mental helse og overgangsalder
Mental helse:

Overgangsalderen oppleves forskjellig fra kvinne til kvinne. De mentale utfordringene skal ikke undervurderes.

© Getty Images

Din mentale overgangsalder

Du blir ikke automatisk deprimert av å komme i overgangsalderen, men du kan merke hvordan humøret svinger opp og ned. Det kan tære på overskuddet. Denne overgangen i livet kan nemlig sette spor på helt andre måter enn hetetokter og uregelmessig menstruasjon. Men det er mye du kan gjøre for å oppleve en mildere overgang.

27. januar 2019 av Gitte Høj

Vi er alle forskjellige, også når det gjelder overgangsalderen. Noen kan føle seg mer skjøre og følsomme, andre kan bli mer utagerende og lettere bli irritert og kjenne sinne. Poenget er at det skjer noe som føles annerledes inni oss alle sammen. Dette merkes ikke bare på kroppen, det er også merkbart på psyken.

Vi har snakket med tre eksperter som kommer med råd til tre mentale utfordringer som er vanlige i og rundt overgangsalderen:

1. utfordring:

Sliten og stresset i kroppen

Slik føles det – Fysioterapeuten forklarer:

– Du kan føle deg både trett, sliten og stresset flere steder i kroppen og på ulike måter. Kanskje merker du svakhet, stivhet og smerte i bevegelser både i ledd, muskler og bindevev. Det kan også skje at du opplever konkrete problemer og svakhet i bekkenbunnen i form av inkontinens, og at du har vanskeligere for å holde deg tørr når du trener. Du kan også oppleve at du generelt mangler energi, sier fysioterapeut Kirsa Barrit.

Mental overgangsalder
Eksperten:

Kirsa Barrit er fysioterapeut, med mastergrad i forandringsstrategier innen idrett og helse, spesialist i trening for kvinner i og rundt overgangsalderen. 

Derfor er det sånn:

– Det finnes flere forklaringer på hvorfor du kjenner at kroppen din i årene i og rundt overgangsalderen føles mer sliten og mer stresset enn normalt.

  • Mennesker mister hele tiden muskelmasse jo eldre vi blir, og prosessen går fortere i overgangsalderen fordi du mister østrogen. Dette hormonet virker nemlig også styrkende på muskler og bindevev.
  • Samtidig finnes det flere nerveceller som gir smerte i bindevevet enn i musklene. Bindevevet består blant annet av østrogen og finnes overalt i kroppen. Det snor seg innimellom og inn i musklene og rundt om og i de indre organene og i leddene. I overgangsalderen blir bindevevet svakere, og derfor kan det oppstå stivhet og smerter som både utmatter og stresser kroppen.
  • I tillegg vil mange kvinner i overgangsalderen begynne å merke hvordan de har fått en mindre rank kroppsholdning på grunn av f.eks. graviditeter, tunge løft, barn sittende på hoftene og stillesittende arbeid. Dette medfører at noen musk­ler er blitt for korte og noen for lange, og derfor blir de svake og dårlig koordinerte og sliter dermed på leddene dine.
  • En dårlig kroppsholdning kan samtidig virke inn på pusten – som blir mer overfladisk – og dette bidrar også til å øke følelsen av stress i kroppen.

Løsningen er:

– Generelt handler det om å bevege seg mer, fordi bevegelse gir fornyet energi, styrker bindevevet, smører leddene og gjør musklene sterkere – og alt dette påvirker hjernen positivt, sier Kirsa Barrit.

  • Stress ned: Legg deg på gulvet med bena oppover en vegg, og sørg for å puste dypt og riktig. Stillingen sender anti-stresshormoner ut i kroppen og senker automatisk stressnivået ditt.
  • Trekk pusten dypt og bruk kroppen riktig: Det er avgjørende at du får tilbake en god kroppsholdning både når du hviler og når du beveger deg. Da kan du igjen oppnå et optimalt samarbeid mellom muskler, ledd og pust, og dette vil gjøre deg mindre sliten og hjelpe mot stressopplevelsen i kroppen.
  • Tren opp de indre musklene: Forsøk deg på f.eks. pilates for å trene opp kroppens indre og stabiliserende muskelsystem slik at de samarbeider bedre med bekkenbunnen og pusten. Det viktigste er å styrke de indre musklene før du begynner å trene opp de ytre – og mer synlige – musklene. En sterk og stabil kjernemuskulatur støtter og styrer kroppens holdning og bevegelser. Dermed føler du mindre smerte og stress i kroppens vev og ledd.
  • Ha fokus på bindevevet: All bevegelse påvirker bindevevet positivt. Dette kan helt enkelt være en daglig spasertur. Du kan også begynne med yoga eller f.eks. fysio flow, som er en fysioterapeutisk treningsform hvor du jobber med å strekke ut og spenne av. Til slutt kan du gi bindevevet massasje med bløte treningsballer og på den måten løse opp et ømt og stramt bindevev.

