Venninnetur til Island, Den blå lagune
© Getty Images, Torunn Pettersen

Björg Thorallsdottir tok med Tara-leserne til Island

– Island er en stor del av min identitet, sier kunstner og Tara-spaltist Björg Thorhallsdottir. Sammen med Tara inviterte hun et knippe lesere med seg til sin egen sagaøy. Det ble en uforglemmelig tur.

26. august 2019 av Torunn Pettersen

På Tara-tur: Fra venstre bak: Med solbriller Solfrid Randa, Barbro Kristina Wengen, Karin Hoff, Liv Inger Lund, Rikke Brensdal (nesten skjult), Signe Flo, Anita Meisler, Yvonne Rouppert (i turkis), Lisa Kristiansen (bak), Heidi Skjetne, Christel Kirkøen (bak), Eva I. Hagen (rosa hatt), Janne Skaathun, Ruth Birkeland Bjørø, Ludvig Hundevadt, Dagrun Johnsen og Lise Z. Brodahl. Sittende på huk fra høyre, Nina Jeanette Bjerke, Lill-Karin Klausen, Taras Torunn Pettersen, Sissel Aa. Lerud, Kjersti Bakka, Björg Thorhallsdottir, May Rønningen, Anne Karine Opgård Furu og Tine Rostrup.

© Torunn Pettersen

-Björgs reiser er alltid en helt spesiell opplevelse, forteller Liv Inger Lund som har deltatt på turer med Björg Thorhallsdottir tidligere. 

– Moren min hadde alltid en drøm om å reise til Island. Hun døde dessverre før hun rakk å reise dit. Derfor reiste jeg for oss begge, sier Liv Inger som fremhever menneskemøtene på turen. – Jeg er aldri bekymret for reisefølget når jeg reiser med Björg. Det er alltid hjertevarme mennesker som er med. Opplegget til Björg gir muligheter for å dele sterke historier, hvis man ønsker det, sier en fornøyd Liv Inger.

Björg Thorhallsdottir spretter korken og lover noen uforglemmelige dager på Island. – Denne øya er magisk, sier Björg som elsker å sende alle typer mennesker hit. Unge som eldre, nyforelsket eller på familieferie, eller som oss: Glade damer på tur, som elsker å oppleve noe nytt sammen. – Skål for oss og Island – og vær forberedt på at været skifter hvert femte minutt, ler den populære kunstneren. 

© Torunn Pettersen

Obligatorisk: Islandshestene må oppleves, som her på ridesenteret Eldhestar – også for Tine og Nina Jeanette som begge var bitte litt mindre hestevante enn Björg. 

© Torunn Pettersen
Middag på Island

Vennskap: Ingenting er som å treffe nye mennesker, dele opplevelser og samtaler, det er Yvonne (f.v.), Ruth og Liv Inger enige om.  

© Torunn Pettersen

En opplevelsesrik reise til Island 

– Björg har mast på meg i mange år om at jeg må være med til Island, opplyser Tine Rostrup. Hun driver Galleri G i Sandnes, hvor Björg har hatt flere utstillinger. Så da denne Tara-turen dukket opp, kastet Tine seg med.

– Jeg har hatt det så fint. Opplevelsene har stått i kø. Jeg spydde i snorkelen, da vi dykket i Silfra-kløften, men det var det verdt. Jeg har ridd! Jeg har turt å åpne meg og si noe om meg selv, det har vært helt utrolig. Jeg kommer ikke til å glemme denne turen, ikke minst hjertevarmen i gruppa, sier Tine, og Rikke Brensdal sier seg helt enig: – Snorkling, ridetur, god mat – og nye venner! Jeg er så glad for at jeg ble med! 

Kunst av Björg Thorallsdottir

Hjemme på veggen til alle som var med på turen henger nå dette bildet signert Björg, med egen personlig tekst, som en hilsen fra henne. – Kunsten din, bildene og tekstene, og ikke minst personligheten din, Björg, er til stor inspirasjon for oss alle, sier Anne Karine Oppegård Furu (t.v.) fra Alta, Sissel Aalerud fra Bøverbru (i midten) og May Rønningen fra Oslo.

