Tips om hva man kan gjøre i Berlin
Uforsk byen:

Det er alltid noe å gjøre i Berlin, uansett budsjett.

Dette må du oppleve i Berlin - komplett reiseguide

Lyst til å reise på tur til Berlin? Her er de beste tipsene for en vellykket helg!

18. januar 2017 av Nana Toft

Lises beste tips til Berlin

Den danske billedkunstneren og forfatteren, Lise Harlev (44), bor i Mitte i Berlin. 

Hun flyttet til den tyske byen etter hun var ferdig på kunstakademiet i København – og deler her sine beste tips for deg som ønsker å oppleve den vakre, tyske hovedstaden.

– Jeg hadde studert noen semestre i Frankfurt tidligere, og var derfor opplagt for meg å flytte til Berlin fordi jeg snakket språket.

Harlev forteller at Berlin har et langt større og mer blomstrende kunstermiljø, sammenliknet med Frankurt.

– Jeg falt pladask for Berlin.

Avslappet, internasjonalt og mangfoldig er tre ord som beskriver byen, ifølge den danske kunstneren.

 – Alt her foregår i et rolig tempo selv om det er en konstant strøm av mennesker. Folk planlegger ikke så mye, men tar livet som det kommer.

Her sover du i Berlin

Luksus:
– Jeg må kanskje først si at luksus i Berlin ikke kan sammenlignes med den luksusen du finner i Paris, London, Milano eller New York. Jeg vil gjerne tipse om Soho House som huser både et eksklusivt hotell, spa, restauranter og barer. 

– Et annet sted, med mer Berlin-stemning, er det nyåpnede Hotel Oderberger som ligger i et over 100 år gammelt badeanlegg i Prenzlauer Berg. En vakker, gammel og fredet bygning som i seg selv er et stykke arkitekturhistorie. For rundt 1200 kroner får du en natt i et veldig fint dobbelrom og adgang til et ganske imponerende svømmebasseng hvor mye av det gamle interiøret er bevart.

© Getty Images

Budsjett:
– Hvis du er av den typen som heller bruker tiden på å utforske byen enn å sitte på hotellrommet, er Motel One det opplagte valget. Det er enkel standard, men du får mye for pengene. Dette er en hotell­kjede, så du finner flere av dem i byen, men de fleste booker seg inn på de som ligger ved Hackescher Markt og Bellevue.

– Her er det skåret ned på alt som koster penger som du likevel ikke benytter deg av. Det betyr at du kan få et dobbelt­rom for drøye 600 kroner.

motel one
© Getty Images

Her spiser du i Berlin

Luksus:
– Jeg har lenge drømt om å besøke et par av de restaurantene som eies og drives av den tyske stjernekokken Tim Raue. En av restaurantene kombinerer det tradisjonelle tyske kjøkkenet med det japanske, og har to Michelinstjerner. Men selv om vi snakker Michelin-nivå, er det langt billigere å spise i Berlin enn for eksempel i Oslo.

– Etter et besøk på Restaurant Tim Raue kan du gå mett i seng for rundt 600 kroner.


Budsjett:
– Jeg elsker Kanaan – en israelsk-palestinsk vegetarrestaurant. Stedet er superlite, men maten er fantastisk – du får en hovedrett til rundt 55 kroner!

– De søte og sosiale eierne serverer hummus til alle rettene og viser at det er mulig for mennesker fra stridende land å drive restaurant sammen.

– Et annet fantastisk sted er Berlins eldste restaurant Zur Letzen Instanz fra 1621. Napoleon sies å ha spist der. En del av interiøret er bevart og det gjør opplevelsen helt spesiell. Vi snakker god, tradisjonell tysk husmannskost.

© Getty Images

Her shopper du best i Berlin

Luksus:
– Med tre–fire års mellomrom shopper jeg hos Claudia Skoda. Hun er en designer som har spesialisert seg på dyre håndstrikkede ting. Det er strikkegensere som er hennes varmerke, men hun lager også kjoler, luer og skjerf. Hun kjører en mønster- og fargerik stil hvor hver enkelt genser er unik med en prislapp på rundt 3500 kroner. 

– Mulackstrasse er i det hele tatt en super shoppinggate. Manufactum er noe helt annet: En kjempestor butikk med høykvali­tetsvarer, alt fra hage­redskaper til håndkremer, kaffekopper og klær.


Budsjett:
– Det er opplagt å nevne alle loppemarkedene i Berlin – det er jo så å si et på hvert gatehjørne – alle med en god blanding av lopper, antikviteter, gamle DDR-suvenirer i tillegg til at mange av byens designere også står på loppemarkedene selv.

– Du har også gjenbruksbutikken Garage som selger klær til kilopris. Hver onsdag fra klokken 11–13 er det Happy Hour der, og da får du 30 prosent rabatt på kiloprisen. Her kan du gjøre et skikkelig kupp!

Oversikt over loppemarkeder

Verdt et besøk

Luksus:
– Som billedkunstner synes jeg det er fantastisk at Berlin har så mange museer. Jeg vil anbefale Pergamonmuseum som i sin tid ble bygget spesielt for å huse det enorme Pergamonalteret (alter viet til guden Zevs, journ.anm.).Det er en usedvanlig vakker museumsopp­levelse til drøye 100 kroner. 

– I tillegg finnes det mange private kunstsamlinger, hvor en av de nyeste heter Sammlung Boros. Her må du booke tid på forhånd for å komme inn for å se på samtidskunst i den store bunkeren fra 2. verdens­krig – det er både en arkitektonisk og en kunstnerisk opplevelse.


