Berit Nordstrand: 6 trinn til trivsel i tarmen

Har tarmen det bra, får du det bedre også, mener Berit Nordstrand, som er ute med ny bok om hverdagsmat som gir bedre tarmhelse. En slags «tarmen for dummies», ifølge kostholdseksperten.

4. november 2019

Berit Nordstrand og Klaus Sonstad

BERIT NORDSTRAND 
Alder: 53. 
Familie: Ektemannen Arnfinn, 6 barn. 
Bakgrunn: Lege med spesialisering innen rus- og avhengighetsmedisin, foredragsholder og forfatter av en rekke bøker om kosthold og helse.

KLAUS SONSTAD 
Alder: 50. 
Familie: Samboer med Katrine, 3 barn + 1 bonussønn. 
Bakgrunn: Journalist og programleder i avis, tv og radio, komiker og musiker. 

Lege, seksbarnsmor, forfatter og foredragsholder Berit Nordstrand blir aldri lei av å snakke om tarmen. I fjor utga hun bestselgeren «Tarmens medisin», og nå i høst kom den litt enklere versjonen «Hverdagsmat for tarmens trivsel», som hun har skrevet sammen med Klaus Sonstad.

 – «Tarmens medisin» er en stor og omfattende bok som gir deg en grundig innsikt i hvordan tarmen fungerer. Den har blitt veldig populær. I «Hverdagsmat for tarmens trivsel» får du tommelfingerreglene, de seks trinnene som er viktige å følge for å få en friskere tarm, forklarer Berit. 

Det litt uventede radarparet Berit og Klaus har i to sesonger av TV 2-programmet «Bra godt» inspirert seerne til å lage sunn og god hverdagsmat. En tredje sesong er under planlegging, og seertallene har vært gode. I gjennomsnitt har 125 000 sett programmene, men Berit vil gjerne nå ut til enda flere. 

– Selv om du har spist på en måte som er dårlig for tarmen i mange år, er det aldri for sent å snu. Bakteriefloraen i tarmen er nært knyttet til både fysisk og psykisk helse. Jeg pleier å kalle tarmen for «ditt indre jordsmonn». Hvis en blomst vokser dårlig, må du gjødsle. Det samme må du gjøre med ditt indre jordsmonn, du må spise mat som kan fungere som gjødsel, sier den engasjerte

53-åringen som har sluttet å jobbe som lege for å bruke all tid på bøker, tv-programmer, nettkurs og foredrag.

Berit mener dårlig tarmhelse er årsak til at mange sliter med en rekke diffuse helseplager – for eksempel irritabel tarm, astma, allergier og mangel på overskudd. Det er også mye forskning som viser at en sunn tarmflora kan ha forebyggende effekt på kroniske livsstilssykdommer som overvekt, hjerte- og karsykdommer, kreft, Alzheimer, Parkinson og autoimmune lidelser. Med hverdagsmat som kan styrke tarmbakteriefloraen kan de aller fleste oppleve betydelig bedring av egen livskvalitet. I stedet for å parkere på sofaen etter jobb vil du føle deg mer uthvilt og ha energi til å leke med barn og barnebarn, og du vil sove bedre om natten. 

– Det nærmer seg 25 prosent av befolkningen som har symptomer på irritabel tarm. Dette finnes det ingen medisin mot, og mange må over på lav FODMAP-diett. Det innebærer å kutte ut mye, og til slutt kan det bli ganske invalidiserende å leve på en sånn diett. Fordelen med min metode er at du kan spise nesten alt, så lenge du får i deg nok grønnsaker og bruker rene råvarer. Og du slipper både kaloritelling og sultefôring, sier Berit.

Det eneste som er «forbudt» ifølge Berit Nordstrands metode, er hvitt sukker, kunstig søtning og hvetemel. Du bytter dette med honning og økologisk spelt. Søtsaker og kaker begrenser du til ukens ene «skrotmatdag». Hvis du spiser bra og sunt hele resten av uken, går det greit å spise et wienerbrød på lørdag. Problemet er hvis hver dag blir skrotmatdag med mye hvitt sukker og hvetemel. Da trives ikke gode tarmbakterier og kroppen kan streve både fysisk og psykisk selv om du ikke er overvektig.

