Kvinne på kjøkkenet med sunn mat
Mangler du energi? Det kan skyldes kosten din. © Getty Images

5 kostvaner som gir deg mer energi

Mangler du energi? Kostholdsveilederen råder deg til 5 matvaner som gir deg mest mulig energi. Prøv de alle sammen, eller start med å integrere at par av de i kostholdet ditt.

30. april 2019 av Gitte Høj

Dette skjer med fordøyelsen når du blir eldre

Du er hva du spiser. For alt du spiser skal brytes ned til små komponenter for deretter å bli tatt opp i kroppen og gjort om til energi, som du kjenner i kroppen og deretter kan bruke til å få hverdagen til å gå litt lettere. Det er her fordøyelsen din kommer inn i bildet. 

For fungerer ikke den som den skal, så biter den fra seg. Noe som veldig mange kvinner kjenner til. Dette kan komme til uttrykk på mange måter. Blant annet ved at energien synker og du føler deg sliten før du kommer deg ut av sengen. Her kan vi selvfølgelig også snakke om at fordøyelsen din forandrer seg i takt med at du blir eldre og også fungerer mindre enkelt og effektivt. 

Produksjonen av magesyre kan også bli mindre, slik at maten blir fordøyd langsommere, og tykktarmens bevegelser kan også minske. Men faktisk handler det også mye om noe du kan ta tak i allerede i dag. Nemlig livsstilen din

Derfor kan du ha lite energi

Når du spiser for usunt eller for fort, så påvirker dette fordøyelsen din. Det samme skjer hvis du er stresset eller bekymrer deg for mye. Kanskje tygger du ikke maten nok, kanskje spiser du veldig uregelmessig eller kanskje fråtser du i mat du egentlig ikke har godt av. 

Det kan være mange årsaker som gjør at fordøyelsen din ikke trekker de næringsstoffene ut av maten som cellene dine trenger. Derfor finnes det en tett sammenheng mellom fordøyelsen din og energinivået ditt. Det dreier seg blant annet om at fordøyelsessystemet av en eller annen grunn ikke kan utføre jobben sin optimalt. 

Fordøyelsessystemet består av en gruppe organer som gjør om maten til energi, og hvert organ har sin spesifikke oppgave ved å trekke så mye energi og næring ut av maten som overhodet mulig. Næringsstoffene blir tatt opp i tarmveggene og deretter sendt rundt i kroppen via blodet. Derfor kan det gå galt flere steder i systemet når ikke alt fungerer som det skal.

1. Drikk mindre kaffe

Mange av oss tyr til en kopp kaffe når vi merker at energien dabber av. Og joda, kaffe kan gi deg et ekstra kick. Men kaffe kan i for store mengder tappe deg for energi, så kutt ut ekstra doser med kaffe og bland deg heller en smoothie som forsyner kroppen med rask energi som holder lenger. 

Oppskrift på smoothie som gir deg mer energi

Bland sammen i blenderen: 

150 g frisk frukt og/eller bær. Sørg for alltid å ha et lite lager i fryseren. Og har du lyst til å prøve noe annet og grønnere, kan du også ha litt frossen, hakket spinat i smoothien. 

 • 1 banan eller appelsin. 
 • 1 dl melk, yoghurt eller kesam. Eller en kombinasjon av disse. 
 • Litt vaniljesukker, sitronsaft og/eller frisk mynte.
 • Fyll i glass og finn frem et sugerør. Eller hell smoothien på en termos og ta den med på jobb. 

Derfor er dette energigivende

Smoothien kvikker deg opp superraskt. Det sørger karbohydratene for. De gjør deg klar og frisk i hjernen. Proteinene fra melkeproduktene sørger for å gjøre deg mett og holder energinivået oppe i noen timer. De brytes nemlig langsomt ned i fordøyelsessystemet.

Banansmoothie
Erstatt den ekstra koppen med kaffe med en smoothie som gir deg maks energi.© Getty Images

2. Spis smått i stedet for stort 

Fordel dagsrasjonen av mat på 5 måltider i stedet for 3, og la dem inneholde de samme komponentene. Det vil si at du bør få i deg grove karbohydrater, proteiner og sunt fett hver gang du spiser, fordi disse tre viktige næringsstoffene gir deg ekstra energi. Så spis dine tre hovedmåltider, men kutt ned på mengden. Nøy deg med én porsjon og legg til to små måltider som også består av det samme. 

