tara instagram
Lær mer om Instagram:

Lei av å høre om hashtags, følgere og stories uten å være med på moroa? Se hvordan du kommer i gang med Instagram!

© Juliana Wicklund / Svein Finneide

Slik bruker du Instagram

Del dine fineste bilder på bildeappen Instagram! Slik går du frem for å lære mer - enten du er nybegynner eller viderekommen Insta-bruker.

15. april 2021 av Siri Høstmælingen og Merethe Hommelsgård og Ellinor Engelstad

Hvordan bruke Instagram?

Instagram er en sosial bildedelingstjeneste som er blitt superpopulær. Hvorfor? Mangfoldet av formater og de utallige filtrene du kan bruke på bildene, gjør at selv de halvdårlige mobilbildene ser ut som kunstverk. 

Ikke minst er Instagram også blitt populært på grunn av #hashtags - det er en super måte å finne eller dele inspirasjon med den virtuelle verden på!

© Getty Images

For nybegynneren:

Kom i gang med Instagram nå! Følg de enkle punktene under:

 1. Du må ha en smarttelefon og nettilgang (wi-fi eller mobilnett)
 2. Gå i Google Play eller App store på mobilen og last ned gratis-appen Instagram.
 3. Lag deg en profil med bilde og brukernavn. I begynnelsen kan det være smart å ha en lukket profil. Det vil si at du først må godkjenne alle som vil følge deg/se bildene dine, men det er helt opp til deg om du ønsker å være privat eller ikke.
 4. Instagram lar deg velge om du vil ta et bilde med deres app, eller hente opp et bilde fra albumet ditt, som du allerede har tatt med kameramobilen. Vi anbefaler det siste! Ta heller flere bilder med mobilkameraet og velg det som blir best.
 5. Velg et filter eller juster fargene slik du ønsker i redigeringsdelen av appen.
 6. Før du publiserer bildet i Instagram-feeden din (Instagram-albumet som er tilknyttet din profil, som følgerne dine kan se), har du flere muligheter til å legge til informasjon: Skriv en kort bildetekst eller emoji, legg til sted eller personer, velg om du samtidig vil publisere bilde på Facebook, etc.

Verdens mest populære Instagram-konto!

Visste du at verdens mest populære Instagram-konto i skrivende stund tilhører fotballspilleren Cristiano Ronaldo?

Han har imponerende 270 millioner følgere!

Han har derimot ikke verdens mest likte bilde på Instagram i skrivende stund. Det tilhører faktisk en ukjent profil, som i 2019 postet et bilde av et helt vanlig egg på en hvit bakgrunn. Misjonen var nettopp å bli det mest likte bilde på Instagram. Før det hadde et bilde av Kylie Jenner vært det mest likte med over 18 millioner likes, og til sammenligning har profilen ’world_record_egg’ klart å samle over imponerende 55 millioner likes inntil videre. 

bilde til instagram
Ikke overdriv hashtaggingen:

Ikke vær for ivrig med hashtaggene når du legger ut et bilde på Instagram. Det er nok med 7 relevante hashtagger som sier noe om bildet ditt.

© Getty Images

Del innhold

Du har flere valgmuligheter når det kommer til deling av bilder og videoer: Instagram stories, Reels og et vanlig innlegg. Førstnevnte skiller seg ut, da alle stories som blir publisert forsvinner etter 24 timer. 

Instagram story

Hvordan fungerer Instagram Stories? 

På samme måte som SnapChat har Instagram også en funksjon for deling av videoer eller bilder som forsvinner etter 24 timer: Instagram Stories. Her er det mulig å ha det veldig gøy - det forsvinner jo etter ett døgn uansett! Vi mener selvfølgelig ikke at du skal poste noe du ikke ønsker at hele verden kan se, men lek deg gjerne med redigering, søte stickers, filter og gi følgerne dine et unikt innblikk i din verden.

Hvordan lager du en Instagram story?

Pluss-tegnet øverst i menyen presenterer deg for tre valg - og her velger du "Historie", for å lage en Instagram Story. Kameraet vil deretter åpne seg, men hvis du heller ønsker å dele et bilde du har tatt fra før, er det bare å sveipe opp og kamerarullen vil åpne seg. 

Uavhengig om du velger å ta et bilde fra Instagram-kameraet, eller et tidligere bilde fra kamerarullen, har du mulighet til å:

 • Legge på filtre på bildet/videoen (sveip til høyre eller venstre)
 • Legge på effekter (det runde ansiktssymbolet øverst)
 • Tilpasse og skreddersy storyen med klistremerker og symboler (firkantende ansiktssymbolet)
 • Tegne og markere på bildet/videoen (krussedull-ikonet)
 • Legge til tekst (Aa-ikonet)


Har du MANGE bilder du vil dele på en gang? Du kan enten velge å legge bildene i et slideshow på appen, eller bruk "Layout"-funksjonen (ikonet 3 øverst, i menyen på venstre side), da kan du redigere flere bilder inn på ett bilde. Kult og praktisk! 