– Jeg er ikke så opptatt av alt du ikke skal spise, men av at kroppen får nok byggeklosser til at den har det bra. Hvis du bare teller kalorier kan du ende opp med å spise veldig mangelfullt, fordi du ikke får i deg de riktige næringsstoffene, forklarer hun. Selv unner hun seg både dessert og kos stadig vekk. 

– Jeg spiste vafler i går, men i stedet for hvetemel og sukker brukte jeg økologisk spelt og honning. Og jeg lot vaffelrøra stå i kjøleskapet over natten for å bli mer tarmvennlig. Vi skal ikke slutte å spise god mat, snarere tvert imot! Vi skal bare lære oss noen smarte triks, så kroppen kan holde seg både normalvektig og frisk mens vi koser oss. I boken er det flere oppskrifter på hverdagsdesserter i tråd med «Berit Nordstrand-metoden»

Berits kompanjong Klaus Sonstad er også glad i kos, i så stor grad at han hele sitt voksne liv har slitt med å holde vekten. Samarbeidet mellom dem startet med at Klaus var «prøvekanin» for Berits «12uker til et sunnere liv og en smalere midje» i 2014. Han byttet ut sukker med honning, hvetemel med urkorn, spiste mindre kjøtt og mer fisk – og fikk inn mye mer grønnsaker, frukt og bær i kosten. Og han fikk så mye energi at han begynte å gå turer. Klaus gikk ned hele 17 kilo på 12 uker. 

Siden den gang har Klaus gått opp og ned i vekt flere ganger, men det er ikke fordi han ikke har tro på metoden. Han bare sliter med å klare å holde seg på den nye stien ...

 «Jeg spiser fortsatt bra og god mat gjennom hele uka, men på ett eller annet tidspunkt begynte jeg å byttetrikse inn ting jeg hadde byttetrikset ut. Spesielt ting med sukker i ... og kanskje noe med kritthvitt hvetemel», skriver han i forordet til den nye boken han og Berit har skrevet sammen. 

– Dersom du følger min metode, vil du gå ned i vekt og du vil bli kvitt det farlige bukfettet. Vektreduksjonen går passe fort, slik at muskler og kropp kan holde styrken og fasongen. Du går fint ned både 15 og 20 kilo i løpet av et år. Jeg får mange mailer fra folk som forteller at de endelig har klart å holde vekten også, fordi de har lært å spise på en annen måte. Det er det som skiller min metode fra mange andre slankedietter – det er ikke en kortvarig kur, men en varig livsstilsendring, forteller Berit. 

Suksessforfatteren har flere bokprosjekter på gang, i tillegg til at hun holder en rekke foredrag rundt omkring i landet. 

– Jeg snakker hvert år til 25 000 mennesker. Jeg vil hjelpe folk så de kan nyte en friskest mulig kropp og få mer overskudd til det som betyr aller mest for dem, sier hun.

Prøv deg på 3 av Berit Nordstrand sine oppskrifter:

Spinatterte

Betasuppe med søtpotet og svarte bønner

Tomatisert torskegryte

SLIK FÅR DU SUNNERE TARMFLORA 

Det er ikke så vanskelig som du tror – her er Berit Nordstrands 6 tommelfingerregler: 

1. La maten være levende: Spis rå grønnsaker og frukt, fermentert mat, syrnede meieriprodukter, spekemat og modne oster. 

2. Karbokutt og rett fett: Kutt ut hvetemel og hvitt sukker. Spis fett fra sjømat, beitedyr, økologiske egg, syrnede meieriprodukter, smør og ost, kokosfett, olivenolje, avokado, nøtter.

3. Spis kraft: Lag fårikål, ertesuppe med svineknoke og kraft av rekeskall. 

4. Få nok fiber: Fyll tallerkenen med halvparten grønnsaker, dropp hvit ris og pasta til fordel for fullkornsvarianter.

5. Bak brød med frø: Gå for økologisk urkorn: enkorn, emmer, økologisk spelt, svedjerug og landhvete. Legg kornet i bløt, bak med surdeig, og husk at brød er en «side-dish», ikke hovedretten. 

6. Drikk riktig: Kakao av mørk sjokolade, kaffe og grønn te er bra for tarmbakteriene. Sukre med honning.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...