© Les Kraner, Skovdal Nordic (matfoto)

Suzy Wengel gikk ned 40 kilo med håndfull-metoden

Du trenger ikke å helomvende kostholdet ditt for å klare å gå ned i vekt. Det holder at du bruker sunn fornuft og får inn struktur og kontroll i måten du spiser på, mener Suzy Wengel. Hun er kvinnen bak slankemetoden Sense som fått enorm oppmerksomhet.

12. april 2019 av Bjørnhild Fjeld

Suzy Wengel

Alder: 40 år. 

Bor: Langeskov utenfor Odense, Danmark. 

Familie: Ektemannen Jesper og sønnene Albert (6) og Valdemar (7), tre eldre bonussønner. 

Yrke: Utdannet forskningslaborant, jobber nå som kostholdsveileder, foredragsholder og er medeier i Center for Vægttab på Fyn. 

Aktuell med: Boken «Slank med håndfull-metoden» (Gyldendal).

Suzy Wengel

Vendepunktet for Suzy kom i 2011, etter at hun fødte sitt først barn. Da veide hun nesten 100 kilo. 

© Les Kraner, Skovdal Nordic (matfoto)

Suzy Wengel (40) hadde kontroll på det meste i livet, men i likhet med svært mange andre kvinner hadde hun slitt med å holde vekten stabil. Hun var enten på kur eller hun overspiste. Hun gikk flere ganger ned både 20 og 30 kilo, men la fort på seg igjen, litt mer for hver gang.

– I klesskapet mitt hang det klær fra størrelse 36 til størrelse 44, og jeg hadde vent meg til å kjøpe det samme klesplagget i flere størrelser, slik at det passet uansett hvor på vektkurven min jeg befant meg, forteller hun i boken «Slank med håndfullmetoden» som nylig har kommet ut på norsk.

Om håndfull-metoden og eksempel på dagsmeny for en kvinne her!

Suzy Wengel

Suzy ville bort fra kaloritelling og veiing av maten, og kom derfor på ideen med håndfuller og spisekasser som er det systemet slankemetoden hennes er basert på.  

© Les Kraner, Skovdal Nordic (matfoto)

Vendepunktet for Suzy kom i 2011, etter at hun fødte sitt første barn. Da veide hun nesten 100 kilo, til tross for at hun bare er 163 cm høy.

– Jeg snorket. Jeg var ofte forkjølet. Jeg hadde ofte hjertebank og følte meg konstant sløv og trett. Når det var varmt svettet jeg så mye at jeg måtte ha innlegg under armene for at det ikke skulle renne. Jeg befant meg i den kategorien som man på legespråk kaller «fedme klasse II», sier hun.

Da hun gikk til kontroll hos legen etter fødselen, spurte han undrende hvorfor hun ikke hadde styr på kostholdet og kroppen, når hun hadde kontroll på alle andre områder av tilværelsen.

Da bestemte Suzy seg for å ta grep om vektnedgangen på en helt annen måte. Ingen hurtigkur, ingen sultekur, ingen hard trening som hun likevel ikke klarte å holde.

– Denne gangen ville jeg bruke min egen sunne fornuft og finne en vei som passet meg.

Håndfull med mat

En håndfull, takk: Tre, fire håndfuller mat blir et mettende hovedmåltid. Vil du ned i vekt uten koloritelling, er dette metoden for deg.

© Les Kraner, Skovdal Nordic (matfoto)

Suzy brukte mye tid på å lese om ernæring og sette seg inn i forskning om kosthold, og kom frem til at et variert kosthold og en varig livsstilsendring var det som måtte til.

Hun prøvde seg frem i begynnelsen, men fant ganske raskt ut at hvis hun spiste seg god og mett hver gang hun spiste, passet det med tre måltider om dagen. Dette ga den strukturen hun trengte, og etter ni måneder hadde Suzy klart å gå ned 40 kilo. Vektnedgangen påvirket hele livet, humøret ble bedre, overskuddet ble større, huden ble finere og allergien hennes kom under kontroll.

– Etter at jeg knakk koden for å gå ned i vekt, fikk jeg lyst til å dele metoden med andre. For tenk om jeg kunne hjelpe andre overvektige til å oppnå en lignende frihet?

Suzy ville bort fra kaloritelling og veiing av maten, og kom derfor på ideen med håndfuller og spisekasser, som er det systemet hennes slankemetode er basert på. Hun har kalt den for Sense, inspirert av det engelske uttrykket common sense som jo blir sunn fornuft på norsk.

– Sense er ikke en ferdigsydd kostplan, men derimot noen enkle prinsipper du skal leve etter. Tanken er ganske enkelt at når du spiser deg mett på god, sunn mat, fristes du ikke så lett av den maten som gjør deg tykk. Ingenting er forbudt i Sense, men det finnes matvarer som du helst bør nyte i begrensede mengder eller kompensere for ved de øvrige måltidene, for eksempel is, kaker, brus og potetgull. 

Om håndfull-metoden og eksempel på dagsmeny for en kvinne her!

Bok om metoden: Vil du ha mer kunnskap om metoden og flere oppskrifter? Boken «Slank med håndfull-metoden» er nå på norsk. (Gyldendal, 349 kr.)

© Les Kraner, Skovdal Nordic (matfoto)

Håndfuller og spisekasser

I Sense-metoden skal du spise tre spisekasser, altså måltider, om dagen. Hver spisekasse består av fire håndfuller mat. Du måler helt konkret en håndfull med håndflatene dine.

Fordi hendenes størrelse henger sammen med kroppshøyden, vil du som kvinne få i deg i gjennomsnitt 1500 kalorier om dagen.

Er maten riktig sammensatt, vil du gå ned mellom 400 og 800 gram i vekt hver uke.

Dette skal ligge i spisekassen:

1–2 håndfuller skal være grønnsaker (100–250 g)

1 håndfull skal være proteiner fra kjøtt, fjærkre, fisk eller belgfrukter (100–200 g)

1 håndfull skal være stivelse og/eller frukt, som brød, pasta, ris, poteter, müsli. 

Eksempel: 1 dl havregryn eller 1 frukt, 1 brødskive.

1-3 ss fettstoff, som kokosolje, olivenolje, nøtter, mørk sjokolade, fet ost, avokado.

I tillegg kan skal du spise enten 2 spiseskjeer melkedressing per dag eller 3 dl meieriprodukter. 

Lær håndfull-metoden og eksempel på dagsmeny for en kvinne her!

Boken kan kjøpes her.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...