Synes du det er vanskelig eller kanskje kjedelig å spise sunt?
Vi hjelper deg i matjungelen og har laget en enkel oversikt over hvilke matvarer du bør spise mer av.
1. Masse grønnsaker:
La den grønne maten ta størst plass på tallerkenen! Server alltid rikelig med mange forskjellige typer grønnsaker som metter godt, for eksempel brokkoli, blomkål, hodekål, squash, aubergine, fennikel og aspargesbønner.
2. Ovnsbak rotgrønnsaker:
Rotfrukter inneholder karbohydrater, men de er «langsomme» hvis du spiser dem «al dente» – så derfor bør du steke gulrøtter, rødbeter, søtpoteter, selleri, beter og kålrot i ovnen i stedet for å koke og mose dem.
3. Næringsrik raw food
Tenk på at «raw food» blir lenger i magesekken og dermed metter mye bedre. Raw food inneholder mer næring og fremfor alt gode fordøyelsesenzymer.
Server derfor alltid råkost til maten. Riv gulrøtter, strimle hodekål og spis blomkål og brokkoli ukokt av og til.
4. Mettende supper:
Varme supper metter mer enn du tror! En suppe inneholder en stor mengde grønnsaker som tar lang tid for magesekken å bryte ned.
En favoritt er min egen tomatsuppe med pestomarinert mozzarella, eller spinatsuppe med hakket, hardkokt egg. Både mozzarella og egg er veldig gode proteinkilder.
5. Topp salatene:
For å bli mettere og for at maten skal inneholde mer proteiner, bør du toppe salater og grønnsaker med fetaost, hvit geitost, halloumi, nøtter og frø.
6. Kalorifattig, glutenfri pai:
Å lage en pai som både er vegetarisk, ikke inneholder gluten og har lite kalorier går utmerket, og smaker dessuten herlig. I dag finnes det mandelmel, bokhvetemel, kokosmel og mandelmel som du kan lage paibunnen av.
7. Proteinkilder:
De beste vegetariske proteinkildene som inneholder lite karbohydrater, er nøtter, frø, oster, alger, sjøgressnudler, tofu og egg.
8. Flere alternativer:
Følger du en ikke fullt så striks lavkarbodiett, som for eksempel GI-metoden, kan du også lage mat med linser, bønner, quinoa, havremel og bokhvete, som alle er fantastiske proteinkilder og gode å bruke i mettende salater.
Dessverre inneholder disse matvarene for mange karbohydrater til å inngå i en LCHF-diett.
9. Vegetarmat:
Sjekk i frysedisken og se hva som finnes av gode, vegetariske alternativer som biffer, quorn eller soyadeig. Se opp for produkter med mange tilsetningsstoffer, hvetemel og sukker.
10. Sunt fett:
Tenk også at fett metter godt, derfor anbefales det alltid å servere for eksempel oliven, avokado, nøtter, frø og olje.
Prøv gjerne å lage din egen pesto eller tapenade, en god aïoli eller en kremet dressing med majones. Da holder du deg mett i lang tid, og blodsukkeret holder seg på et stabilt nivå.