6 skjulte sukkerbomber
Du tror at du spiser sunt, men disse sukkerfellene kan overraske deg.
Brus og godteri
Får du i deg for mye sukker over lang tid, risikerer du økt kolesterol, høyere blodtrykk, og større risiko for hjertesykdom og overvekt.
Med søtningsstoffer som skjuler seg i alle typer matvarer, inkludert ferdigpizza, brød, pålegg, drikker og supper, er vi på veg til å bli en nasjon av sukkerslaver. Ifølge Helsedirektoratet får hver nordmann i snitt i seg 27 kilo sukker i året.
Sukker utgjør altså en stor prosent av energiinnholdet i kosten vår, der brus og godteri er de største sukkerkildene.
Her er noen av de skjulte sukkerfellene, og tips til hvordan du kan unngå dem.

1. Frossen mat
Du har kanskje lykkelig oppdaget at frossenmat ofte skilter med lavere fettinnhold? Problemet er at når produsenter dropper fettet, må de heve smaken på andre måter. Dette gjør de ved å pumpe inn billige sukkerkilder. Mange frossenvarer kan faktisk konkurrere med godteri når det gjelder sukkerinnhold.
Unngå kaloribomben: Er du på jakt etter frossenmat, velg de rene varene uten krydderblandinger og sauser. Enda bedre; unngå de ferdiglagde måltidene (som har en tendens til å være stappfull av salt) fullstendig.
Hvis du har muligheten, plukk heller de friske grønnsakene fra grønnsaksdisken (det tar jo egentlig ikke mange minuttene å kutte dem). Ferske økologiske grønnsaker har vitaminene godt bevart, og egner seg godt i wok, til koking eller til puré.
Kombiner med magre proteiner, som kyllingbryst, scampi, fisk eller svinefilet, og du har du sunt og godt måltid.
Bør grønnsakene spises rå, dampes eller kokes? Har betydning for hvor sunne de er!

2. Salatdressing
Drysser du ofte ett par spiseskjeer sukker over en frisk, grønn salat? Sannsynligvis ikke. Det trenger du da heller ikke, fordi matprodusentene har allerede pøst på med masse sukker i sine vinagretter og dressinger.
Særlig i lettprodukter med lavt fettinnhold kompenseres det med sukker. Med fire spiseskjeer dressing har du søtet salaten din med en full spiseskje rent sukker.
Unngå kaloribomben: Først, les innholdsfortegnelsen! Velg dressinger med 0-2 gram sukker per porsjon. Eller enda bedre, og billigere; kjøp god olivenolje og lag den enkleste, sunneste og beste vinagretten ved å blande sitronsaft, litt sennep, en klype salt og god olivenolje. Du kommer aldri til å gå tilbake til ferdigdressing!
Lyst på en deilig salat? Her har du et stort utvalg!

3. Frokostblanding
Du er fullstendig klar over at Coco-Pops, Honnikorn og andre barnefavoritter inneholder mye sukker. Derfor leter du etter tilsynelatende sunnere alternativer med fiber, vitaminer og antioksidanter. Men dessverre er mange av disse også fulle av sukker!
Unngå kaloribomben: En del av frokostblandingene er tilsatt mye usunt mettet fett. Ett tips er å se etter ingredienser som, palmeolje eller uspesifisert vegetabilsk olje, som ofte betyr usunt fett. Vær nøye med å se på innholdsfortegnelsen på frokostblandinger med mye tørket frukt. Tørket frukt, som kokos, banan og ananas er rent fruktsukker, som er kaloririkt og ikke stort bedre enn rørsukker.
Blandingene som er merket med nøkkelhullet skal inneholde mindre fett og sukker, og lite salt sammenlignet med andre produkter.
Disse frokostblandingene er blant verstingene når det gjelder sukkerinnhold: Quaker Crüsli Sol frokost, Kellogs Honni-Korn, Nestlé Nesquick Kakaosmak, Kellog
s Choco Pops Crunchers og Fitness Fruits.
Gå for de enkleste frokostblandingene, som AXA 4-Korn og AXA 4-Korn Pluss. Eller enda bedre; lag din egen frokostblanding der du bestemmer innholdet!

4. Smakstilsatt yoghurt
Magre yoghurt-varianter med lavt sukkerinnhold er næringsrike kraftverk! Rik på kalsium og proteiner. Men de fleste smakstilsatte yoghurter inneholder like mye sukker som kaker, og er som dessert å regne.
Unngå kaloribomben: Smaksett naturell yoghurt med fruktbiter, eller en skje hjemmelaget syltetøy. Din indre søtmons vil kanskje trenge litt tid til å venne seg til den mer subtile naturlige søtsmaken, men det er vel verd innsatsen. Dersom du mener naturellyoghurt blir for kjedelig er det supert å ringle litt honning over en gang i blant.
Glad i det søte? 6 sunnere alternativer til sukker

5. Pastasaus
Litt søtning i tomatsausen hever smaken, og nøytraliserer den naturlige syren i tomatene. Men enkelte matfabrikanter har gjort en klype sukker om til en bøtte når de tilsetter to-tre teskjeer sukker per 150 gram pastasaus. Pastasaus på glass er en sikker sukkerbombe, inkludert barbecuesaus, teriyaki-saus og salsaer.
Unngå kaloribomben: Les på innholdsfortegnelsen og se på hvor stor del av kaloriinnholdet som kommer fra karbohydrater. Den beste pastasausen lager du selv av knuste tomater, løk, sopp og god kraft, og jo lenger den koker, desto bedre blir den!

6. Energibarer
Ingenting er så enkelt som å gripe en müsli-bar eller «fitness»-bar på vei til eller fra, når magen rumler.
Problemet er bare at de fleste av disse barene er like søte og like næringsfattig som sjokoladebarer. Selv om disse hurtigmåltidene har nøtter og frukt avbildet på forsiden, er det ofte ulike sukkerarter som står først på innholdslista.
Unngå kaloribomben: Det er minst like lett (og billigere!) å spise et eple og en håndfull med nøtteblanding, eller du kan lage dine egne energibarer fylt med sunne næringsstoffer som holder energinivået oppe.
Saken er oppdatert 08.01.2018
