© Getty Images

6 tips for økt energi i hverdagen

Er du lav på energi kan det være lurt å finne ut akkurat hva det er som stjeler den. For ofte finnes det en eller flere energi-tyver som gjør det vanskelig for deg å få gjort alt det du vil i livet ditt. Her er noen forslag til hvordan du kan forbedre energinivået helt uten hjelpemidler. Altså ingenting annet enn deg selv.

31. mars 2019 av Gitte Høj & Åshild Bretan

1. Få orden på tankene

Sliter du med mange stressende tanker, vet du godt at de krever mye energi. Bestem deg derfor for å søke hjelp. Snakk med en venn, finn en samtalegruppe eller oppsøk psykolog eller terapeut for å finne årsaken til bekymringene dine. Meditasjon kan også hjelpe deg med å få orden på et stressende mylder av tanker.

2. Sett fokus på hva som sliter deg ut 

Uoversiktlig arbeid på jobben, i familien eller på grunn av sosiale forpliktelser er en av hovedårsakene til kronisk tretthet. Prøv derfor å stramme inn på oppgavene dine, og lag en tydelig liste over hva som bør prioriteres. Kutt ut dem som ikke er helt nødvendige. På denne måten kan du finne en sunn balanse mellom ressursene du har til rådighet og oppgavene som skal løses.

3. Sett igang mål  

Mosjon er en av dine beste venner både fysisk og psykisk når du trenger mer energi, fordi hjertet da må jobbe litt ekstra og pumpe mer oksygen ut i hele kroppen via blodet. Ta en rask spasertur allerede i dag, og merk hvordan du livner til. I tillegg vil du få sove mye bedre om natten. 

Les mer: Styrketreningen som funker for kvinner 40+

Målstreken
© Getty Images

4. Stopp nå!

Du vet godt at røyking ikke er godt for noe, men visste du at det kan forstyrre nattesøvnen din og også tære på kroppens ressurser av energi? Nikotin er jo som vi vet et stimulerende middel som øker hjerterytmen og hever blodtrykket, noe som kan gjøre det vanskelig å sovne.

5. Snacks hver annen time  

Føler du deg ofte tung og trøtt etter et måltid, bør du bytte ut tre hovedmåltider, som frokost, lunsj og middag, med flere små måltider med sunne snacks hver annen eller tredje time. På den måten tilfører du hjernen og kroppen en jevn energi, og fjerner den kunstige energien du får av karbohydrater – sukker, hvitt brød, kaker, pasta ... Som alle lynraskt går over i blodet, til forskjell fra fiberrike og langsomme karbohydrater som grønnsaker og fullkornsprodukter.

6. Pass på å drikke nok vann

Vann er et ekte vidundermiddel når det gjelder energi eller mangel på den. Tretthet er nemlig det første tegnet kroppen gir hvis den mangler væske. Så forsøk å få i deg en jevn tilførsel av vann hvis du ikke er så flink til å drikke så mye du trenger. For eksempel ved å ha en mugge vann i nærheten både formiddag og ettermiddag. Da husker du å drikke nok vann. Hvis du er mye på farten, ha alltid med en stor vannflaske som du fyller opp et par ganger om dagen.  

Les også: Få mer energi, overskudd og bli kvitt helseplager

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...