på en perfekt miks av små, selvstendige butikker, vintage og hippe lunsjsteder.

Besøk kjøpesenteret The Grove hvis du ikke er redd for glorete skilt og kommersiell underholdning.

Les også: Björg Thorallsdottir tok med Tara-leserne til Island

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...