nyttårsforsetter
Hvorfor vente?

Nytt år, nye muligheter - eller...?

© Getty Images

Hva med å tjuvstarte på nyttårsforsettene?

Snart er et nytt år her. Et nytt, blankt år da vi skal slutte med dårlige vaner og få inn gode, være bedre medmennesker, spise mer sunt og kun snop lørdager - men hvorfor kan vi ikke bare starte allerede nå? 2022 vil uten tvil bli skrevet inn i historiebøkene - og vi er ekstra klar for å hoppe inn i det nye året.

16. desember 2021 av Silje Torp

Snart er et nytt år her

Et nytt, blankt år. Kanskje tenker vi (i år som i fjor?) at i januar, da skal vi få inn gode treningsvaner, slutte å røyke, være bedre medmennesker, spise snop kun på lørdager, you name it. Det vanlige. 2022 har på mange måter vært et annerledes år, så kanskje 2023 er året for nye nyttårsforsetter og andre mål?

For hva om vi senker ambisjonsnivået bittelitt, her og nå? Ikke tenke at vi må endre så mye, men heller snik-innføre én liten vane av gangen? 

Og det i dag, før januar har begynt!

Silje Torp
SILJE TORP ER TARA-SPALTIST:


© Julie-Christine Krøvel

Senk kravene til deg selv - NÅ!

Husk at små, enkle ting tilsammen kan utgjøre mye, men i seg selv synes nesten uviktige og utilstrekkelige. Som å trene litt, tre–fire dager i uka.

Vi har en tendens til å ha litt for høye ambisjoner i forhold til hva vi skal få til i løpet av en dag, og muligens litt lave forventninger om hva vi faktisk får til løpet av en måned, et år, en livstid. 

Nei, vi rakk ikke alt vi hadde satt oss fore i dag. Ikke i dag heller. Litt skuffa over oss selv – igjen! Men skyldtes det at vi var late og ineffektive? Ikke nødvendigvis. Kan hende var den lista vi laget for denne dagen snarere umenneskelig lang.

Psst... Ikke la partneren din ødelegge for dine sunne vaner! 

Sett deg tydelige, gjennomførbare mål

Hva om vi korter ned den to do-lista, men høyner kravet om gjennomføring? Glem ambisjonen om å få inn en to timer lang monsterøkt med trening etter jobb, middag og leksehjelp. Da er du sannsynligvis kaputt (du er tross alt bare et menneske!). 

Ha heller et sylklart mål om å få inn 20 minutters trening den dagen. Tilpass ambisjonene til den konkrete dagen du faktisk har fremfor deg. Skriv det ned i kalenderen, se på det som like viktig som å handle matvarer eller sende den jobbmailen. På den måten skaper du et klima for deg selv som er raust, realistisk og gjennomførbart. Og om du ser tilbake på et år der du har gjort nettopp dette, vil du se at det du har gjort er at du har tilrettelagt for suksess. 

Kanskje ikke den type suksess vi forbinder ordet med, der penger og status er involvert, nei, jeg snakker om en personlig suksess. En som smaker skikkelig godt. En som tillater deg å være deg, i ditt mer eller mindre hektiske liv, der du klarer å gjennomføre, drypp for drypp. 

Til slutt skal du se at det ikke er rent lite du har fått til. Du er jo tross alt fantastisk! 

Sett at du trener 20 minutter 4 dager i uka i et helt år. Det blir 4160 minutter med trening, det! Ca. 70 timer med ren investering i deg selv og din egen helse.

Og best av alt: gjør du det i et helt år vil det garantert ha sneket seg inn en ny vane i livet ditt. Den tar kort tid, men gjør akk så godt.

sette seg mål
Forny deg selv - allerede nå!

Ikke vent til et spesielt tidspunkt med å være den beste versjonen av deg selv. Det kan du klare her og nå! Bare du setter deg de riktige målene som passer for nettopp deg!

© Getty Images

20 minutter med deg selv i fokus

Etterhvert kommer du kanskje til å ville gjøre mer, utfordre deg selv ytterligere. Eller du vil beholde det akkurat sånn det er, og holde disse minuttene med deg selv hellige.

Noen dager kanskje du vil strekke litt på deg, andre dager dure på i et heidundranes tempo. I alle tilfeller har du lyttet til deg selv og hva du trengte akkurat den dagen. Og kanskje vil du etterhvert ønske å gjøre det hver dag, i en eller annen form, fordi du kjenner at det gjør godt og at det nærmest føles som noe mangler om du ikke gjør det. Vel. Da gjør du det. Kroppen din vil takke deg, og du vil takke deg selv når du ser tilbake på et år med jobb, familie, forpliktelser – og litt aktivitet hver dag. Litt «me-time». Det skal så lite til og det gjør så stor forskjell!

Tjuvstart på det nye året!

Hvorfor må man begynne med forsettene 1. januar? Nei, la oss tjuvstarte!

Her har jeg en ca 20 minutters økt til deg du kan prøve i romjula. La det være din julegave til deg selv, å bli en Rå Gjennomfører. Om det er snø, tar du på piggskoa eller broddene. Pakk deg inn i klær, kom deg ut i den friske lufta! Varm gjerne opp litt på forhånd med rask gange eller lett jogging. Ledd og muskler blir ekstra stive i kulda og trenger litt «godsnakking» før de skal jobbe.

God jul, vi snakkes på nyåret. Da skal jeg blant annet lære deg noen flere øvelser med både strikk og handleposer som vil vekke lattermusklene til live, og muligens også muskler du hadde glemt at du hadde.

I tillegg skal jeg blant annet snakke om temaer som aksept, drømmer, humor og å være kompromissløs på de viktige tingene. Jeg gleder meg til 2022, jeg!

P.S: Du er bra. Ferdig snakka. 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...