© Getty Images

Norgesferie: Stor reiseguide til Trondheim, Trøndelag og Midt-Norge

Trondheim er et perfekt utgangspunkt for en byferie med kulturelle og gastronomiske opplevelser. Trøndelag er matfatet i Norge med fantastiske råvarer fra sjø og land. Regionen midt i Norge er lett å reise til fra alle landsdeler. Ta deg en tur!

20. juli 2020

BAKKLANDET: Bebyggelsen langs østsiden av Nideleven var Trondheims første forstad, og har i dag fargerike bygninger.

Ferie i Trondheim

Bytorget er det best restaurerte torget i Norge, og Trondheims «storstue» – start gjerne besøket her! Utstillinger og kunstopplevelser fjernstyres via teknologi under bakken. Festivaler og konserter utendørs får nye muligheter midt i byen.

Trondheim er kjent for kunstnere som Håkon Bleken, Håkon Gullvåg og Kjell Erik Killi Olsen. Besøk Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum med stor permanent samtidsutstilling og flere separatutstillinger.

Nidarosdomen er Olav den helliges gravkirke og et must, selv om du har vært der før. Kirken er siste stopp på pilegrimsleden og Europas nordligste gotiske katedral. Se regalierommet, høyalteret, delta på messe og lytt til rungende orgelmusikk. Eller gå opp og få med utsikten over hele byen. Her er også Café To Tårn og besøkssenter.

Shopping i Trondheim

Midtbyen med Olav Tryggvasons gate og Nordre gate er formet som et hjerte. Odd Reitan har skapt Hjertepromenaden, og dette området er ideelt for å kikke i butikker.

Verdens nordligste håndsydde jeans finner du hos Livid Jeans i Olav Tryggvasons gate 19. Eventyret som startet i Trondheim ble så vellykket at jeansene eksporteres til 35 land.

Håndbroderte bunadsslips med navn fra Sptzbrgn er populære og selges hos Retro i Carl Johans gate 6. Solsiden Kjøpesenter har variert butikkmiks av 60 butikker og spisesteder – bygningene bærer preg av tiden da området var et skipsverft.

Mange avslutter handleturen med noe å spise og drikke, gjerne på det populære uteserveringsområdet ved Dokken.


NIDAROSDOMEN: Norges mest sentrale kirke og nasjonalhelligdom – og Olav den helliges gravsted

© Getty Images
LIVID JEANS

LIVID JEANS: De spesialsydde jeansene fra Trondheim er verdensberømte

© LIVID JEANS

Opplevelser i Trondheim

Bakklandet byr på en flott spasertur langs fjorden, med fine stier og treningsapparater. Ruten ender hos Skansen Marina hvor man kan leie kajakk. Det er flott natur rett utenfor sentrum i bymarka. 

Ta på ryggsekken og gå på topptur til de sju toppene Geitfjellet, Våttåkammen, Storheia, Gråkallen, Lille Gråkallen, Henriksåsen og Tikneppen. Sykkelheisen Trampe i Brubakken ved Gamle Bybro tar deg med nesten opp til Kristiansten festning. Du trenger nøkkelkort som kan lånes i Turistinformasjonen på Torvet, i Sykkelbua eller på Dromedar Kaffebar (veldig god kaffe der hvis du trenger en pause). Trondheim er den første byen i verden som har anlagt en heis spesialkonstruert for syklister.

Austrått er en europeisk kulturskatt og en perle i Ørland kommune, sør i Trøndelag. Borgen er åpen for publikum om sommeren. Ta hurtigbåt fra Trondheim Hurtigbåtterminal til Brekstad (1 time) og få historiske detaljer levendegjort av en guide.

HAVFRUEN FISKERESTAURANT: Stedet for fersk fisk og sjømat ligger på Bakklandet.

Her spiser du godt i Trondheim

Hos Havfruen fiskerestaurant, i et historisk, pittoresk hus på Bakklandet, kan du fiske laks i Nidelven rett fra restaurantbordene. Eller bare nyte deilig sjømat servert på bordet. Bare et glass vin og en rett? Spontan Vinbar serverer deg alt fra én til åtte retters meny av gode råvarer.

