Ønsker du å gå raskt ned i vekt, kan du forsøke med en hurtigkur. Den svenske kostholdseksperten og kokebokforfatteren Kristina Eriksson har utarbeidet en diett hun kaller Lynkuren.
Erikssons hurtigkur inneholder kun 1500 kalorier per dag, og består blant annet av frukt, bær og mye grønnsaker. Hun mener hemmeligheten bak rask vektreduksjon er å innta mye frukt og grønt.
Frukt og bær er gode mellommåltider. De innholder fiber, holder blodsukkeret jevnt, tilfredsstiller søtbehovet og er energibomber. Fiber og vitaminer gjør godt for kroppen, og klarer du i tillegg å legge inn en halvtimes rask spasertur hver dag, kan du oppleve at kiloene forsvinner raskt.
Eriksson hevder denne kuren reduserer vekten med ½ til 1 kilo i uken.
Hurtigkuren er fattig på fett og karbohydrater, men inneholder mye fiber og en del proteiner. Du kan for eksempel spise kylling, kalkunfilet, skalldyr, grove kornsorter, bær, frukt og grønnsaker.
Skal du oppnå hurtigere vektreduksjon må du legge til litt ekstra fysisk aktivitet. En halvtimes raskt spasertur hver dag – hvor du blir varm og svett, er med på å øke forbrenningen.
Menyforslag
Fruktfrokost: Ca. 387 kalorier
1 nektarin
2 dl yoghurt (naturell og i lettvariant)
1 kiwi
1 ts honning eller fruktose
Skjær frukten i terninger og legg i en dyp tallerken. Hell over yoghurten og søt til med honning eller fruktose. Bland godt.
1 ryvita knekkebrød med 1 porsjon mager leverpostei (10 % fett) eller annet magert pålegg og slangeagurk til pynt, eller ruccolasalat.
Kaffe eller te (uten sukker) og vann.
Lett lunsj
Luksussmørbrød: Ca. 375 kalorier (4 porsjoner)
8 skiver grovt brød (lavkarbovariant)
80 g kokt skinke
12 skiver mager gulost
2 kiwi, i skiver
200 g mango, i skiver
200 g tomater, i skiver
200 g skrellede reker
25 g hakkede valnøtter
8 svarte oliven
Hakket persille
1. Legg brødskivene to og to ved siden av hverandre, slik at det blir fire ”landganger”.
2. Rull sammen ost, det samme med skinke, og legg rullene på brødskivene. Legg deretter mango og kiwi, tomat og reker på brødskivene.
3. Strø over hakkede valnøtter, og pynt med oliven og persille.
Deilig middag:
Kokt blomkål med skinkesaus: Ca. 476 kalorier (4 porsjoner)
1,5 kg blomkål
Skinkesaus:
200 g purreløk, i tynne skiver
1,5 ss lettmargarin
200 g røkt skinke, i terninger
2 ss hvetemel
4 dl lettmelk
Salt og pepper
Salat:
4 kiwi, i skiver
400 g honningmelon, i terninger
2 epler, i terninger
100 g ruccolasalat
50 g chèvre (kan droppes)
1. Rens blomkålen og del den i buketter.
2. Kok den til den er myk.
Saus:
1. Fres purreløk i margarin i en kasserolle.
2. Tilsett røkt skinke. Strø over med mel. Rør med en tresleiv.
3. Spe sausen med melk, la den koke i fem minutter (under stadig omrøring). Salt og pepper etter smak.
4. Server blomkålen med skinkesaus og salat laget av kiwi, melon, eple, ruccola og chèvre. Server eventuelt med grovt rugbrød til (lavkarbovariant).