Slik koker du din egen beinkraft

Kraft laget på bein er enklere å lage enn mange tror. Det er ingen grunn til ikke å lage kraften selv.

koke kraft på bein

Kraft kokt på bein, er verken tidkrevende eller komplisert.

© Gettyimages

Mange tror at kraftkoking er både tidkrevende og komplisert. Sannheten er derimot at kraft er lettvint mat som etter 10 minutters surring av kraftbein, og vask av grønnsaker, faktisk trekker seg ferdig i kjelen helt på egenhånd mens du gjør det du har lyst til.

Under finner du noen gode tips du bør få med deg før du setter i gang med å koke kraft på bein.

Ingredienser i oppskriften på kraft

De viktigste kraftingrediensene er åpenbart bein, avskjær og vann. I tillegg bør du ha mirepoix, som er fagterminologi for:

  • Løk
  • Gulrot
  • Purre
  • Sellerirot eller stangselleri

Hver enkelt ingrediens bidrar med ulike egenskaper til kraften. Du lager brun kraft ved å brune avskjær og bein i ovnen eller i gryten før du setter i gang med kraften.

TIPS: Du kan også tilsette litt tomatpure mot slutten av bruningen hvis du vil at kraften skal få litt sterkere smak.

Du kan helt klart prøve deg frem med mange forskjellige grønnsaker og urter når du koker kraft.

Her er de ingrediensene Berit Nordstrand bruker oftest når hun koker kraft:

  • Laurbærblad
  • Persille
  • Timian
  • Hvitløk
  • Pepper
  • Korianderfrø
  • Vin/hvitvinseddik
  • Tomat/tomatpuré

LES OGSÅ: Disse grønnsakene er ekstra bra for deg

koke kaft på bein

Disse ingrediensene lager en god base når du koker kraft, men du kan også eksperimentere med andre grønnsaker når du lager kraft på bein.

© Gettyimages

Koke beinkraft én kveld hver uke

Lager du store porsjoner med kraft, kan du vente lenger mellom hver gang du setter i gang med kraftkokingen. Kraften kan fryses ned i porsjoner - byggeklossene i kraften blir ikke ødelagte i fryseren.

TIPS: Kjøp en hel kylling neste gang du skal ha kylling til middag - i stedet for kyllingfilet. Det gir deg to middager: Ovnsbakt kyllingbryst den ene dagen og kyllingsuppe den neste.

Dette kan du blant annet bruke beinkraft til:

  • I grønnsaksmoser
  • Som basis i sauser til både kjøtt og fisk
  • I nesten alle supper
  • I sodd
  • Som buljong
  • I paella
  • I risotto
  • I gryteretter

LES OGSÅ: Disse suppene MÅ du bare prøve

koke kraft på beinkraft

Det er lite som slår en skikkelig god kraft på en kald vinterdag.

© Gettyimages

Hvorfor bør du få i deg kraft kokt på bein?

#1: Kraft tilfører kroppen mineraler, smartfett, aminosyrer, glykoproteiner og andre byggeklosser som stimulerer fordøyelsen.

#2: Det er avgiftende, styrker muskel- og skjelettsystemet og forebygger sykdom

#3: Det gir deg mer krefter og energi.

#4: Kraften bidrar med byggeklosser til hud, muskler, sener, brusk, bein og bindevev.

#5: Det gir deg en hjerne i balanse og styrket psyke.

Synes du det er vanskelig å vite hva du skal lage til middag? Her er mange gode, sunne og enkle middagsoppskifter.

kraft berit nordstrand

Denne saken er bygget på Berit Nordstrands kostholdsfliosofi. Du kan lese enda mer om hennes tanker rundt kraft i flere av hennes bøker. Deler av innholdet i denne saken er hentet fra Nordstrands bøker.

© Mads Widen