Croissant på sengen par

Det kan være vanskelig å stå imot fristelser. En nylig undersøkelse viser at kvinner føler seg i større grad negativt påvirket av partneren.

© Getty Images

Menneskene du omgir deg med kan påvirke hvor sunn du er

8 av 10 nordmenn skulle ønske de hadde en sunnere livsstil, ifølge en nylig spørreundersøkelse. Det er mange årsaker til at vi ikke trener mer eller spiser sunnere, men partneren vår kan være en viktig del av forklaringen.

4. november 2020

Majoriteten av nordmenn skulle ønske de trente mer eller spiste sunnere, viser undersøkelsen gjennomført av YouGov for Herbalife Nutrition.

– Vi vil, men får det ikke alltid til. Bakgrunnen er sammensatt, men menneskene du omgir deg med kan påvirke hvor sunn du er. I disse spesielle tider er vi jo ekstra mye hjemme, og når høsten og vinteren nå kommer, blir det enda mer innetid. Tenk derfor gjennom hvordan du påvirker og påvirkes av de rundt deg, sier Mia Bergmann, nordisk sjef i ernæringsselskapet Herbalife Nutrition.

Mia Bergmann Herbalife Nutrition nordisk sjef

– Menneskene du omgir deg med kan påvirke hvor sunn du er. Tenk derfor gjennom hvordan du påvirker og påvirkes av de rundt deg, sier Mia Bergmann, nordisk sjef i Herbalife Nutrition.

Ifølge undersøkelsen føler 6 av 10 nordmenn i parforhold at partneren påvirker helsen deres. Bergmann understreker at kvinner og menn har ulike syn på saken.

– Kvinner føler seg i større grad negativt påvirket av partneren, mens flere menn synes at partneren har en god påvirkning på helsen sin, slår hun fast.

Romantikk kan gi dårlig fysikk

Flere par merker at romantiske middager og annen kvalitetstid med partneren kan gå ut over helsa. 13 prosent av menn i parforhold hevder at kvinnens behov for å tilbringe tid sammen kommer i veien for treningen deres. Kun 6 prosent av kvinner sier det samme.

Motivasjonen for å trene kan også påvirkes av sivilstatus. Er du singel mann, er det dobbelt så høy sannsynlighet for at du har som mål å få en finere kropp før sommeren, sammenlignet med om du er opptatt.

Enkelt treningsprogram for 40+-kroppen

Blir sur av å bli tilbudt snacks

Det norske folk har også blitt spurt hva de synes om at partneren tilbyr dem godteri eller usunn snacks i hverdagen. 27 prosent av kvinner misliker det fordi det frister å takke ja, mens kun 16 prosent av menn sier det samme.

– Det er nok ikke tilfeldig at kvinner blir mer irriterte enn menn av å bli tilbudt snacks. Flere kvinner enn menn sliter med småspising av usunn snacks mellom måltider, og flere kvinner enn menn ønsker å redusere inntaket av søtsaker, påpeker Bergmann i Herbalife Nutrition.

Snacks du kan spise med god samvittighet

Innfør «koseregler»

Selv om vi tidvis stikker kjepper i hjulene for hverandre, er det tydelig at vi bryr oss om hverandres helse og har lyst til å bidra. Vi er faktisk mer bekymret for andres enn egen helse.

– Vi er velmenende, og jeg tror vi i sum har mer positiv enn negativ effekt på hverandres helse. Men det kan være greit å tenke gjennom hvordan du påvirker de rundt deg. Husk at flere lykkes når de har en plan. Legg en plan sammen med partneren din og definer noen kjøreregler – eller «koseregler» - slik at dere sørger for å hjelpe hverandre med å ta sunne valg i hverdagen, avslutter Bergmann.

Derfor er det så sunt å gå tur hver dag

Undersøkelsen er gjennomført i januar 2020 på tvers av de nordiske landene Norge, Sverige, Danmark og Finland av et representativt utvalg mellom 18 og 74 år. Undersøkelsen hadde 4024 respondenter og er derfor representativ i de fleste fylkene i alle de ulike landene.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...