Spis sunt, ikke kjedelig:
Spis sunt, ikke kjedelig:

- Med mitt kosthold får du to ekstra gir, og kan kose deg med god mat hver dag, sier lege og kostholdsekspert Berit Nordstrand.

© Truls Qvale

- Jeg hater ordet diett

Lege og kostholdsekspert Berit Nordstrand er lidenskapelig opptatt av å gi folk råd som gir mer energi og et bedre liv - uten at det går på bekostning av kosen!

28. mai 2017 av Bjørnhild Fjeld

Når lege og seksbarnsmor Berit Nordstrand holder foredrag om sin kostholdsfilosofi, ender selv de mest skeptiske og umotiverte tilhørerne som nyfrelste tilhengere.

– Folk sier jeg kan motivere en gråstein, og det synes jeg er så artig! sier Berit selv.

I 12 uker blogget Berit på Tara.no som en del av satsingen Tara Frisk Start. To av Taras lesere har vunnet en konkurranse om å få coachinghjelp av Berit Nordstrand, der målet er å få mer energi og bli kvitt helsefarlig bukfett.

© Vegard Støten

Overfôret på kalorier

Nordstrands kostholdsfilosofi går i korte trekk ut på at du skal bytte ut næringsfattige, usunne råvarer med sunnere alternativer. Du skal lage maten fra bunnen av med rene råvarer og fylle tallerkenen med mer plantebasert mat. Moderne hvetemel byttes ut med urkorn som emmer, enkorn og økologisk spelt, sukker byttes med små mengder honning, hvit ris med byggryn, og så videre.

– Problemet i dag er at mange er både overfôret på kalorier og underernært på næringsstoffer. Mange moderne råvarer inneholder ikke de byggeklossene kroppen trenger for å fungere. Tarmfloraen får heller ikke den maten den trenger for å holde seg i live. Resultatet er at helsefarlig bukfett lagrer seg rundt midjen, at kroppen herjes av betennelser, og at folk ikke har energi til å nyte hverdagen. Ved å spise riktig kan mange få det bedre, rett og slett.

Berits metode er heller ikke en diett eller slankekur, men en varig livsstilsendring. De nye matvanene innføres over tid, Berit foreslår 12 uker, men du kan også bruke lengre tid.

Dessert hver dag!

– Det å spise sunt betyr ikke at du skal spise kjedelig mat, telle kalorier og sulte deg. Det betyr at du skal spise mer av det som er bra for deg. For eksempel kan du godt spise pizza, men med en grovere bunn og en grønn salat til. Tacoen blir sunnere med litt ekstra bønner og linser innblandet i kjøttdeigen. Og så er det lov å spise dessert hver dag, forklarer hun.

– De fleste lager smoothie av frukt, bær og juice. Men da gir den høyt blodsukker og det er ikke særlig bra. Med våre smoothier kan du få i deg mer av de nyttige næringsstoffene som kroppen trenger for å fungere optimalt. For eksempel må det være fett i en smoothie for at kroppen skal kunne ta opp mest mulig av plantestoffene fra råvarene, forklarer Berit.

I hennes familie er smoothie som oftest kveldskos og noe de tar seg tid til å nyte. Smoothie kan fint være dessert!

Siden 2012 har Berit gitt ut seks bøker om kosthold, trening og livsstil, og nå i vår kom den sjuende, med tittelen «Verdens beste smoothier», som hun har skrevet i samarbeid med mesterkokken Kjartan Skjelde.

© Arne Bru Haug

Seksbarnsmor

Det skal heller ikke være så vanskelig å følge rådene fra Berit. De krever litt mer planlegging enn å stikke innom matbutikken og raske med seg en ferdigpizza, men det tar ikke mer tid å lage middag.

– Jeg er seksbarnsmor og vet godt hvordan det er å være i tidsklemma. Jeg tror også det er årsaken til at mine kostholdstips er blitt så populære – jeg gir folk råd det er mulig å følge også i en hektisk hverdag.

Berit mener for eksempel at det ikke er nødvendig å stresse med å spise middag klokka 17, rett før barn og ungdommer skal ut på aktiviteter.

– Det er viktig å kose seg med maten, roe seg ned, dekke fint på bordet og ha et hyggelig måltid. Hos oss er klokken gjerne 20 før vi spiser middag. Lag heller litt enkel kveldsmat før trening, så samles alle til middag senere på kvelden, anbefaler hun.

Noen synes nok Berit Nordstrand virker i overkant perfekt, med seks barn og fremgangsrik karriere, men hun kan forsikre om at hennes hjem heller ikke ser ut som en møbelkatalog.

– Jeg har det som de fleste andre, jeg rydder opp når det er blitt for mye rot og ting utover i huset. Nå er det bare to av barna som bor hjemme, og det merkes at det er mindre ting som ligger utover, men det er samtidig litt vemodig, sier 50-åringen.

Har du lyst på mer fra Berit Nordstrand?

Sett av helgen 1.–3. juni til Tara Weekend på Strömstad Spa & resort!

Meld deg på her for en herlig helg med flotte damer og spennende foredrag fra inspirerende Tara-damer!

Aktiv familie:
Aktiv familie:

Her er hele familien samlet for et par år siden. Mathea(f.v), Karoline, Ingrid, Live, Petter, ektemann Arnfinn, Anna og Berit.

© Privat

"Slapp-slank"

Selv om det å gå ned i vekt er et mål for mange av hennes tilhengere, er det ikke primært det Berit er opptatt av.

