Dette kan du spise på blodtypedietten
Blodtypedietten:

Dietten er basert på teorien om at blodtypen vår gjør at kroppen reagerer negativt på enkelte matvarer, og positivt på andre. 

© Fedon Lindberg

Slik fungerer blodtypedietten

Mener blodtypen vår avgjør hvilke matvarer vi bør spise!

26. juni 2019 av Anne-Karine Strøm

Blodtypedietten er et vektkonsept hvor du legger opp kostholdet i forhold til den blodtypen du har. Blant dem som mener at dietten har mye for seg, er den norske legen og ernæringseksperten Knut T. Flytlie.

Blodtypedietten er en kostholdsideologi som opprinnelig stammer fra alternativ behandling av kreft og amerikanske naturmedisinere. Dietten er basert på teorien om at blodtypen vår gjør at kroppen reagerer negativt på enkelte matvarer, og positivt på andre

Vi har fire blodtyper: 0, A, B og AB

Ifølge blodtypedietten er det enkelte matvarer som er tilpasset den enkelte blodtype, mens andre skaper ubalanse – noe som igjen er avgjørende for vekt og helse. I Norge er blodtype 0 og A de vanligste, og disse blodtypene finnes hos omlag 88 prosent av befolkningen.

Dietten kaller folk med blodtype 0 for jegere. Det kommer av at de har arvet fordøyelsessystemet til sine forfedre som livnærte seg av jakt. Opprinnelig hadde jegermennesket et stoffskifte som var i en mild ketose, det vil si at man spiste mat med mye proteiner, fett og lite karbohydrater.

Den vanligste blodtypen i Norge er blodtype A. Denne blodtypen er en arv fra våre bondeforfedre. Har du denne blodtypen bør du spise mye vegetarisk, og kutte ned på bearbeidet og raffinert mat og fett.


Her er eksempler på kost som anbefales til de to mest vanlige blodtypene:

Blodtype 0:

Frokost:

Vann, speltbrød, rugbrød eller knekkebrød med fetaost, geitost og soyaost. Bløtkokte egg, bygg- og bokhvetegrøt.

Lunsj:

Rug og speltbrød med fiske- og kjøttpålegg. Salat med olivenolje, (utenom blomkål, mais, avokado og kinakål). Frukt (unntatt eple, jordbær og appelsin).

Mellommåltid:

Kaffe, te, knekkebrød, riskaker, ting fra frokostlisten og mørk sjokolade.

Middag:

Lam, fisk og kjøtt, men ikke kylling og skalldyr. Grønnsaker (bortsett fra mais, reddiker, avokado og tomat). Øl, vin og vann, men ikke mineralvann.


Blodtype A:

Frokost:

Vann med sitron, havregryn, puffet ris, soya-, havre- og rismelk. Havregrøt, rug, spelt-, og knekkebrød med geitost. Frukt, yoghurt, kaffe, grønn te og urtete.

Lunsj:

Rugbrød med sardiner, makrell i tomat, ørret, laks og kylling. 

Salat: Spinat, isbergsalat, løk, bladselleri, agurk, reddiker, revet gulrot. Purre, brokkoli, valnøtter, vårløk, erter, blomkål og squash. Frukt (utenom banan og appelsin).

Mellommåltid:

Kaffe, te, riskaker, knekkebrød og andre ting fra frokostlisten. Mørk sjokolade er tillatt.

Middag:

Retter med fisk (unntatt flyndre), kylling, kalkun, ris, grønnsaker (unntatt poteter, tomat, hvitkål og kinakål) og litt pasta. Rødvin og vann (unngå øl). 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...