Budsjett:
– Er du arkitekturinteressert, så er Hansaviertel et must. Det er et boligkompleks som ble bygget opp mellom 1955 og 1957 på et sønderbombet område i Tiergarten. 35 forskjellige internasjonalt anerkjente arkitekter bidro. Danske Arne Jacobsen, finske Alvar Aalto, Walter Gropius og Oscar Niemeyer er noen av dem. Du kan ikke gå inn i bygningene, kun se på dem utenfra. Ved hvert hus står det hvem som har tegnet det.

Tempelhofer Feld er Berlins gamle flyplass som er tatt i bruk som park. Det er et flott, grønt fristed for familier, unge og gamle, som er også er verdt et besøk på vinterstid.

Ut på byen

Luksus:
– Skikkelig dyre, men også skikkelig gode drinker får du på Victoria Bar. Baren, som ligger i toppsjiktet av Berlins barer, er en møteplass for lokale og internasjonale «barflies». 

– Bartenderne her flørter eller smalltalker og lager klassiske og nye kreative drinker etter alle kunstens regler. De jobber nennsomt med kokkers presisjon, stilig antrukket i hvite skjorter og retro­slips. Det er flott å se på.


Budsjett:
– Akkurat det motsatte av Victoria Bar finner du på Kumpelnest 3000, som er en liten bar. Den er ganske «trashy», men legen­darisk «trashy». Det er en kjent og populær bar – en sted hvor alle typer passer inn: Transseksuelle, homoseksuelle, hetero, unge og gamle i en skjønn blanding.

– Som oftest er alle ute etter å danse på det mikroskopiske dansegulvet i baren. Stemningen er løssluppen og det er garantert at du kommer i snakk med noen her.

Min timeout

Luksus:
– Det gamle kaffehuset Café Einstein er et veldig stilfult sted i et staselig bygg som etter sigende var en gave fra Goebbels til en elskerinne. Selv om det er et fint og klassisk etablissement er det ingen­ting i veien for å kose seg med hele fami­lien her. 

– Prøv signaturretten apfelstrudel med vaniljesaus. Bak­gården er flott å sitte i om sommeren.

Kurfürstenstr. 58


Budsjett:
– I Mitte finnes det en rekke såkalte weinereis – vinbarer – som er helt unike: Du betaler cirka 18 kroner i pant for et vinglass og fyller det selv opp med en av vinene på menyen. Når du går, betaler du det du synes du har drukket for. Jeg har ikke inntrykk av at folk utnytter det. Tvert imot. Utvalget av viner er bra, og på disse vinbarene er det en intim og hyggelig stem­ning.

Adresser for weinereis/vinbarer finner du her

– En tur til Pfaueninsel er også et godt tips. Det er en øy i utkanten av Berlin hvor påfugler går fritt rundt i en sjarmerende prøyssisk slottspark fra 1800-tallet. Øya står på Unescos verdensarvliste.

Pssst, ikke si det til noen!

Luksus:
– Filmfestivalen Berlinalen fra 7.–17. februar er ekstravagant. Byen fylles opp med røde løpere, kjendiser og glamor i disse 10 dagene i februar hvert år. Det er morsomt, for det er så forskjellig fra hvordan byen ellers er. Det mange ikke vet, er at alle filmene faktisk er åpne for publikum. 

– Det beste er å dukke opp tidlig og kjøpe billetter til filmene på de ulike kinoene. De koster rundt 120 kroner – det samme som du betaler for en vanlig kinobillett hjemme. Bonusen er at filmene ofte avsluttes med en spørsmål- og svar-runde med enten regissør eller hoved­rolleinnhaver på ­scenen.

Mer informasjon om årets Berlinalen finner du her


Budsjett:
– Jeg var i tvil om jeg skulle nevne det her, for dette er et sted som jeg ikke ønsker at skal rennes ned av folk. Men i Berlin har de en egen greie som kalles Spätier, dvs. døgnåpne kiosker som også fungerer som små barer. De oser av personlighet, spesielt den som heter Spätkauf som du finner i bydelen Prenz­lauer Berg.

– De har de typiske kioskting­ene, men så kan du også kjøpe en øl, et bløtkokt egg og den beste hjemmelagde gulrotkaken jeg noensinne har smakt. Det er et utrolig sjarmerende sted.

Spätkauf

Typisk Berlin

Luksus:
– Et av de mest fantastiske og legendariske stedene i Berlin er Clärchens Ballhaus, en gammel dansehall fra 1913 som står nesten uberørt fra den gang. Hver eneste kveld arrangeres det dans her for alle typer mennesker: unge, gamle, nerder og trendsettere. 

– Alle inntar mat og drikke rundt det store dansegulvet, og når den siste poteten er fortært, tar alle seg en svingom. Dette er et sted hvor alle føler seg velkomne og det er selve essensen av den berlinske folkesjelen.

Clärchens Ballhaus.


Budsjett:
– Det kanskje sprøeste og mest overraskende tipset til Berlin, er at du på mange arbeidsplasser vil finne en kantine som er åpen for offentligheten. Du kan for eksempl gå inn på universitetene eller mange av teaterne og spise i kantinen sammen med de ansatte.

– Det er ikke fantastisk mat å få, den er helt normal og koster rundt en femtilapp, men det er en fin måte å få et innblikk i berlinernes hverdag og virke.

Oversikt over kantiner

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...