© Getty Images

Diettene for deg som ønsker å gå ned i vekt

Sliter du med noen kilo ekstra, dårlig søvn, betennelser i kroppen, dårlig fordøyelse eller er generelt slapp? Det kan være ulike grunner til å ønske å gå ned i vekt – og forskjellige veier til nettopp din trivselsvekt. Her er en oversikt over ulike dietter som er effektive for oss voksne kvinner.

24. januar 2020 av Cecilie Espensen

I voksen alder bremses forbrenningen og vi merker at kiloene nærmest sniker seg ubemerket på. En ting er at favorittklærne ikke lenger passer, en annen og viktigere ting er helseaspektet. Vektreduksjon kan ha en rekke helsefordeler som stabilt blodsukker, bedre søvn, økt forbrenning, redusert risiko for hjertesykdommer, virke betennelsedempende, gi bedre humør og generelt bedre helse. Her har vi samlet 7 ulike dietter for deg som ønsker en livsstilsendring.

NB. Rådfør deg med din lege før du begynner på en diett.KETO-dietten

Dette er KETO-dietten:

KETO-dietten er en enklere form for lavkarbo-diett. Du skal lære kroppen å forbrenne fett i løpet av 4–6 uker, og gjennom dette klare å gå ned i vekt. Ved å slutte å gi kroppen karbohydrater, vil den begynne å forbrenne fett. Denne prosessen kalles ketose, som er forkortet til KETO.

Dette kan du spise:

Grønnsaker, kjøtt og fett.

Kom i gang med KETO-dietten her!

Håndfull-metoden

Dette er Sense (håndfull-metoden):

Sense er utviklet av kostholdsveileder Suzy Wengel og er en av Danmarks mest populære slankemetoder. Wengel gikk selv ned 40 kilo med Sense-dietten. Dietten er basert på håndfuller og spisekasser – ikke kaloritelling og veiing av maten. Tanken er at du skal spise deg mett på god, sunn mat slik at du ikke fristes så lett av mat som gjør deg tykk.

Dette kan du spise:

I prinsippet er ingen matvarer forbudt, men det finnes matvarer som du helst bør nyte i begrensede mengder eller kompensere for ved de øvrige måltidene, f.eks. is, kaker, brus og potetgull.

Kom i gang med Sense her!

5:2-dietten

Dette er 5:2-dietten:

Spis som vanlig fem dager i uken og ha to fastedager da du spiser 500 kcal (600 kcal for menn) per dag. Du velger selv hvilke dager du vil faste, men du bør ikke ha to fastedager etter hverandre. På fastedagene avgjør du selv hvordan du skal bruke kaloriene, hva du vil spise og om du vil spise et større måltid eller to mindre. 

Dette kan du spise:

På fastedagene kan du spise 500 kalorier. Forsøk å finne kalorier som metter, som f.eks. varme supper, tunfisk og cottage chesse. På de fem andre dagene spiser du som normalt, men forsøk å unngå å fråtse. Mange sier at faste etter en tid inspirerer til å spise sunnere mat også når du ikke faster. Vann med kullsyre, kaffe og te stagger ev. sult.

Kom i gang med 5:2-dietten her!

Dukan-dietten

Dette er Dukan-dietten:

Dukan-dietten er utviklet av den franske legen Dr. Pierre Dukan, og er en metode mange kjendiskvinner sverger til. Dietten er delt inn i fire faser hvor inntak av karbohydrater og fett begrenses til det minimale, mens du kan spise ubregrensede mengder proteiner og grønnsaker. I alle faser spiser du også en dose havrekli. Dukan-dietten legger også vekt på fysisk aktivitet.

Dette kan du spise:

Fase 1: Magert kjøtt (Ikke svin og lam), fisk, egg og fettfrie melkeprodukter.

Fase 2: Her veksler du mellom rene proteindager og protein- og grønnsaksdager.

Fase 3: Her veksler du mellom rene proteindager og protein- og grønnsaksdager og legger til frukt, brødskiver og ost. En til to ganger i uken kan du spise begrenset mengde av pasta, ris eller poteter. Her kan du også spise et par måltider med akkurat det du har lyst på. Fase 3 er en en diett du kan fortsette med til du har oppnådd ønsket vekt.

Fase 4: Denne fasen handler om varig stabilisering av vekten og du kan spise hva du vil så lenge du sørger for å få i deg proteiner til hvert måltid. En dag i uken kan du også gjennomføre en ren proteindag.

Kom i gang med Dukan-dietten her!

Middelhavs-dietten

Dette er Middelhavs-dietten:

Middelhavs-dietten er verken lavkarbo eller lavfett, men smartkarbo og smartfett. Ved å spise et balansert og variert kosthold bestående av nok proteiner, minst mulig raske karbohydrater og sunt fett og holde deg i jevnlig fysisk aktivitet, vil du få et stabilt blodsukker. Dietten, som er basert på prinsippet om lav glykemisk belastning (GB), er utvikklet av doktor Fedon Lindberg. 

Dette kan du spise:

Proteiner, matvarer med lav GI som grønnsaker, belgfrukter og linser og frukt. Umettet fett (fet fisk, nøtter og oljer), rødt kjøtt, spesielt bearbeidet og salt bør du spise i moderate mengder.

Kom i gang med Middelhavs-dietten her!

Blodtype-dietten

Dette er Blodtype-dietten:

Blodtype-dietten er et vektkonsept hvor du legger opp kostholdet i forhold til den blodtypen du har. Blant dem som mener at dietten har mye for seg, er den norske legen og ernæringseksperten Knut T. Flytlie.

Blodtype-dietten stammer fra alternativ behandling av kreft og amerikanske nanturmedisinere, Dietten er basert på teorien om at blodtypen vår gjør at kroppen reagerer negativt på enkelte matvarer, og positivt på andre.

I Norge er blodtype 0 og A de vanligste.

Dette kan blodtype O spise:

Dietten kaller folk med blodtype 0 for jegere. Det kommer av at de har arvet fordøyelsessystemet til sine forfedre som livnærte seg av jakt. Opprinnelig hadde jegermennesket et stoffskifte som var i mild ketose, det vil si at man spiste mat med mye proteiner, fett og lite karbohydrater.

Dette kan blodtype A spise:

Den vanligste blodtypen i Norge er blodtype A. Denne blodtypen er en arv fra våre bondeforfedre. Har du denne blodtypen, bør du spise mye vegetarisk, og kutte ned på bearbeidet og raffinert mat og fett.

Kom i gang med Blodtype-dietten her!

Lynkuren

Dette er Lynkuren:

Lynkuren er utviklet av den svenske kostholdseksperten Kristina Eriksson og er en hurtigkur for den ønsker å gå raskt ned i vekt. Lynkuren inneholder 1500 kalorier per dag, og består blant annet av frukt, bær og mye grønnsaker. Eriksson mener hemmeligheten bak rask vektreduksjon er å innta mye frukt og grønt og legge inn en halvtimes rask spasertur hver dag.

Dette kan du spise:

Frukt, bær, grønnsaker, kylling, kalkunfilet, skalldyr og grove kornsorter, maks 1500 kalorier per dag.

Kom i gang med Lynkuren her!

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...