Kvinne med magesmerter
© Getty Images

5 typer magesmerter du skal ta på alvor

Vondt i magen kan være utrolig ubehagelig og frustrerende - men det kan også være et tegn på at noe i kroppen din ikke er som det bør være.

1. september 2023 av Rie Louise Kirkebjerg

Du kjenner sikkert til å få vondt i magen, dersom du spiser litt for mye - eller holder deg litt for lenge. Denne type smerte vet du at går over, men dersom du opplever noen av disse nedenforstående magesmertene bør du ta dem alvorlig og i flere av tilfellene oppsøke en lege med det samme.

1. Smerter ved avføring

Hvis du opplever diaré og smerter ved avføring, kan det være et tegn på endometriose. Du har endometriose, dersom din livmorslimhinne er på feil sted - enten i livmorens muskulatur eller utenfor livmoren. Andre symptomer er at du får vondt under samleie eller har voldsomme smerter ved menstruasjon. Dersom du er kommet i overgangsalderen, har du derimot veldig lav risiko for endometriose. 

2. Magesmerter rundt navlen

Dersom det begynner å gjøre vondt rett over navlen din, og smerten begynner å bevege seg nedover kan det være et tegn på at du har fått blindtarmbetennelse. Man får også ofte feber ved blindtarmbetennelse. Disse magesmertene skal du derfor ta veldig alvorlig. I tilfelle det er blindtarmbetennelse må du legges inn på sykehus og operere.

Magesmerter kvinner
© Getty Images

3. Oppblåsthet

Hvis du har magesmerter, og magen din er helt oppblåst og oppsvulmet har du kanskje en irriitabel tarm. Det er mange flere kvinner som sliter med denne sykdommen enn menn. Irritabel tarm er en vanlig sykdom, men du skal dra til legen og bli sjekket. Om du tror at du har sykdommen kan du få medisin. Det kan også være at du har en matallergi, som ofte kan gi deg både magesmerter og oppsvulmet mage. Dra til legen dersom du er mye plaget med oppblåsthet, det er hjelp å få.

4. Diaré og blod i avføringen

Blodig tykktarmsbetennelse, også kjent som Ulcerøs kolitt, har symptomer som magesmerter og diarè - ofte med blod i avføringen. Hvis du får Ulcerøs kolitt, vil det mulig være noe du har resten av ditt liv. Det er dermed ikke sagt at symptomene med garanti vil vare hele livet - det avtar nemlig ofte, men kan komme igjen som utbrudd resten av livet. Diagnosen stilles ved hjelp av en kikkertundersøkelse, endoskopi, av tykktarmen.

5. Smerter rundt nyrene

Dersom du opplever å ha voldsomme smerter fra nyrene og ned, kan det være tegn på nyrestein. Det skjer når urinen har vanskeligheter med å løse opp avfallsstoffene. Derfor kan du få vanvittig vondt rundt nyrene og helt ned til underlivet. En vil også ofte kunne se blod i urinen i ettertid. Behandlingen av nyresten er en lengre prosess, først skal du ha smertestillende. Deretter kan du få røntgenundersøkelse, scanning eller kikkertundersøkelse.

Felles for disse smertene er selvfølgelig at, dersom du er i den minste tvil om hva smertene skyldes skal du oppsøke legen din. Slik at du kan få en korrekt diagnose og behandling.

Kilde: Lommelegen

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...