© Torunn Pettersen
Venninnetur til Island

Venninnetur: – Signe har strikket luer til oss begge, sier Christel Kirkøen (t.h.) som sammen med venninnen Signe Flo nøt dagene på Island.– Björg er fantastisk å reise med, men det er også en uforglemmelig opplevelse for oss å reise med denne gruppen, sier Signe og Christel, begge fra Bergen, men sistnevnte er bosatt i Bærum, rett utenfor Oslo.  

© Torunn Pettersen
Boblebad og Champagne på Island

Heitur pottur: Etter en lang dag på farten, og ikke minst etter en tur på hesteryggen, var det deilig å innta heitur pottur sammen med Björg og bobler i (plast)glasset, på hotellet Frost & Funi i vakre Hveragerdi .

© Torunn Pettersen
Snorkling i Island

På med tørrdrakt: Björg elsker å utfordre på turene sine, og vår var intet unntak. Anita Meisler fra Rjukan (t.v.) lot ikke utfordringen gå fra seg. 

© Torunn Pettersen
Ved Islands nasjonalpark Thingvellir kan man snorkle i verdens klareste vann

Silfra-kløften: Å snorkle i verdens klareste vann, der du svømmer mellom Amerika- og Europa-platen, med 100 meter sikt, var en opplevelse ingen vil glemme. Naturen her i nasjonalparken Thingvellir er overveldende.

© Torunn Pettersen
"Den perfekte reisen til Island", Pitch Forlag

Björgs island: Björgs kjærlighet til øya hun ble født på har også ført til boken «Den perfekte reisen til Island» (Pitch forlag, 299 kr.)

© Pitch Forlag

Fakta om reisen til Island

Sammen med Vulkanreiser (vulkanreiser.no) lagde Björg det spennende programmet for denne turen.

Vi fløy med Icelandair, som har daglige ruter til Island. Du kan også fly med Norwegian.

Hovedsesongen for Island er fra mai til september, men Björg anbefaler Island som reisemål hele året. – Høsten er min favoritt, oktober er helt strålende. Vinteren er magisk - og må bare oppleves.

Den Blå Lagune, Island

En blå magnet: Tuistattraksjonen Den blå lagune ligger 20 minutter fra flyplassen. Björgs oppfordring er som følger: – Kjøp en drink og flyt rundt. Du er på Island!

© Getty Images
Hallgrimskirkja i Reykjavik, Island

Islands landemerke: – Paris har sitt Eiffeltårn, Reykjavik har Hallgrimskirkja, sier Björg. – I 1986 sto den ferdig, med et helt fantastisk orgel, som har gjort denne kirken verdenskjent. 

© Getty Images
Operahuset i Reykjavik

Operahuset Harpa i Reykjavik

© Getty Images

Harpa-hit!

Islendingene er som oss, stolte av operahuset sitt, der det troner nede ved havnen i Reykjavik med en stor og kunstnerisk glassfasade. I dette bygget holder blant annet Islands symfoniorkester hus, og siden en av Björgs kusiner spiller i dette orkesteret, fikk vi en egen omvisning i det imponerende huset. 

Selv sier Björg: – Harpa sto halvferdig da Island ble rammet av økonomisk krise i 2008, noe som førte til at islendingene ble enda mer oppsatt på at det skulle ferdigstilles. 

I 2011 stod operahuset i Reykjavik det ferdig, og er et symbol på at alt er mulig, Budsjettet ble kuttet så mye som mulig, og derfor måtte man bruke materialer fra Island og dermed fikk det en enda sterkere kulturell signatur, forteller Björg som tok oss med på forestillingen «How to become Icelandic in 60 minutes», som er på plakaten hver dag i Harpa. Anbefales! Det spilles for så å si fulle hus alltid! Vi frydet oss! Høyt tempo, herlig humor, et lass av selvironi – og nok av spark til Norge.

Seneste

Kanskje er du også interessert i...