Les også: Er du i overgangsalderen? Her er alt du trenger å vite!

trøtt og sliten overgangsalder
Hormonelle forandringer:

Trøtt og sliten? Overgangsalderen medfører mange endringer i kroppen din. 

© Getty Images

2. utfordring:

Å føle seg engstelig og trist

Slik føles det – Psykoterapeuten forklarer

– Å være i overgangsalderen kan på mange måter minne om å være tenåring fordi det skjer så mange hormonelle og eksi­sten­sielle forandringer i kroppen.

Gamle traumer, problemer, stress og mye annet kan plutselig dukke opp i hodet, og noen merker også en redsel for å bli eldre, føler et stigma ved det å være i overgangsalderen og en forherligelse av ungdommen. For mange kvinner er dette helt naturlig en periode hvor de trenger ekstra søvn, hvile og ikke minst ettertanke.

Det er ikke mange som vet dette, eller tar hensyn til det. Som kvinner forventes vi å kunne være i full aktivitet hele tiden, uten å ta hensyn til hvor vi er i vår livssyklus, sier psykologen Pernille Fournais.

Slik takler du overgangsalderen
Eksperten:

Pernille Fournais er psykolog og underviser i yoga og mindfulness.
Les mer om henne på balancekompagniet.dk. 

Derfor er det sånn:

– Overgangsalderen gjør mange kvinner mer sårbare, og det er lettere å miste grepet. Alt forandres jo hele tiden.

  • I denne fasen er det veldig alminnelig å oppleve forandringer i humøret, følelsesmessig ustabilitet, økt stress, større lyst til å være alene pluss nattesvette, dårligere søvn og migrene eller hodepine. Mange kvinner blir også skremt av at de har mindre energi.
  • Hvis du forsøker å skjule frykt, bekymringer, fobier og annet, så er det i denne perioden at de virkelig flyter opp til overflaten.
  • Kvinner kan miste følelsen av å kunne være seg selv. En del blir redde for de små forandringene, og når dette kombineres med ytre, ofte dramatiske eksistensielle opplevelser som for eksempel sykdom, foreldres død, tomhet når barna har flyttet ut eller skilsmisser, blir det veldig vanskelig å klare å navigere riktig i usikkert farvann.

Løsningen er:

– Først og fremst bør du glede deg til den perioden som jeg kaller visdomsalderen. Gi deg selv plass og tid til å være alene. Sett gjerne av minst en time om dagen som bare er din, og som bare du kan bestemme over.

  • Begynn med yoga: Alle former for yoga gjør deg godt. Hormonyoga er den mest virkningsfulle, fordi den for eksempel kan døyve hetetoktene.
  • Mediter: Tren deg opp til å være kjærlig, oppmerksom og nærværende i deg selv.
  • Gi deg tid til å sørge: Det er naturlig å sørge når noen faser i livet er over. Barna har flyttet hjemmefra. Et langvarig parforhold kan kanskje ikke lenger fortsette. Sørg over det – og gi deretter slipp.
  • Tren deg opp i å elske deg selv: Både ditt eget indre og din egen kropp. Til tross for at den blir eldre.
  • Ordne opp i uavsluttede forhold: Få gjerne støtte og hjelp i denne prosessen hvis du trenger det. Finn ut hvem som vil deg vel. Bli i det hele tatt klok på hva det er som gjør deg stresset, og bestem deg for å gjøre noe med det – for eksempel usunne forhold til andre.
  • Gi næring til fysisk velvære: Spis sunt og sov lenge og godt. Ta deg (gjerne mange) pauser i hverdagen, og gå lange turer. Legg mer merke til moder Jord og naturen rundt deg, og finn en ny samhørighet med den.

engstelig og trist i overgangsalderen
Er du trist og engstelig?

