Din nettleser er utdatert! Dessverre støtter ikke dette nettstedet eldre nettlesere. Vennligst oppgrader nettleseren og forsøk igjen.
Les merGRØNNSAKS-BONANZA: Små endringer på tallerkenen kan ha stor effekt på helsen din. Les mer om hvordan lenger ned.
© GettyDet er ikke alltid så lett å få i seg så mye frukt og grønt som man kanskje skulle ønske. Men heldigvis finnes det en enkel og forståelig målestokk!
Tallerkenmodellen er nemlig et godt utgangspunkt for å få i deg et balansert og sunt måltid. Har du tenkt over hvordan din tallerken pleier å se ut?
LES OGSÅ: Disse grønnsakene er ekstra sunne
GRØNNSAKER: Halve tallerkenen din bør være fylt med grønnsaker når du gjør klar et måltid.
© GettySlik fyller du tallerkenen når du spiser etter tallerkenmodellen:
Målet er altså at du skal fylle tallerkenen med 50 prosent grønnsaker. Akkurat hvilke grønnsaker det er velger du selv, men forskere i Danmark mener at disse grønnsakene er ekstra sunne!
Animalsk protein står for kjøtt, kylling og fisk. Det bør altså ikke oppta mer enn 25 prosent av plassen på tallerkenen.
De resterende 25 prosentene bør fylles med matkorn.
Det er kanskje lett å tenke at denne modellen skal brukes kun til middagsmåltider, men ifølge lege Nordstrand bør man ta med seg denne tankegangen inn i alle måltider.
- Gode vaner starter tidlig. Jeg anbefaler alltid alle å fylle halve tallerkenen med grønnsaker - til alle måltider, sier hun.
- Tenk rene råvarer, dropp raffinert sukker, lyst brød og lys pasta, understreker Nordstrand videre.
Du kan lese mer om Nordstrands filosofi her.
Rakk du ikke melde deg på Frisk Start i januar? Fortvil ikke - vi kjører i gang en ny runde til våren. Meld deg gjerne inn i vår Facebookgruppe for inspirasjon og videoer fra Berit!
Vil du ha en påminnelse når vi starter opp igjen?
BERIT NORDSTRAND: Lege og kostholdsekspert Berit Nordstrand, mener du bør bruke tallerkenmodellen til alle måltider du spiser.
© Mats WidenVi gjentar suksessen fra i fjor, og gleder oss masse til å møte dere abonnenter under Tara-weekend på Strömstad Spa & resort! Møt Vendela Kirsebom, Berit Nordstrand, Taras vinekspert Gunnhild Bjørnsti, Taras blogger Lene Wikander, mindfulness-spaltist Lisbeth Pettersen og flere.
Opprett en gratis profil og les videre når du er logget inn.
Det er raskt, enkelt og gratis å opprette en profil. Når du sier ja til å motta vårt nyhetsbrev, så kan vi fortsette med å lage Norges beste artikler for kvinner 40+
Få smarte tips om helse og kosthold, deilige oppskrifter og spennende intervjuer. Les mer