Kvinne drikker vann
© Getty Images

7 overraskende tegn på at du er dehydrert

Kan du kjenne på kroppen din at du mangler væske? Vi gir deg en rekke tegn på dehydrering som du kanskje ikke visste om.

1. august 2019 av Victoria Carlsson

Vann er utrolig viktig for kroppen, og mange av oss nordmenn får kanskje ikke tilstrekkelig med væske i løpet av en dag, ifølge Berit Nordstrand

Du visste kanskje allerede at det er viktig å starte dagen med vann, at vann kan forebygge hudens aldringstegn, og at vann er godt for tarmfloraen. Men kan du egentlig merke at kroppen din er dehydrert? Her får du 7 tegn som du kanskje ikke kjenner til fra før. 

1. Dårlig ånde 

Det er antibakterielle egenskaper i spyttet ditt som hjelper deg til å bekjempe bakterier i munnen. Dersom du ikke fått rikelig med væske nedsettes disse egenskapene, hvilket gir deg dårlig ånde.

2. Du føler deg uklar

Der er naturligvis mange ting som kan gjøre deg forvirret og en smule uklar. Dehydrering kan dog være grunnen dersom du ikke føler deg helt som deg selv.

3. Godtesug

Dersom kroppen opplever mangel på vann er det også normalt å få godtesug og cravings etter mat. Dette skjer fordi leveren har behov for væske for å fungere optimalt. Dersom leveren ikke får nok vann, sender den et signal til hjernen om at den har behov for energi - kroppen får nemlig problemer med å produsere glykogen, som er kroppens svar på sukkerstoffer, dersom den er dehydrert.

4. Huden blir mindre elastisk

Prøv å dra litt i huden og se om den raskt faller tilbake på plass. Dersom det tar lengere tid enn vanlig kan det være tegn på at du er dehydrert.

5. Du stopper med å svette

Svetter alle andre, men ikke du? Da er det kanskje et tegn på at du er dehydrert. Det betyr at kroppen din har så mangel på væske at den selv prøver å produsere væske som den ikke har. Dette kan medføre svimmelhet. 

6. Mørk urin

Fargen på urinen din kan fortelle deg hvorvidt du er dehydrert eller ikke. Det er nemlig slik at jo mindre vann du har drukket, jo mørkere blir urinen din. Har du mørkere urin enn normalt er det bare å fylle på med væske i kroppen.

7. Hodedpine

Hodedpine er nok en av de minst merkelige tegn på dehydrering. Og de fleste kjenner til og har opplevd dette. Grunnen er at det ligger en væskesekk i hodet, og dersom den er tomt for væske vil det skape hodepine. Væsker som alkohol, koffein og energidrikker hjelper ikke på din dehydrering ettersom de er vanndrivende på kroppen. 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...