Laila Madsö er rådgiver i plantebasert kosthold og bærekraft i Greenstuff.no, samt bokredaktør innnen mat og helse. Hun bor i Ullevål hageby i Oslo, er 49 år, forlovet og har to jenter på 5 og 8 år.
Hun er aktuell med boken «En kjøttfri måned, 28 dager til glede for resten av livet». Den er både for deg som er nysgjerrig på vegansk kosthold og deg som bare vil spise mer grønt. Her får du hennes beste råd og tips for en mer bærekraftig livsstil.
Hva fikk deg til å bli veganer?
– Det skjedde gradvis etter at jeg tilbake i studiedagene kuttet ut rødt kjøtt fordi jeg følte at det gjorde meg godt. Så fulgte noen år som vegetarianer, hvor hensynet til dyrevelferden i kjøttindustrien var avgjørende. Det var først da jeg utdannet meg innen helsecoaching og fikk mye ny kunnskap om kosthold at jeg ble veganer, det har jeg nå vært i litt over 2 år.
Hvilke helsegevinster opplever du som veganer?
– Blir jeg bedt om å velge én ting som en rask effekt av et balansert vegansk kosthold, er det stabilt blodsukker. Det betyr at jeg holder meg mett lenge etter et måltid og jeg får et jevnere godt humør. Og en stabil trivselsvekt.
Hva er den største utfordringen med å gå over til et vegansk kosthold?
– Den største utfordringen er den velkjente «dørstokkmila», dvs. alle unnskyldninger og bekymringer man gjør seg på forhånd – innen du tør å stole på at grønnsaker, belgfrukter og kornprodukter er fullverdig kost.
Hva ønsker du å formidle med boken »En kjøttfri måned, 28 dager til glede for resten av livet»?
– Jeg vil vise at grønnsaker er et fantastisk godt og sunt alternativ til kjøtt og meierivarer. I tillegg til at plantebasert mat er mettende, bærekraftig og billig. Målet med boken er å gi flere sjansen til å skli litt inn i et kjøttfritt kosthold med «henda i lomma» og et åpent sinn. Samtidig vil jeg at flere skal få oppleve at denne kostholdsendringen kan utgjøre en viktig faktor for bedre helse,
Hva er dine tips til den som vil legge om til et vegansk kosthold?
– Senk skuldrene, og lag enkel og ukomplisert mat med bare grønnsaker uten oppskrift. Fire uker er akkurat passe tid til at du rekker å legge deg til nye gode matvaner. Når du tør å utforske flere varianter av grønnsaker og lar dem være mettende hovedingrediens i middager og lunsjer, vil du snart erfare at du ikke savner noe mer på tallerkenen. Men, du trenger en hånd å holde i til å begynne med, og det er derfor jeg har skrevet «En kjøttfri måned» slik at du får svar på alle dine spørsmål fortløpende.
Har du lyst til å spise «grønt» allerede i dag? Under finner du oppskriften på helstetkt blomkål og 3 veganske dressinger som bringer veganske retter til nye høyder!

Velsmakende og vegansk: Helstekt blomkål med spicy chipotledressing.
© Studio Dreyer HensleyHelstekt blomkål med chipotledressing, cashewnøtter og ertepuré
2 blomkål
1 dl olivenolje
2 hvitløksfedd
en klype røkt paprikapulver
4 ss misodressing
4 ss chipotle i adobo-saus
100 g cashewnøtter, ristet med salt
en klype havsalt
ertepuré til servering
Bland olje, salt, hvitløk og paprikapulver og kjør det glatt med en stavmikser eller i en blender. Smør inn blomkålhodene med blandingen, og stek i ovnen på 200 grader i ca. 50 minutter til de er gylne og møre.
Bland misodressing og chipotlesausen. Grovhakk cashewnøttene. Del blomkålen i to, eventuelt i mindre stykker. Fordel rikelig med chipotledressing og nøtter over blomkålen og server med ertepuré.

Tahinidressing, misodressing og sennepsdressing: 3 kalde sauser som setter god smak på veganske retter.
© Studio Dreyer HensleyTahinidressing
Tahini er er pasta av sesamfrø som du får kjøpt i alle helsekostforretninger og mange velassorterte matbutikker. Dette er en kremet og fyldig dressing som er et fint alternativ til en vinaigrette. Prøv den til alle retter der du bruker blomkål.
2 ss tahini
½ sitron, saften av
1 ts lønnesirup (kan sløyfes)
en klype spisskummen
en raus klype havsalt
3 ss iskaldt vann
Bland alt sammen i en blender eller med en stavmikser mens du tilsetter vannet litt etter litt til du har en litt tyktflytende konsistens. Holder seg fire dager i kjøleskapet.
Misodressing
Miso består av fermenterte soyabønner, ris og korn og kommer i form av en seig pasta. Den vanligste har rødbrun farge, men du får også en mildere hvit miso. En misodressing gir deg den etterlengtede og litt mystiske umamismaken.
2 ss hvit misopasta (finner du ikke hvit miso, tar du den de har i butikken)
1 ss dijonsennep
1 ss kaldt vann
4 ss extra virgin olivenolje
Bland alt sammen i en blender eller med stavmikser. Eller enda enklere: Rist ingrediensene sammen i et syltetøyglass med lokk. Holder flere dager i kjøleskapet.
Sennepsdressing
Sennep gir en ekstra touch til salater og grønnsaker. Har du prøvd sennepsstekt blomkål? Denne dressingen kan brukes til det! Fordel dressingen over et helt blomkålhode – smør den inn mellom blomkålbukettene og på underside. Så følger du samme fremgangsmåte som for blomkål med chipotledressing.
3 ss dijonsennep
2 ss eplesider eller hvitvinseddik
1 hvitløksfedd, presset
1 dl olivenolje
en klype salt
Bland alt sammen i en blender eller rist det sammen i et syltetøyglass med lokk. Blir dressingen for tykk, bruker du en desiliter mer olivenolje. Oppbevares kaldt i kjøleskapet og holder seg i flere dager.
PS! Dressingen kan stivne i kjøleskapet, så husk å ta den ut i god tid før du skal bruke den.
Prøv også: Mat-Tinas 3 veganske majoneser