Sellanraa Bok & Bar serverer byens beste kaffe, deilige kaker og et utvalg retter som ceviche av torsk. Baklandet Skysstation har landets største akevitt-utvalg. Det er stedet for sild og akevitt, eller bacalao og fiskesuppe i tradisjonsrikt interiør.

To Rom og Kjøkken er et veletablert inside-sted i byen, som serverer nydelig mat av flinke matfolk. Menyen skifter ukentlig og består kun av ferske råvarer. Trondheim har tre Michelinrestauranter, som betyr flest Michelinrestauranter per innbygger i Norge.

Credo med chef Heidi Bjerkan benytter råvarer fra lokale bønder som Skjølberg Søndre og Fannremsgården. Menyen endres jevnlig ut fra ingrediensene fra leverandørene. Mer uformelt og rustikt er det på Jossa mat og drikke og Finnes Kafé med bakeri på Lilleby i Trondheim, også drevet av dynamiske Heidi og teamet.

Fagn har både restaurant og bistro i hyggelige lokaler. Hovedrestauranten serverer menyer på 10 og 20 retter, og passer når du skal feire. Bistroen derimot er enkel og rimelig, og passer alltid.

SpeilsalenBritannia er kanskje Norges vakreste spisested. Et helt team av dyktige kokker står i åpent landskap og tilbereder små kunstverk av himmelske munnfuller. Gjerne toppet med kaviar. Smakene er delikate, friske og sanselige.

Trønderne er stolte av sine bryggerier, noen av de beste i landet menes det. Prøv gjerne lokale varianter fra Bryggeriet Frøya, Hogna Brygg og Austmann håndverksbryggeri, dit kan man også komme på ølsmaking.

EC Dahls på Lademoen har både mikrobryggeri, bryggeripub og restaurant, og er stedet når man vil nyte øl med noe å spise til. Prøv gjerne Teneighty Cocktailøl med tyttebær og lime, sommerlig og friskt.

SKYSSTASJON: Lyst på sild og akevitt eller bacalao? Det smaker ekstra godt her i lokalene

PALMEHAVEN: Afternoon tea nytes som best på ærverdige Britannia Hotel.

© Britannia Hotel

Her bor du bra i Trondheim

Scandic Nidelven har fått pris for å servere Norges beste frokost for trettende gang på 14 år. Så liker du å starte dagen med landets beste buffé, vet du hvor du skal. Beliggenheten ved Nidelven er praktfull, rommene er pent innredet, hotellet har treningsrom, sykkelutleie, bar og lyse fellesområder. Det er bare å gå rett ut i byen, det er kort vei til Solsiden. 

Quality Hotel Augustin ligger midt på Bytorget, med Trøndelag Teater og Byscenen som naboer, mer sentralt kan du ikke være. Bygget fra 1915 huset den tidligere Grand Hotel Café i byen, som i dag er koselig frokostrom med designmøbler. 

Nordic Choice tilbyr sommertilbud med 10 overnattinger og frokost for to personer til god pris, hvis dere planlegger å farte rundt i Norge i sommer. 

Britannia er Norges første og eneste femstjerners hotell i Norge. De er også medlem av Leading Hotels of the World. Fasaden angir stil og klasse, her er rød løper, og dørvakt i uniform som vinker deg inn. To florister sørger for vakre blomsteroppsatser, egen kunstansvarlig har fylt veggene med spennende kunstverk, rommene har Hästens senger, deilige badeprodukter, marmorbad og myke sittegrupper. For velvære, gå til spaet med eget basseng, jacuzzi og sauna, og prøv gjerne massasje. Seks restauranter med ulike tema tilbyr afternoon tea og konserter i Palmehaven, og japanske grillbord i Jonathan – der gjestene kan grille selv. Brasserie byr på franske retter, mens Britannia Bar passer for cocktails og småretter, og Vinbaren har tusenvis av viner å velge mellom. I tillegg er den berømte Speilsalen selve juvelen i kronen. Britannia er som en destinasjon i seg selv. Dere kan reise til/fra flyplassen i ekte London-drosje, – ja, hvorfor ikke? 

HITRA: Øya er et fantastisk utgangspunkt for sjømat, naturopplevelser og båtturer til nærliggende øyer.

