tips mot tørr skjede
Hvorfor får noen tørr skjede:

Når østrogenet forsvinner i forbindelse med overgangsalderen, blir skjeden generelt mer ømfintlig.

© Getty Images

Når du er tørr i skjeden selv om du har lyst på sex

Les gynekologens beste tips!

3. januar 2018 av Gitte Høj

Ditte Trolle er gynekolog og tidligere overlege ved gynekologi- og fødselshjelp-avdelingen ved Skejby sykehus. Hun holder fordrag om sex, hormoner og overgangsalder, og er forfatter av bl.a. boken «Sex efter 50».

Dette er vaginal tørrhet:

– I tiden fra puberteten og frem til overgangsalderen produserer eggstokkene østrogen. Hormonet holder skjeden fuktig og elastisk og gjør slimhinnene tykke og ruglete. I skjeden finnes det også massevis av melkesyrebakterier som sørger for å beskytte den mot andre bakterier. 

Når østrogenet forsvinner i forbindelse med overgangsalderen, blir skjeden generelt mer ømfintlig. Etter hvert blir den mindre elastisk, og slimhinnene blir tynne og tørre. De aller fleste kvinner opplever at skjeden blir tørrere i forbindelse med klimakteriet. 

Dette er faktisk den viktigste årsaken til at kvinner slutter å ha sex etter overgangsalderen, og et problem som virkelig ikke blir behandlet slik det burde, forklarer gynekolog Ditte Trolle.

Lurer du på noe om overgangsalderen? Her er alt du trenger å vite!

Slik føles tørr skjede:

– Det er først og fremst et problem i forbindelse med samleie. Når det er for tørt der nede, og slimhinnene blir mer følsomme, kan et samleie gi rifter og sår i skjedens slimhinner. Dette gjør vondt og betyr at sex blir en ubehagelig opplevelse. Som regel plages du bare av dette når du skal ha sex.

Her er løsningen:

– Du kan forsøke behandling både med og uten hormoner. Men det er ingen tvil om at det mest effektive er å behandle skjeden med østrogen, spesielt hvis du er hardt rammet.

sexliv utfordringer
Sexliv:

Har du tørr skjede, er det først om fremst under samleie det vil være en utfordring. Det finnes måter å behandle dette på, med eller uten hormoner.

© Getty Images

Slik unngår du tørr skjede:

Med hormonbehandling

Ta en tur til fastlegen og spør om hva som finnes av muligheter.

Velger du en behandling med østrogen, vil det gjøre slimhinnene dine tykkere, mer fuktige og mindre følsomme.

Østrogenet fås kjøpt som en ring som legges inn i skjeden og som skal skiftes ut hver tredje måned. Du vil ikke merke at ringen er der, og du kan lett skifte den ut selv. Det finnes også stikkpiller og kremer med østrogen å få kjøpt.

Det er ingen bivirkninger ved lokalbehandlingene. Det vil bare påvirke skjeden, og har ingen effekt mot f.eks. hetetokter.

Uten hormoner

Tilfør fuktighet ofte. Gi skjeden regelmessig pleie med produkter som inneholder hyaluronsyre, som tilfører fuktighet. Få eventuelt veiledning på apoteket og forslag om forskjellige produkter.

Kjøp glidekrem. Bruk den når du skal ha samleie. Velg en som inneholder silikon, fordi den gir en behagelig overflate som holder lenger enn de vannbaserte glidekremene. Og silikon blir ikke absorbert av kroppen.

Bruk tid på forspillet. Et lengre forspill hjelper med å øke blodsirkulasjonen i underlivet. For å bli seksuelt opphisset kan du bruke en vibrator, massasje eller noe annet deilig. Knipeøvelser kan også virke på samme måte.

Bruk fantasien! Og du bør huske på at sex er så mye mer enn samleie, så hvis du i en periode kjenner ubehag i skjeden, kan dere jo være sammen på andre måter.

Har du flere spørsmål om overgangsalder? Her finner du alt du trenger å vite om overgangsalderen.

Seneste

Kanskje er du også interessert i...