Mange kvinner opplever en redsel for å bli eldre, føler et stigma ved det å være i overgangsalderen og en forherligelse av ungdommen i forbindelse med overgangsalderens inntog.

© Getty Images

3. utfordring:

Ukonsentrert og dårlig hukommelse

Slik føles det – Ernæringseksperten forklarer:

  • Tidligere kunne du alltid ha flere baller i luften, men nå opplever du stadig oftere at du mister noen av dem. Du har mistet overblikket, føler deg fortere sliten og når du for eksempel leser noe, kan du rett etterpå ikke huske hva du har lest. Selv nyhetene på tv kan det være vanskelig å følge med på og huske. Du tar deg selv i å tenke på neste oppgave mens du sitter i et møte, er i en læresituasjon eller bare er sammen med venner og familie, sier ernæringsekspert Mia Damhus

overgangsalderen og følelser
Eksperten:

Mia Damhus er ernæringsekspert, farmasøyt og helseutdannet i USA. Du kan lese mer på cetcenter.dk.

Derfor er det sånn:

  • Når hjernen ikke jobber eller fungerer som den pleier og som vi forventer, blir vi veldig lett engstelige for at noe er alvorlig galt. Men ofte er det bare snakk om en overbelastning av systemet.
  • Kanskje har du i mange år vært travelt opptatt med oppgaver både i jobben og hjemme, og nå – når du befinner deg midt i livet – har hjernen begynt å bli trett.
  • I tillegg har nivået av østrogen falt i forbindelse med overgangsalderen, og det virker negativt på blodomløpet i hjernen.
  • Men det er viktig å vite at andre hormoner har styringen og bestemmer over kjønnshormonene. Hvis det derfor nå er mye stress i livet ditt i tillegg, så virker dette også på nivået av kjønnshormoner. Hvis du på grunn av stresset produserer mye av langtidsstresshormonet kortisol, så faller nivået av kjønnshormoner.
  • Til slutt kan du også ha betennelser i kroppen som sliter på hjernen, eller du kan mangle viktige næringsstoffer. Det kan gi deg en opplevelse av at hjernen ikke er like skjerpet som tidligere.

Løsningen er:

  • Kutt ned på kaffen: Fordi kaffe øker produksjonen av stresshormoner.
  • Vær forsiktig med alkohol: Hvis og når du drikker alkohol: Ta deg helst et glass rødvin, fordi rødvin inneholder et stoff kalt resveratrol som kan forbedre hukommelsen og hjernens helse.
  • Dropp sukkeret: Fordi sukker ikke inneholder noen næringsstoffer og bare tar opp plassen til et sunt kosthold.
  • Spis mye mer grønnsaker og frukt: Fordi plantekost både er fullstappet med vitaminer og bidrar til en sunn tarmflora. Både de svovelrike – fra kål- og løkfamilien og de fargerike – er viktige fordi de hjelper kroppens avgiftning, virker som antioksidanter og er anti-inflammatoriske. Spis også gjerne mer belg­frukter som kikerter, bønner og linser. En sunn tarmflora minsker betennelser i hele kroppen, også i hjernen.
  • Velg sunt fett for hjernen: Nøtter og fettholdige frø som bidrar med sunne fettstoffer som hjernen din har bruk for. Hvis du liker fisk, så velg fet fisk som sild, sardiner og ansjos, hvor det også er mindre risiko for at de inneholder usunne kjemikaler.
  • Lite, men godt kjøtt: Hvis du spiser kjøtt og fjærkre – velg best mulig kvalitet. Økologiske og frittgående dyr har en sunnere sammensetning av fett i kjøttet og inneholder mye mindre rester av plantevernmidler og medisiner. Velg lite, men av virkelig god kvalitet, når du handler inn kjøtt og fjærkre.
  • Test kostholdet ditt: Prøv å unngå glutenholdig korn, og test ut hvor godt du tåler melkeproteiner. Betennelser skyldes ofte kostholdet og det vi spiser hver dag. Derfor kan du gjerne teste ut dette ved å kutte ut noe av det du spiser mest av i en periode.
  • Ta gjerne kosttilskudd med naturlige østrogener: Forsøk å få i deg råvarer som har et naturlig lavt innhold av svake østrogener, og/eller ta tilskudd av fermentert rødkløversaft i perioder. Begge deler kan hjelpe på ditt naturlige og stadig lavere nivå av hormoner.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...