© Getty Images

Ferie i Trøndelag

Området rundt trønder-hovedstaden er berømt for råvarer. Trøndelag er regionen hvor produsentene av lokal mat omsetter mest, her er kortreist en selvfølge. Som Lyon er kjent for matfatet i Frankrike, er Trondheim heldig som har tilgang til naturens skatter fra hav og land. Trøndelag er jordbruksfylke og sjømatregion nummer 1 her til lands. 

Restauranten Ansnes Brygge på Hitra er den restauranten i Norge som serverer mest fersk sjømat i Norge, fiskemottaket HitraMat er nærmeste nabo. Dette er stedet for å spise taskekrabbe samt sjøkreps, torsk, sei, kveite, breiflabb og hummer i sesong. Sommerens «sjømatkasse» er populær i solveggen på brygga. Man kan også overnatte der, nyte spabad på en berghylle med flott utsikt, og være med på båttur til øyer som Frøya, Sula, Mausundvær og Bogøyvær. Det er en opplevelse å komme ut i den trønderske skjærgården med båt fra Trondheim (ca. 1 time). Frøya ligger tre timers båttur fra Trondheim og er kjent for lakseoppdrett, kamskjell, blåskjell og oppdrett av tang. Bli gjerne med på safari blant tusenvis av øyer og holmer der du også får nyte fersk sjømat servert på stranden. Et minne for livet får du garantert også på havørn-, sel- og fuglesafari i Froan naturreservat og landskapsvernområde. 

Hotell Frøya har nye rom, leiligheter og suiter med havutsikt, og interiøret er utsmykket med kunst av lokale kunstnere. Velværeavdeling med sauna og massasjebad passer etter en lang dag utendørs. Sjømaten nytes på Havheim Restaurant på hotellet, de er superdyktige. Det er de også på Terna Brygge på Sula.

ANSNES BRYGGE: Ola Skjåk Brær serverer havets delikatesser gjennom hele sommeren, fra bugnende fat.

© Ansnes Brygge

Ørland ligger en time med båt fra Trondheim, helt ytterst på Fosenhalvøya, halvveis ut i Trondheimsfjorden. Landskapet på Ørlandet er fantastisk! Flatt, fruktbart land møter fjord, og beitende storfe langs naturskjønn dyrket mark understreker freden og stillheten. Et perfekt sted å leie sykkel og kjenne vinden i håret mens du suser av gårde.

Sov som en dronning i den fineste lin på ærverdige Hovde Gård, en nyoppusset tidligere husmorskole med historie tilbake til 1923, eller våkne opp til soloppgangen med storslagen havutsikt på Ørland Kysthotell. Besøk det vakre Austrått fra middelalderen, en europeisk kulturskatt, og hør historiene om en av de mektigste norske kvinnene gjennom historien «Fru Inger til Østråt». 

Det lille tettstedet Uthaug har historisk fiskehavn – smak på lokalprodusert sjømat ved bryggene eller lei en båt og dra ut til et av Norges mest fotograferte fyrtårn: Kjeungskjær. Det er det eneste røde, åttekantede fyret i landet. 

Den gyldne omvei går gjennom vakkert kulturlandskap i Inderøy kommune nord i Trøndelag, med mat, kunst- og kulturopplevelser underveis. Langs den gylne omveien kan du besøke kunsthåndverkere i sine verksteder, produsenter av gårdsmat, historiske minnesmerker, galleri og kunstmuseum, skulpturpark – og du kan spise og sove godt i fredelige omgivelser. 

Få med Frosta med Frostatinget og alle storgårdene og ta et kaffestopp på Tautra på Klostergården. Der har de servert tusenvis av kakestykker av sin tradisjonelle krokankake, bakt etter samme oppskrift i alle år. Det tar 12 minutter å kjøre E6 mellom Røra og Vist. Den gylne omvei tar 8 minutter mer, eller en dag, en uke, en hel sommer – mulighetene er mange. Den lille øya Tautra på ca. 1,5 km2 er forbundet til fastlandet på Frosta med en 2,3 kilometer lang veimolo. 

Tautra Mariakloster lar deg være med i nonnenes daglige tidebønner, det er åpent for publikum. Klosteret er et praktbygg i skifer og tre med en fantastisk utsikt over fjorden. Nonnene lager hudpleieprodukter og såpe som kan kjøpes på besøkssenteret. 