© Getty Images

Spesifikke valg for utvalgte brukere

Ønsker du ikke å se en persons Instagram Stories? Eller kanskje er det noen du foretrekker at ikke skal se dine stories? Slapp av, det finnes en funksjon for nettopp dette, og du kan begrense en bruker uten at personen får vite om det! Det finnes flere måter å gjøre dette på, og vi viser deg én:

Gå inn på profilen til den du ønsker å ikke se Stories fra. Trykk så på de tre prikkene øverst i høyre hjørne. Her blir du presentert for flere valg, men du skal trykke på "Begrens". Instagram vil så spørre deg om du er sikker på at du ønsker å begrense kontoen - hvis du fortsatt er sikker trykker du på "Begrens konto" igjen. 

Dersom du nå får meldinger av personen, vil disse havne i meldingsforespørsler, og brukeren vil ikke kunne se om du har lest meldingen eller ikke. Begrensningen vil også gjøre at du må godkjenne personens kommentarer på bildene dine, og du vil heller ikke få noen varsler fra denne brukeren i fremtiden.

Omvendt kan du også slå på varsler fra brukere du selv velger - trykk bare på bjellen, øverst til høyre på profilen, og huk av hva du ønsker å få varsler om. Brukeren vil heller ikke se at du har skrudd på varsler.

Kilde: Instagram.com

© Getty Images

Nære venner

"Nære venner" er funksjonen som gjør at du kan dele Stories med de som er nettopp det - nære venner! Dette er genialt hvis du har noen bilder eller videoer som du ønsker å dele, men kanskje ikke til alle som følger deg. 

Velg din Nære venner-liste slik: 

Via profilen din finner du tre vannrette streker øverst i høyre hjørne. Trykk så på "Nære venner", og det vil komme opp forslag til hvem du bør ha i listen din. Søk opp eller bla gjennom de du ønsker å ha med.

Velg så bildet eller videoen du ønsker å dele på Instagram Story, men istedenfor å dele det på din historie, trykk på "Bare nære venner". Vipps, så er historien delt!

Selv om personene vil få beskjed om at de er med på listen din, vil de ikke kunne se hvem andre som også er det. Dessuten får de heller ingen varsler om du fjerner dem. 

TILLEGGSAPPER FOR INSTAGRAM
Har du lagt merke til at noen Instagram-videoer glitrer mer enn vanlig? Altså - virkelig GLITRER? Da er sannsynligheten stor for at vedkommende har brukt tilleggsappen "KiraKira" for å legge til litt ekstra glam. Vi anbefaler at du laster ned appen sporenstreks for det ser virkelig helt fantastisk ut med dette filteret!

For å dele andres Instagram-bilder må du bruke en app som heter "Repost for Instagram". Bare husk å spør først! Det er ikke OK å dele andres bilder for du har fått godkjennelse fra eieren. Dersom noen har repostet et av dine bilder uten at du har gitt dem tillatelse har du rett til å be dem slette bildet! Et unntak kan være dersom du deltar i konkurranser, da kan hashtaggen du bruker for å delta være en godkjennelse til at kontoen som har konkurransen kan reposte bildet ditt.

© Getty Images

Instagram reels

Hvordan fungerer Instagram Reels?

En av de nyeste funksjonene på Instagram er "Reels" - en videodelings-funksjon, som lar deg dele videoer opptil 15 sekunder lange. For å se disse videoene, eller lage selv, trykker du på den midterste knappen i menylinjen nederst. 

Under finner du en oversikt over funksjoner det er greit å kunne for å bruke Instagram Reels. 

Pause
Dersom du ønsker å pause en video holder du inne på skjermen og videoen vil stoppe med en gang - den vil begynne igjen, med en gang du slipper.

Dobbeltrykk for å like
For å like en reels, dobbeltrykker du på skjermen, og du vil se at ♡-ikonet på høyre siden nå vil bli rødt (❤️️). Hvis du angrer på at du likte en video, trykker du simpelthen på hjertet, og videoen er nå "unliket". Feeden din på Reels blir tilpasset de videoene du liker, altså lønner det seg å like videoer du kan tenke deg å se mer av. 

Kommenter
For å lese kommentarene under en enkelt video, går du via snakkeboble-ikonet. Da vil du se kommentarfeltet poppe opp, og du har mulighet selv for å kommentere om du ønsker det. Husk at alle som ser videoen også har mulighet til å se kommentaren din. 

