© Mats Dreyer

Berit Nordstrands betasuppe med søtpotet og svarte bønner

Jeg forbinder høsten med betasuppe og forsøker å føre den tradisjonen videre til mine egne barn.

Jeg forbinder høsten med betasuppe og forsøker å føre den tradisjonen videre til mine egne barn. Jeg har min mors oppskrift, men har byttet ut potetene med søtpotet og bønner og bruker litt mer krydder enn hun gjorde. Det er fordi jeg både synes det smaker bedre og vet at det gjør kroppen bedre. Jeg koker gjerne en stor porsjon og setter restene i kjøleskapet slik at jeg kan komme hjem til ferdig suppe en annen dag samme uke. Velg økologiske grønnsaker der du kan, og vask dem godt i stedet for å skrelle dem. Det gir både bedre smak og mer næring. Vi spiser mine knekkebrød bakt på økospelt til suppen.

6 porsjoner 

ca. 1 kg svineknoke 
1 laurbærblad + en liten krydderpose hel svart pepper (1 ts hel svart pepper) 
4 gulrøtter 
2 gule løk, 
finhakket ½ sellerirot (ca. 500 g) 
2 økologiske purrer (250–300 g) 
1 stor søtpotet (ca. 500 g) 
1 eske økologiske svarte bønner (285 g) 
2 ts oregano 
2 ts basilikum 
2 ts koriander 
1 ts kajennepepper (reduser litt om du ikke liker sterk mat) 
litt hakket persille
© Mats Dreyer

Slik gjør du: 

Skyll svineknoken og legg den i en stor kjele. Dekk knoken med vann, ha i laurbærblad og hel svart pepper og kok opp. Skum av etter hvert. La knoken trekke til den er mør, dvs. i ca. 2 timer. Ta knoken opp av kraften og skjær den i passe store biter. Vask, skrell og skjær grønnsakene i små terninger. Ha grønnsakene i kraften, og kok dem til de er møre. Ha i bønner og kjøttbiter og smak til med krydder. Strø litt persille over ved servering. 

Seneste

Kanskje er du også interessert i...