– Du kan godt være slank, uten å være spesielt sunn. "Slapp-slank" var det en av kursdeltakerne mine som sa en gang. Det er ikke alle som legger på seg selv om de spiser usunt, men kroppen fungerer ikke optimalt og du er sårbar for sykdom hvis den ikke får det drivstoffet den trenger.

Barn, syke og eldre ligger Berits hjerte nærmest, og de siste årene har hun hørt mange historier om barn som er blitt mer konsentrert, syke som har fått færre helseplager og eldre som har fått bukt med både uro, depresjon og søvnproblemer på Nordstrand-mat.

– Det er rørende å høre om sånt. Maten vi spiser spiller utrolig stor rolle!

En bedre lege nå

Berit mener at den største kostholdsfeilen folk gjør, er nok at de ikke lager mat fra bunnen, men spiser ferdigmat og raffinerte produkter med mye stivelse og raske karbohydrater. Da får de i seg for lite av de næringsstoffene kroppen trenger, de forstyrrer tarmfloraen og svekker eller feilprogrammerer immunforsvaret.

Den legeutdannede «kostholdsmisjonæren» er levende opptatt av rollen tarmbakteriene spiller i kroppen vår.

– Da jeg gikk på legestudiet var det lite verdsatt å snakke om tarmbakterier. Det finnes en del forskning, også fra langt tilbake, men dette ble ikke anerkjent. Nå har legestanden for alvor tatt innover seg hvor viktig tarmbakteriene er for samspillet i kroppen, sier hun.

Tidligere jobbet hun som overlege på St. Olavs Hospital, men nå har hun valgt å satse på eget firma på fulltid. 

Kalenderen er fullbooket, for det er mange som vil høre Berit fortelle om sin kostholdsfilosofi. Flere hundre tilhørere er ikke uvanlig.

– Jeg synes egentlig jeg er en bedre lege nå enn før. Nå kan jeg nå ut til mange flere. Dette er min lidenskap, kan jeg hjelpe noen til å få et bedre liv, betyr det utrolig mye for meg. Det er så mange som fortjener å ha det bedre, og det vil jeg mer enn gjerne hjelpe dem med.

Noe kritikk har hun fått, men i all hovedsak har tilbakemeldingene vært positive.

– Andre leger heier på meg. Jeg har også gitt dem verktøy i form av mine bøker og metoder som gjør at de har noe å tilby pasientene som sliter med ulike livsstilsrelaterte helseplager.

Det begynner med kostholdet

– En ting er å være overvektig, det er egentlig ikke det viktigste. For hvis du spiser feil mat, så bukfettet lagrer seg rundt midjen, vil ikke kroppen få den energien den trenger. Mange forteller at de er så slitne når de kommer fra jobb, at de bare må legge seg på sofaen. Da kommer de seg i hvert fall ikke ut for å trene! Det første du må gjøre er å endre kostholdet, deretter kan du begynne å røre på deg.

Det er heller ikke nødvendig å trene, hvis du ikke har overskudd eller lyst. Det er flott bare å gå en tur, mener Berit.

– Gjør turen til noe hyggelig, ikke noe du gjør fordi du må. Har du en avtale om å gå tur med en venninne hver torsdag, vil du ikke gå glipp av den. Hør på fuglesangen og nyt det å være ute, fremfor å tenke på treningseffekten. Lek med barna, spill ball og hopp på trampoline – ha det mer gøy sammen, oppfordrer hun.

Synes du dette høres bra ut, men usikker på hvor du skal starte? Bli med på Tara Frisk Start!

29.april 2018, setter Tara og Berit Nordstrand i gang en ny versjon av Frisk Start. Du kan lese mer om prosjektet her!

Det finnes også en lukket Facebook gruppe for dem som ønsker å følge prosjektet Tara Frisk Start på egen hånd, dele ideer, treningstips og oppskrifter eller hente inspirasjon og støtte fra andre som følger samme program. 

FRISK START:
Klar, ferdig, sett i gang!

UKE 1: Erstatt hvitt sukker med naturlig søtning

UKE 2: Spis fullkorn og frø

UKE 3: Få i deg mer grønnsaker

UKE 4: Spis mer sunt fett

UKE 5: Bytt ut hvit ris og pasta

UKE 6: Styrk tarmfloraen

UKE 7: Spis gode proteinkilder

UKE 8: Velg riktig fett

UKE 9: Få i deg nok mineraler

UKE 10: Nyt grønn te og mørk sjokolade

UKE 11: Drikk nok vann

UKE 12: Spis smart snacks

– Tara er et veldig bra magasin som jeg ofte leser selv, og som formidler livsstilsstoff på en god måte. Kan jeg nå ut til enda flere i alderen 40+, er det kjempepositivt!

© Dreyer Hensley Studio

Berit Nordstrand

Alder: 50. 

Bor: Trondheim. 

Familie: Ektemann og 6 barn i alderen 9 til 25 år. 

Yrke: Utdannet lege, spesialist i klinisk farmakologi og rus- og avhengighetsmedisin, og kognitiv terapeut. Jobber i dag på heltid i eget firma som foredragsholder og forfatter, samt at hun utvikler egne matvarer i butikk under varemerket Made by Berit Nordstrand. 

Aktuell: Med boken «Verdens beste smoothier» (Gyldendal), samt at hun er ny spaltist på Tara.no gjennom prosjektet Frisk start.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...