Ta også en tur innom den sjarmerende gamle Klostergården med de gamle klosterruinene. Det opprinnelige klosteret på Tautra ble grunnlagt i 1207, og ligger i dag side om side med det nye nonneklosteret som ble innviet i 2006. Klostergården har meny med mat laget på lokale råvarer, sjarmerende bygninger i idylliske grønne omgivelser nærmest nede i fjæresteinene. Ta med badetøy og nyt sommeren, besøk gårdsbutikken med designvarer og lokalmat, urtehagen, og ta en kort spasertur til fugletårnet. 

RØROS: Bygningene på Unescos Verdensarvliste forteller en historie om bergverksdrift. Det er en opplevelse å rusle rundt.

© Getty Images

Ferie i romantiske Røros

Den vakre bergstaden Røros fra 1644 kom med på Unescos verdensarvliste fra 1980 som et av de første kulturstedene i landet. Her er det flotte fredete trebygninger, så man starter besøket med å rusle rundt i gatene. For å bli kjent med gruvehistorien, besøk Smelthytta som er et verdensarvsenter med bergverkshistorie, draktutstilling og skiftende kunst- og temautstillinger. I sommer vises utstillingen til en av Norges fremste samtidskunstnere Håkon Gullvåg – «Hellig Jord» – til 15. august. 

Bli med på omvisning i Olavsgruva, det er en stor opplevelse å gå under jorda og bli fortalt historien om gruvedriften. Guidet Bergstadvandring passer hvis du vil lære mer om Røros. 

I kafeen i Stenhuset ved Doktortjønna kan du kjøpe kaffe, is og kaker. Du er også velkommen til å ha med niste og ha piknik ute i det grønne. 

Hva med å avlegge Røros Tweed et besøk? Den lokale bedriften ligger 600 moh. og produserer pledd, puter og sitteunderlag i norsk ull i samarbeid med kjente norske designere. Fabrikkutsalget er åpent og selger alle varer samt pledd laget av restegarn til nedsatte priser og feilvarer. 

Matsafari på Røros er en opplevelse. Røros er lokalmathovedstaden i Norge med lokale spesialiteter fra ysterier, bryggeri, bakerier, slakterier og ulike gårder av mange slag. Man kan besøke mange av produsentene, som Eggen Gardsysteri som holder til 700 moh. De produserer ost av økologisk melk i eget gardsysteri. Om sommeren beiter kyrne på frodig fjellbeite. Melken de produserer fraktes ned til gården en til to ganger i uka, til foredling.

Vertshuset Røros
Vertshuset Røros

Bo i historiske omgivelser fra 1600-tallet.

© Vertshuset Røros

Med røtter tilbake til 1600-tallet byr Vertshuset Røros på 32 koselige hotellrom og 6 leiligheter midt i Røros sentrum. Her serveres gourmetmåltider i hovedbygningen Rammgården. I omgivelser inspirert av 1800-tallets borgerskapsstuer på Røros, tilbys menyer avstemt etter sesongens beste råvarer som kamskjell sashimi, reinsdyrfilet fra Røros Rein og oster fra Eggen gardsysteri. 

Erzscheidergården fra 1600-tallet, en tidligere gård som ligger midt i byen med kyr i bakgården, har koselige rom, unike interiører og særpreget stemning. Alle er inspirert av Røros’ natur, kultur og mennesker. 

Skottgården Gjestgiveri ligger litt utenfor Røros, i Vauldalen. Her overnatter man i idylliske omgivelser og nydelig natur. Det serveres deilig frokost med produkter fra lokale matleverandører og middag fra fjellets spiskammer. 

Røros Hotell ligger vakkert til, har fine rom, og store oppvarmede basseng inne og ute samt velværeavdeling med boblebad og badstue. Taket er utsmykket med fisk i keramikk, av kunstneren Per Lysgård. Nedgangen til badet er utsmykket med fotokunst av Tom Gustavsen. Badet er bygget i rene naturmaterialer som stein, glass og betong. Til frokost kjenner du duften av nybakt brød, og de har et rikt utvalg av pålegg med leverpostei, bacon, skinke og mye mer som lages av husets pølsemaker, etter egne oppskrifter. Hotellet er samarbeidspartnere med Røros Meieriet og Røros Mat som er med på å løfte frem de flotte råvarene i regionen. 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...