Del
Hvis du kommer over en morsom video ønsker du kanskje å dele den med venner eller bekjente på Instagram. Trykk da på papirfly-ikonet, og det vil komme opp forslag til hvilke kontoer på instagram du kan sende videoen til. Ønsker du å sende videoen til noen som ikke har Instagram? Fortvil ikke - hvis du trykker på de tre prikkene, under papirfly-ikonet, og deretter "del til...", kan du for eksempel sende videoen via Messenger eller på melding. 

TIPS: Denne delingsfunksjonen gjelder også for Instagram-innlegg: Trykk på de tre prikkene øverst i høyre hjørne av et innlegg og du vil få opp samme meny som på Reels.

Utforsk
Oppdag andre videoer på Reels, enten ved å sveipe oppover, slik du gjør for å bla nedover Instagram-innleggene - eller ved å søke opp en spesifikk person. Du finner personens Reels-videoer ved å trykke på ikonet som inneholdet et ►-tegn, i menylinjen over bildegalleriet. 

© Getty Images

Visste du?

Har du oppdaget at noen har kommentert litt merkelig på et bilde du har lagt ut? Sannsynligvis er det fordi den rare kommentaren kommer fra en robot-profil. Flere steder på nettet kan du finne tjenester som tilbyr deg å kjøpe (ja, kjøpe!) flere følgere eller la en robot like og kommentere andres bilder slik at du kan få flere følgere til din Instagram-konto. Høres kanskje litt smart ut, men IKKE FALL FOR FRISTELSEN!

Instagram har algoritmer som kan oppdage "fake followers" og de fjerner dem med jevne mellomrom. Dessuten er jo ikke dette ekte mennesker du kan dele interessante meninger eller opplevelser med...

For den viderekommne:

Gjør mer ut av din Instagram! Sjekk våre beste tips under:

 • FÅ FLERE INSTAGRAM FØLGERE
  Hvis du ønsker å få flere følgere til din Instagram-konto bør du sørge for at du har en åpen profil - slik at de som kanskje ønsker å følge deg kan få en titt på hva slags innhold du har lagt ut. Da er det enklere for dem å bestemme seg for om din konto er noe for dem.

  Du kan også få flere følgere ved å poste mer regelmessig. Finn et (eller gjerne to) faste tidspunkt du legger ut nytt innhold. Hvilke tidspunkt som er best å poste på Instagram er avhengig av hva slags innhold du legger ut, og hvem du ønsker å nå. Bor de i Norge eller i utlandet? Når er de mest aktive? Her er det bare å prøve seg frem!

  Vær aktiv på Instagram! Svarer du dem som legger igjen en kommentar? Liker du deres bilder tilbake? På grunn av algoritmer i appen øker sjansene for å få flere følgere hvis du er engasjert i innholdet som deles der.
 • BRUKE HASHTAGS
  Et annet triks for å få flere følgere er å bruke relevante hashtags. Hver post har en begrensning på 30 hashtags, og et fint gjennomsnitt med bruk av hashtagger ligger på ikke mer enn 7 - så her gjelder det å tenke smart. Ikke lag en hashtag for absolutt alt du kan se i bildet. #gaffel og #kniv er ikke nødvendigvis relevant dersom du har tatt et bilde av maten din på en kul restaurant
 • Dersom restauranten du er på har en Instagram-konto kan du tagge dem i bildet ditt. Kanskje de vil dele bildet på sin konto senere? Stedstag er også et veldig smart grep å ta! Legg inn hvor bildet ditt er tatt slik at andre kan finne bildet ditt - det er nemlig ikke bare hashtagger som gjør bildet ditt synlig!
© Getty Images

Slette instagram

Var ikke instagram noe for deg? Synes du det tar opp for mye av tiden din? Det er mulig å deaktivere kontoen din dersom du kun vil ta en pause, eller du kan slette kontoen for godt. Men husk da at du vil miste alle bilder, kommentarer og likes. Du vil heller ikke ha mulighet senere til å registere en konto med samme brukernavn.

Hvordan slette instagram:

 1. Logg inn på din Instagram-konto gjennom en nettleser på mobilen din eller en datamaskin. (Det er ikke mulig å slette kontoen din gjennom Instagram-appen).

 2. Instagram ønsker å vite hvorfor du vil slette kontoen din og alternativet for å slette kontoen kommer kun opp etter at du har valgt en årsak i rullegardinmenyen. Du må for sikkerhetsskyld oppgi passordet ditt på nytt.

 3. Klikk eller trykk på "Slett kontoen min for godt"

Kilde: Instagram.com

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...