Hodet ditt sier det er fullt nå
Noen ganger kan du merke at hodet fylles med for mange inntrykk og stimuli. Det kan føles som om det stjeler litt av livsgleden og svekker selvbildet ditt. Selv om forskningen ikke er entydig innenfor feltet, tyder alt på at mye skjermtid påvirker både det mentale velværet og den generelle allmenntilstanden din.
Samtidig kan du også havne i en situasjon hvor du er blitt mobilavhengig, noe som er knyttet til økt risiko for å utvikle stress. Dette betyr at forbruket ditt kan løpe løpsk og dermed forstyrre livskvaliteten din. Du kan føle deg (for) ofte fristet til å se etter oppdateringer eller nyheter, det kan være vanskelig å logge av.
Tiltak: Fjern apper som frister deg og gir deg litt for gode grunner til å logge på.

MOBILBRUK Bruken av mobil, nettbrett etc. kan gi fysiske utfordringer
© Getty ImagesRyggen, nakken og skuldrene sier: Nei!
Du har kanskje både bemerket og merket hvordan bruken av mobil, nettbrett etc. kan gi fysiske utfordringer. Dermed er det ikke så vanskelig å skjønne at dette går ut over både muskler og ledd, siden kroppen aldri helt får slappet av over en lengre periode.
Et eksempel på dette er en fremoverbøyd stilling i nakken, noe som fører til hodepine, nakke- og skuldersmerter. Det har vist seg at mobiltelefonen er en større risikofaktor for disse symptomene enn for eksempel å sitte foran en større skjerm. Ganske enkelt fordi nakken og hodet vender nedover og at arbeidsstillingen dermed ikke er god.
Tiltak: Ta pauser og løft blikket. Det er faktisk veldig befriende.
Nattesøvnen sier: Jeg vil ikke forstyrres
Hvis du og mobilen din legger dere sammen, har du høyst sannsynlig fått noen dårlige vaner. Kanskje du sjekker Instagram eller sender meldinger som noe av det siste du gjør før du lukker øyenene. Høyst sannsynlig forstyrrer dette nattesøvnen din, gjør det vanskeligere å sovne og holder deg våken når du egentlig heller vil være i drømmeland.
Hvis du allerede plages med rastløse netter, er det en veldig dårlig idé å utsette kroppen og hjernen din for det blå lyset som den elektroniske skjermen sender ut. Det blå lyset er den skyldige fordi den sender signaler til hjernen om at det er dagtid, og dermed bremser produksjonen av søvnhormonet melatonin.
Tiltak: Du og mobilen sier godnatt og sover adskilt. Kjøp en vekkerklokke.
Les også: Nøkkelen til god søvn
Slik tar du en pause
Her er dine 4 nye digitale vaner
1. Avspenn nakken din
Forebygg og behandle nakkespenninger, hodepine og ømme skuldre med denne enkle øvelsen.
Slik gjør du- Sett deg godt til rette. Len deg tilbake i en stol med rett rygg og avslappede skuldre
- Se rett frem. Finn et punkt hvor øynene kan hvile og fokusere. Hold denne posisjonen.
- Gjør en rolig bevegelse hvor du strekker hodet helt bakover, hold, og gå tilbake til startposisjonen.
- Gjenta 8–10 ganger, 4–5 ganger om dagen.
- Hvis det er en hodepine som plager deg, kan du holde øvelsen i opptil 60 sekunder.

SPENNINGER I NAKKEN Det er viktig å forebygge og behandle nakkespenninger
© Getty Images2. Ta deg et frikvarter
Mange av oss er på sosiale medier og sjekker nyheter i pausene våre. Og det må vi ta en pause fra! Det kan være lurt å innføre en eller flere pauser der du faktisk slår av mobilen. Der du verken er tilgjengelig for andre eller selv kan surfe rundt.
Slik gjør du
- Hvis du pleier å sitte på samme sted når du er på sosiale medier, må du gjøre noe helt annet nå. Gå inn i et annet rom, eller gå deg en rask tur. Det er garantert forfriskende.
- Oppsøk en person du har lyst til å prate med. Gjerne en kollega du ikke har snakket med på lenge. Menneskelig kontakt er ikke så dumt i disse tider.
3. Overhold egne "åpnings- og stengetider"
Når ønsker du å være tilgjengelig, og når vil du skjerme hjernen din og være til stede der du faktisk er? Husk at det er du som bestemmer hvilke apper du bruker og hvilke varsler som tikker inn. Og når du responderer på dette.
Slik gjør du- Sett mobilen i flymodus slik at du fullt og helt kan konsentrere deg om de du faktisk bor med. Test deg selv om du har blitt avhengig av å sjekke mobilen din, eller om du fortsatt har kontroll.
- Bestem deg for om du vil innføre en fast digital åpningstid. For eksempel fra kl. 20 til kl. 21 hver kveld, kun denne timen er du digitalt tilgjengelig.
- Det kan også være lurt å ha mobilen på en fast plass. En skuff, hylle eller pose. Da kan det være lettere å legge den fra seg.

HUSK at du kan bruke åndedrettet i nesen som et anker hvis du mister fokus i en travel hverdag
© Getty Images4. Tren oppmerksomheten
Når du zapper mye rundt, blir du gjerne mer rastløs og utilpass, og det kan til og med være vanskeligere for deg å finne roen til å ta deg en pause. Og det er jo nettopp det 40+-kroppen og psyken din trenger.
Det er mange bekymringer i hverdagen. Derfor er det ikke sikkert at du faktisk vil slappe av når du ikke gjør noe på mobilen. Har du det på denne måten, er det smart å trene opp evnen til å være oppmerksom og fokusert, slik at du drar ordentlig nytte av pausene.
Slik gjør du
- Sett deg godt til rette, og finn en behage- lig stilling.
- Fokuser på at at du sitter, og la kroppen din være tung.
- Følg pusten fra ansiktet og til nederst i ryggraden.
- Trekk pusten, og følg den rundt.
- Fokuser på pusten i nesen. Litt kjølig når du trekker inn. Litt varmere, når du puster ut.
- Bli sittende i minimum 5 minutter. Du gjør ingenting, du skal ingenting. Du har en pause og øver deg på å være oppmerksom