Tina Nördstrøm. Tinas Kök
© Gyldendal

Tina Nordström: Våg å være mer som Pippi

Den svenske tv-kokken har like mye energi og godt humør som Pippi Langstrømpe – og de to deler livsmottoet: «Det har jeg aldri prøvd før, så det tror jeg sikkert at jeg kan klare!» Det mottoet ønsker bokaktuelle Tina Nordström at du og jeg adopterer.

24. mai 2019 av Cecilie Espensen

Tina Nordström

Alder: 45. Bor: I Helsingborg i Skåne i Sverige. 

Familie: Gift med Martin Holmquist, barna Elise (10) og Albin (13). 

Sosiale medier: @mat_tina (Instagram), Tina Nordström (Facebook). 

Aktuell med: Kokeboken «Tinas mat» (Gyldendal). 

Denne boken er for både den som flytter hjemmefra for første gang og den som lager mat i hverdagen, som deg og meg, sier Tina Nordström og fortsetter:

– Her får du svar på alt fra hvordan man bygger opp et spiskammer til hvordan partere en kylling og hvordan du redder en saus som har skilt seg.

Den entusiastiske kokken som vi kjenner fra tv-ruten gjennom programmer som «Tinas mat» og «New Scandinavian Cooking», er på norgesbesøk i forbindelse med sin nyeste kokebok som ikke er helt tradisjonell. 

– Denne boken, grunnleggende som den er, har alltid ligget i bakhodet mitt. Du vet hvordan vi kokker sier «kok gulrøttene i lett- saltet vann» – hva betyr det for folk som ikke lager mat til vanlig – eller for den saks skyld alle hverdagshelter som lager mat hver dag? Vel, det er basiskunnskap som dette jeg ville formidle med denne boken.

 Dette er ikke den typen oppskriftsbok som du blar i fra side til side og tenker: «Lekkert bilde, det ser godt ut, det skal jeg lage en vakker dag». Nei, disse oppskriftene skal du gå løs på med det samme, og bygge selvtillit på kjøkkenet med, det er tanken min.

Tina Nördstrøm
© Gyldendal

I samme slengen understreker Tina at det er viktig å ikke avsløre at du bruker oppskrifter. Ta heller imot rosen og kjenn at det bygger selvtilliten din som «kokk», råder hun. I boken finner du hele spekteret – fra hvordan ta marmeladetesten når du koker syltetøy av sesongens frukt og bær, hva slags type sukker som finnes, og hva de er egnet til, hvordan du sjekker om egget er gammelt eller ei, til hvordan du lager den ultimate fiskegratengen og sjokolademoussen samt supertrendy og sunne bowls.

– Jeg er en stor fan av tv-kokkene Julia Child og Delia Smith. Da jeg begynte studiene som kokk, kjøpte jeg alle bøkene til Delia og leste dem fra perm til perm. Disse fantastiske damene har vært en stor inspirasjon i tanken bak og arbeidet med denne boken, selv om jeg på ingen måte sammenligner meg med dem, sier 45-åringen og fortsetter: 

– «Jeg vil lykkes med hollandésen» tenker du – ja, her viser jeg deg hvordan du fikser det, trinn for trinn. Jeg vil at du skal se for deg at jeg sitter på skulderen din og hvisker inn i øret ditt: «Husk å smake til, husk en skvis sitronsaft for å balansere syren.» Ting som det. 

Jeg vil så gjerne at folk skal føle på mestring på kjøkkenet. Bli litt mer som Pippi og tenke: «Det har jeg aldri prøvd før, så det tror jeg sikkert at jeg kan klare!» Mat er ikke bare å tygge og svelge. Mat er en byggestein for å ha det bra. Og jeg ønsker at folk skal tørre å våge litt mer, utfordre seg selv med krydder, grønnsaker og nye knep, rett og slett være litt mer rock’n’roll på kjøkkenet.

Les også: Smarte hverdagsretter

Selv beskriver hun sin matlagingsstil slik:

Enkel, ukomplisert og jordnær. Hun elsker grønnsaker, men sier at hun aldri lager vegetarisk mat! Det synet på grønnsaker synes hun er veldig 70-talls og urettferdig mot alt det grønne og hva det kan tilby.

Tina Nördstrøm

Boken fåes kjøpt her

© Gyldendal

Hun forteller videre om hvordan hun med iver tester ut nye oppskrifter, som den gangen hun hadde fått tak i fersk steinbitrogn og begeistret serverte den med egg og avokado til familien som himlet med øynene og som i det øyeblikket ønsket seg pizza og kjøttboller som «vanlige barn».

– Elisa og Albin synes kanskje jeg strekker strikken litt langt noen ganger og holder en knapp på min pappas gode, gammeldagse mat som fiskefarse og masse saus og poteter, det liker barna mine.

Men hun leverer på andre punkter. Baker til avslutninger, bursdager og samlinger, og har alltid åpen dør for barnas mange venner. At hun har barnetekke er sikkert, det beviser hun som meddommer i «Sveriges yngsta mästerkock» som går på svensk TV4 nå.

– Det er som en fritidsklubb hjemme, alltid fullt hus. Jeg elsker å ha barna og vennene deres på kjøkkenet mens jeg lager mat og spiller musikk. Jeg er en person som liker hverdagslivet. 

Maten som bremser og reverserer aldringen

Tina er også opptatt av å begrense matsvinn.

– Jeg jobber aktivt med å kaste mindre mat. Jeg bruker opp restene og jakter på nedsatte varer i matbutikken, den typen som går ut på dato. Det er ikke fordi jeg er kjip på penger, men fordi jeg på den måten også kan bidra til at mindre mat kastes. Jeg tenker at 70 prosent av råvarene jeg bruker hjemme er kjøpt til nedsatt pris. Jeg slår et slag for mindre kjøtt og mindre sukker i maten. Hver morgen lager jeg meg en shot av ingefær og gurkemeie – det er den beste energigivende starten på dagen. Jeg er en stolt helsenerd med flere hyllemeter med kombucha i kjelleren.

Boken kan du få kjøpt her.

Hva er din favorittingrediens?

– Den er vanskelig. Jeg kan si det slik: Det som gjør meg lykkelig er en fruktskål som bugner og en full grønnsaksskuff, da føler jeg meg rett og slett trygg.

Avslutningsvis lurer jeg selvsagt på hva det beste Tina får servert er. Jeg spør og får et svar som igjen understreker hvor lik hun er Pippi med den samme iboende egenrådigheten:

– Kan jeg lage det selv? Jeg lager helst maten selv, skjønner du.  

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...