7 glutenfrie og sunne meltyper
Vil du kutte ned på hvetemelet? Her er de sunne meltypene - proteinrike og uten gluten!
Mel uten hvete og gluten
Flere og flere oppdager at de lever bedre uten hvetemel eller gluten. Og mange lurer på hva slags mel det kan erstattes med, og hvordan det gjøres.
Det går nemlig ikke an å bruke gamle oppskrifter som inneholder hvetemel, og deretter bare bytte ut hveten med en annen type mel.
Sørg derfor for å undersøke at melet du bytter til har de samme bruksområdene som det opprinnelige melet.
Alle meltypene har forskjellige egenskaper når det gjelder baking. Husk også at det er glutenet som gjør deigen elastisk, så du vil aldri få en like spenstig deig som når du baker med hvetemel. Men resultatet kan bli like bra.
Når du har vent deg til dette, kan du prøve deg frem med de alternative meltypene, og oppdage deres unike egenskaper.

1. Soyamel uten gluten
Soyamel fremstilles av skåldede, malte soyabønner. Det er er rikt på sunt protein og flerumettet fett.
Melet inneholder også mye vitaminer og mineraler, noe som gjør det til et interessant alternativ for dem som vil spise mer vegetarisk.
Det brukes i grøt, velling, brød og sauser, i vegetarbiffer og til pannekaker. Det går utmerket å bake med soyamel, og paier blir perfekte.
Les også: 7 mattriks som gi flat mage

2. Glutenfri manedelmel
Maismel er laget av tørket og malt mais. Det brukes først og fremst i meksikansk matlagning, og er hovedingrediensen i nachos, tortillas og tacos.
Kanskje ikke det beste melet for dem som bruker LCHF- og GI-dietter, fordi mais er et kornslag.

3. Rismel uten gluten
Rismel brukes til grøt, velling, jevning til sauser og supper, pluss som ingrediens i platter, pannekaker og glutenfritt brød.
Melet passer godt som erstatning for hvetemel for dem som har ømtålig mage, fordi ris er mildt og har stabiliserende egenskaper.
Les også: Dette er rismelk

4. Glutenfri manedelmel
Mandelmel består av tørkede og malte mandler. Melet tykner når man blander det med vann, og er derfor perfekt å blande i en smoothie.
Du kan også bake med mandelmel, både i brød og pai. Det er også kjempegodt å panere stekt mat med.
Tips! Hvis du ikke liker mandelmel, så prøv heller hasselnøttmel.
Les også: Dette er mandelmelk

5. Quinoamel med protein
Hel quinoa som er blitt dampet, tørket og deretter malt til mel. Quinoa er en vekst som er rik på proteiner, noe som gjør at den passer ekstra godt for deg som spiser mye vegetarisk mat.
Det går utmerket å lage grøt, velling og pannekaker av melet, og det egner seg også til bruk i både brød og kaker.
Les også: Dette er quinoamelk

6. Glutenfri kokosmel
Kokosmel har blitt populært takket være LCHF, fordi melet inneholder få karbohydrater. Kokos er rikt på fiber, og er derfor veldig sunt for magen.
Kokosmel kan brukes som topping på en dessert eller på müsli, og kan blandes i smoothies eller juice for at de skal bli tykkere og mer mettende. Kokosmel sveller mye opp når du blander det med væske, så følg oppskriftene som inneholder kokosmel meget nøye!

7. Bokhvetemel uten gluten
Bokhvetemel produseres av bokhvete uten skall, som faktisk er en urt. Melet brukes til brød, kaker, pasta/nudler, sauser, jevning, paier og pannekaker - som russike blinis og franske galettes.
Bokhvetemel har en meget tydelig og en anelse bitter smak, så derfor er det ikke alle som liker det.