Eksempler på mellommåltider

 • Formiddag: 1 stk. knekkebrød med ost/kyllingpålegg/fisk/hummus/egg pluss litt grønt og kanskje noen mandler eller litt pesto.
 • Ettermiddag: 1 stk. grovt brød med ½ avocado, cottage cheese eller 1 egg pluss f.eks. en gulrot.

Derfor er dette energigivende

Små måltider har den fordelen at du aldri går tom for energi. Du holder blodsukkeret stabilt og gir cellene dine de næringsstoffene de trenger. Et stabilt blodsukker har grunnleggende betydning for energinivået og overskuddet. På denne måten forhindrer du også fett- og søtsuget i å dukke opp. 

TIPS! Har du vanskelig for å huske å innta mellommåltidene, så bruk vekkerklokken på mobilen. Prøv å la det gå maks 3 timer mellom hvert måltid.

Les også: Nyskjerrig på lavkarbodietten? Les mere her

Brød med avocado og egg
Spis to små måltider mellom dine tre hovedmåltider – så holder du energinivået stabilt.© Getty Images

3. Vann, vann og atter vann 

Pusten din, svetten din, urinen din. Du mister vann hele tiden, og når du mister vann, mister du energi. Så drikk alle typer av vann. Med eller uten bobler. Med eller uten frukt, bær eller grønt. Gjør det til en vane. Drikk 1,5–2 liter om dagen. 

Tips: Hvorfor ikke spise noe av vannet? Få i deg frukt og grønt som inneholder mye vann

7 grønne venner med et vanninnhold på mer enn 90 prosent

 • Slangeagurk 

 • Jordbær 

 • Reddiker 

 • Paprika 

 • Blomkål 

 • Vannmelon 

 • Spinat

Derfor er det energigivende

Vann er involvert i de fleste av kroppens prosesser, og når du mangler vann, slår kroppen av de minst viktige prosessene. Omvendt så blir kroppen glad for alt vannet, og sørger for at du føler deg energisk og opplagt.

Vanndråper
Drikk 1,5 liter til 2 liter vann om dagen og få mere energi. © Getty Images

4. Vær oppmerksom på hva du spiser før trening 

Mosjon gir energi! Så hva slags mat er det smart å spise før en treningsøkt? Du trenger karbohydrater som forsyner musklene med rask energi, og derfor er en smoothie også her smart å innta før treningen. Også hvis du er litt sent ute og stresset. 

Hvis du derimot er flink til å planlegge, bør du senest 2–3 timer før treningen innta et litt mer fast måltid med karbohydrater. F.eks. et knekkebrød med ost eller en banan, yoghurt med müsli eller et stykke grovbrød med pålegg. Også etter treningen er det lurt å få i seg rask energi som kan gå rett ut i blodomløpet. F.eks. en banan, et glass sjokomelk eller lignende.

Derfor er det energigivende

Du får fylt opp depotene, slik at du har litt krutt å jobbe med. Etter trening er ofte karbohydratdepotet ditt ganske tomt. Det gjelder også etter en lang løpetur. Da er muskelfibrene dine brutt ned, og kroppen trenger energi for å kunne bygge seg opp og bli like sterk igjen.

Les også: Slik spiser du vekk 5 kilo magefett

Kvinne snører joggesko
Vær oppmerksom på hva du spiser før og etter trening© Getty Images

5. Ta deg en håndfull...

Hvis du virkelig trenger et raskt skudd med energi, er det noen råvarer som det absolutt lønner seg å spise. 

 • Valnøtter - 

  Energigivende fordi: Valnøtter er spekket med aminosyren tryptofan, som blir omdannet til signalstoffet serotonin i hjernen. Stoffet har vist seg å regulere stress og kan derfor forebygge at du knekker sammen før kveldsmaten. En optimal serotoninproduksjon styrker din evne til å ha overblikk, og går rett inn på kroppens energikonto.
 • Svisker - Energigivende fordi: Svisker har en stor konsentrasjon av antocyaniner, som betegnes som noen av de mest kraftfulle plantestoffene. De raser inn i systemet ditt, styrker immunforsvaret og er derfor også på din side når du vil opprettholde energien.
 • Råkost med rødbeter - Energigivende fordi: Innholdet av nitritt i rødbeter styrker kroppens evne til å utnytte oksygen som du tar opp via lungene. Hvis du kombinerer rødbete med spinat, fyller du opp tanken med enda mer nitritt.

Salat med rødbet
Få rask energi fra for eksempel råkost med rødbeter© Getty Images

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...